StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPAMETNA I SVESTRANA

Konavoska studentica Mia Deranja pobjedila na velikom natjecanju studenata "Mladi vizionar godine"

Piše Maja Rilović Koprivec
12. prosinca 2023. - 14:19

Mia Deranja, konavoska studentica Kineziološkog fakulteta u Splitu Mlada je vizonarka godine!

U studentskom natjecanju mladih koji su organizirali Središnji državni ured za demografiju i mlade Poslovni dnevnik i Večernji list  s ciljem motiviranja studenata iz ruralnih područja da ostanu u Hrvatskoj i u domovini grade svoju budućnost pobijedila je u oštroj konkurenciji.

Mia je kao student iz ruralnih područja kroz esej Moj rodni kraj 2030. morala predstaviti viziju sociološkog, infrastrukturnog, ekonomskog i gospodarskog razvoja područja  iz kojega dolazi, imajući na umu primjenjivost i održivost projekta. Odaziv studenata bio je fantastičan, prenosi Poslovni dnevnik, a kriterije natječaja zadovoljilo je 60 radova. Mijin rad ušao je u izbor 10 radova studenata koji se mogu pročitati u  posebnom izdanju koje je u ponedjeljak izašlo uz Poslovni dnevnik.

„Studiram na Kineziološkom, nisam na fakultetima srodnim poslovanju, no rekla sam si ako uspijem napisati uvod koji mi se sviđa nastavit ću. Kad sam to uspjela, rad mi se svim daljnjim pisanjem sve više svidio. Uvod sam napisala inspirirana svojim povratkom iz Konavala u Split na studij. Najviše me mučilo što je u malim sredinama nedovoljno raznovrsnog izbora sporta. Vjerujem da bi bilo još više sportskih talenata, ali nisu imali priliku. Tu je još i Konavosko polje koje je nedovoljno obrađeno i poluotok Prevlaka koji je samo zelenilo i može se iskoristiti. Puno se može napraviti.’’, navela je Mija pri uručenju nagrade Mladi vizionar 2023. Studenti su se natjecali još i u  kategorijama „Inovativna Hrvatska“, „Izvorno hrvatsko“, „Financijaš“  gdje su trebali predstaviti  svoje vrhunske ideje i sposobnosti.

I među pobjednicima kategorije  ”Izvorno hrvatsko” ima Dubrovkinja. Pobijedio je projekt Plišeco, kojim bi se od odbačenih plišanih igračaka napravile papuče. Pobjedu su odnijele studentice: Lora Ružić, Lucija Sedić i Lucija Seletković i Petra Sekula iz Dubrovnika. Petra i kolegice su predstavile  četiri modela papuča kreativnih imena: ‘Za najmlađe i najslađe’ koji su namijenjeni djeci vrtićke dobi, višenamjenske ‘Gostujuće papuče’ koje su potrebne svakom kućanstvu, ‘Navlakuša’ koje su zamišljene kao tople čarape s gumenim detaljima na podlozi i ‘Special edition’ koje se mogu personalizirati.

Za pobjedu u  kategoriji ”Mladi vizionar” Mia Deranja dobila je novčanu potporu u iznosu od 3000 eura. Svi koji poznaju Miju ova nagrada i priznanje nisu iznenadili. Osim što je uspješna studentica  2. godine diplomskog studija Kineziologije, ona je i vrsna nogometašica, trenerica i članica Hajduka, igračica futsala, gitaristica, a o njenim akademskim i sportskim uspjesima već smo pisali u Dubrovačkom vjesniku.

 Bravo Mia!  

06. svibanj 2024 09:02