StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDAN POSLIJE|

KONTRA GRAĐEVINSKE INSPEKCIJE: Iz Grada poručuju da na zemljištu braće Slezak čuvarska kućica zapravo ne postoji!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
5. ožujka 2021. - 18:55

Nakon što je na zemlji koju je Zaklada braće Mihanović 2018. prodala tvrtki 'Editus Tali' braće Slezak polovicom veljače niknula montažna kućica, točnije posred spornog pješačkog prolaza, Grad Dubrovnik pokrenuo je inicijativu za očuvanje javnog prostora pod nazivom ‘Potvrđujem da sam barem jedanput u životu koristio pješački prolaz koji spaja Ulicu dr. Ante Starčevića s Ulicom Put od Republike i Vukovarskom ulicom’.

Na tom zemljištu planirana je izgradnja zgrade investitora tvrtke 'Laus Centar' u vlasništvu braće Slezak, Tibora Mladinića i Mata Bračića. Iz Grada su tada pojasnili da su inicijativu pokrenuli jer privatni investitor tvrdi da pješački prolaz između ove dvije ulice nikada nije postojao. Grad Dubrovnik pozvao je sugrađane da svojim odgovorom podrže inicijativu.

– Dragi sugrađani, svjedoci ste kako se od strane jednog investitora pokušava promijeniti povijest. Tako su, misleći da će izbrisati povijest, srušili pješačku stazu koja je tu namjenu imala najmanje 70 godina. Danas smo svjedoci kako im ni to rušenje nije bilo dovoljno, pa su odlučili izgraditi jednu kućicu upravo na toj parceli vodeći se onom kako će ona biti 'starija i ljepša' od pješačke staze – pozvali su, aludirajući na izjavu Božidara Vučurevića 1991., tadašnjeg gradonačelnika Trebinja, koji je nakon granatiranja Grada izjavio da će 'ako bude trebalo, sagraditi još stariji i ljepši Dubrovnik'.

No, građevinska inspekcija utvrdila je u četvrtak da je izgrađena kućica legalna.

- Osim konsternacije kada sam pročitao da je kućica legalna, još jedanput sam shvatio koliko je teško braniti javno dobro i što znači uhvatiti se u koštac s problemom izgradnje suludih građevina koje bi neki željeli izgraditi i time trajno narušiti identitet Grada – napisao je gradonačelnik Mato Franković na svom facebook profilu. - Stoga vam odlučno obećavam da ću do zadnjeg atoma snage braniti i sačuvati prostor Grada od daljnje uzurpacije onih koji ovaj Grad i njegove građane ne poštuju – naveo je Franković.

image
Tvrtka Laus centar na zemljištu želi graditi poslovno stambenu zgradu
Crpopix

Na naš upit što će se sad, kad je inspekcija utvrdila da je kućica kod spoja ulica legalna, dogoditi s pješačkom stazom koja je trebala ostati javno dobro i nastojanjem Grada da peticijom tako i ostane, iz Grada Dubrovnika odgovorili su nam sljedeće:

- Čestica na kojoj se izgradio navedeni objekt predstavlja javno dobro, a što je Gradsko vijeće jednoglasno potvrdilo i temeljem odredbi čl. 62. st. 1. i čl. 132. Zakona o komunalnom gospodarstvu donijelo odluku o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi.

- Sukladno Pravilniku, zgrada čuvarske službe može se graditi isključivo na građevnoj čestici ili obuhvatu zahvata u prostoru postojeće građevine ili zahvata u prostoru. Činjenica je da u konkretnom slučaju nisu ispoštovani navedeni uvjeti, budući da građevna čestica nije utvrđena jer se ona definira provedbenim aktom - građevinskom dozvolom, a postojeća građevina na predmetnoj nekretnini u ovom slučaju ne postoji. Zahvat u prostoru se definira aktom Grada, a ne paušalnim tumačenjem, jer bi svatko mogao "nešto" nazvati zahvatom u prostoru i posijati "čuvarske kućice" – istaknuli su iz Grada Dubrovnika.

- Pješačka staza je oduvijek predstavljala javno dobro, a Grad Dubrovnik će pravnim sredstvima očuvati pješačku stazu koja će i u budućnosti predstavljati javno dobro – zaključili su iz Grada.

Reagirala je i tvrtka Laus Centar, odgovorom na naš upit:

- Kao što smo i ranije isticali, tvrtka Laus Centar d.o.o. postavila je kućicu čuvarske službe na svom vlastitom zemljištu sukladno svim zakonima i propisima u sklopu obuhvata građevinske parcele na čest.zem. 514/1 k.o. Gruž, a na temelju članka 2. stavka 2., članka 3.a. i članka 6. stavka 1. Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima. (NN, br. 112/17, 34/18, 36/19, 98/19 i 31/20), što je potvrdio i inspekcijski nadzor građevinske inspekcije Državnog inspektorata.

image
Zemljištu je donedavno bilo u vlasništu Zaklade Mihanović
Crpopix

- Važno je, opet, istaknuti da se radi o vlastitom zemljištu tvrtke Laus Centar d.o.o, jedinog vlasnika predmetnog zemljišta, na kojem ne postoji nikakvo javno dobro niti je kao takvo upisano u zemljišne knjige i katarske planove.

- Važno je, opet, istaknuti da novi projekt tvrtke Laus centar d.o.o predviđa uređene dvije staze između puta Dr. Ante Starčevića i Puta od Republike i Vukovarske ulice kojima će građani neometano prolaziti.

- Gradonačelnikov FB komentar u kojem propituje odluke institucija RH donesene sukladno važećim zakonima RH i ‘herojsko’ svojatanje privatne imovine služe isključivo za obmanjivanje javnosti i manipulacije građana u svrhu političke kampanje. Ujedno, krši ustavno načelo i zakonske propise RH, inicirajući odluke koje nemaju valjano zakonsko utemeljenje, te ovim činom pokazuje nepoštovanje i prema svojim sugrađanima, namjerno ih dovodeći u zabludu kako bi mu poklonili povjerenje za još jedan mandat.

Tvrtka Laus Centar d.o.o. i dalje će poduzimati sve zakonom dopuštene pravne radnje u cilju osporavanja bespravnog postupanja Grada Dubrovnika - naglasili su u svom odgovoru.

30. travanj 2024 14:57