StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetANTIREKLAMA TURIZMA NA NAJJUŽNIJOJ GRANICI

Kolone duže od 10 km, neki čekaju i po 7 sati!

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
30. srpnja 2017. - 00:20

Dio vlasnika turističkig agencija izvijestio nas je kako je na prilazima najjužnijim hrvatskim graničnim prijelazima, GP Karasovići i GP Konfin danas bilo doslovce aalrmantno stanje. I još uvijek je jer je kolona još uvijek duža od 10 km, a Konavljani koji stanuju u Grudi ne mogu skrenuti ka dijelu naselja tzv. Gornje bande Konavala, ali ni izaći na magistralu te su tako u svojevrsnoj izoilaciji.

Zbog ponovnog pada telekomunikacijskog sustava nemoguće je uspostaviti vezu s glavnim serverom MUP RH i kolona je samo rasla, navodno da punih 45 minuta nije propušteno ni jedno vozilo u Hrvatsku- ako je vjerovati našim sugfovornicima koji su poslali fotografije načinjene na temperaturi od oko 40°C. Kako doznajemo, dio vozača nemoćno stoji kraj vozila, dio hoda gore- dolje, a najteže je svakako onima koji imaju malu djecu koja su žedna ili gladna, a na suncu su skoro dehidrirala.

Pitali smo i nadležne u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanja koji su nas uvjerili da su o sbvemu izvjestili predsjednika Županijskog kriznog stožera i ostale mjerodavne kako bi se pokušalo nešto učiniti i ipomoći vozačima. Nije nam poznato znaju li u Turiastičkoij zajednici za ovaj problem i kako će reagirati, ali jedan od vlasnika agencija samo je jetko, u ljutnji dodao:

-Da je u pitanju odlazak na neki od međunarodnih sajmova, mnogi bi krenuli ka Konavlima. Ovako, tko će ljudi dati čašu vode? Što će inozemni mediji o ovome reći?

Međitum, oko 21,30 sati smo doznali kako su vatrogasci počeli dijeliti pitku vodu turistima kako bi se barem malo utažila žeđ i olakšalo nezavidno stanje. Doznali smo kako su svi šalteri na GP Karasovići radili ipak punom parom ali da je najvećoj gužvi danas "pomogla" činjenica da je u cijeloj zapadnoj Europi ovog tjedna završila škola te da su ka Kosobu i Albaniji krenuli brojni tamošnji gastarbajteri. navodno, tijekom dana je zabilježeno više od 15 tisuća putnika!

Za razliku od Neumskog koridora gdje se mogu obavljati ciljane kontrole, direktiva EU iz travnja 2017. naložila je Hrvatskoj da se skeniraju putovnice svih putnika, bez obzira jesu li putnici državljani EU ili nisu. A to je rezultiralo kolonom koja je nezapamćene dužine u udarnom vikendu na najopterećenijem graničnom prijelazu u Hrvatskoj.    

16. travanj 2024 19:03