StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIMAMO IZRAČUN

Koliko zapravo rastu plaće javnim i državnim službenicima nakon što će iz državnog proračuna u ovoj će godini biti izdvojeno dodatnih milijardu i sto milijuna kuna

Piše Mirela LilekIvana Krnić/JL
28. travnja 2022. - 11:12

Iz državnog proračuna u ovoj će godini biti izdvojeno milijardu i sto milijuna kuna za povećanje plaća zaposlenih u javnim i državnim službama, na temelju dogovorenog rasta osnovice od četiri posto od 1. svibnja. Vlada i sindikati nakon četiri mjeseca pregovora o kolektivnim ugovorima napravili su, tvrde obostrano, kompromis.

Osim plaća, raste iznos za sistematske preglede s 500 na 1200 kuna, uz dogovoreno povećanje naknade za prijevoz s jedne kune na 1,35 kuna. Sredstva će biti osigurana rebalansom proračuna, a prema riječima pomoćnika ministra rada Dražena Opalića, u ovome trenutku se ne zna s koje će proračunske stavke uzeti taj iznos.

Kompromis

Plaće zaposlenika škola rast će ovisno o radnome mjestu i godinama staža. Prema izračunu Školskog sindikata Preporod, rast učiteljske plaće iznosit će između 236 za početnika i 283 kune za učitelja pred mirovinom. Učitelj početnik sa sadašnjom neto plaćom od 6851 kunu od lipnja će dobivati na račun 7087 kuna, dok učitelju s 40 godina staža plaća raste s 8032 kune na 8316. Prve reakcije s terena su dvolične, kaže predsjednik Preporoda Željko Stipić.

- Moramo biti pošteni i reći: dobili smo više nego što je Vlada dosad nudila, ali smo dobili manje od onoga što smo zahtijevali. I to je prava istina - komentirao je Stipić. Predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Nada Lovrić, upozorava kako najranjivije skupine zaposlenika, poput spremačica, neće osjetiti rast osnovice, dok će najviši porast osjetiti nastavnici-savjetnici kojima po izračunu sindikata plaća raste za oko 400 kuna, ali i ravnatelji škola čija se primanja, tvrdi Lovrić, povećavaju između 400 i 600 kuna.

Plaća spremačica sa stažem do 18 godina iznosi 3750 kuna i realno je niža od minimalne u državi, no da bi dobile taj iznos poslodavac im isplaćuje dodatak. Tek s dodatkom na staž ta plaća prelazi minimalnu plaću pa se rast osnovice odnosi na one s većim stažem. Primjerice, školska spremačica pred mirovinom po novome će napokon doći do oko 4000 kuna plaće, zahvaljujući svibanjskoj povišici od 129 kuna.

image

.

Jl

Predsjednica sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi, Jadranka Dimić, o dogovorenom povećanju osnovice kaže da je riječ o kompromisnom rješenju.

- Smatram da je to kompromis za obje strane, ali isto tako vjerujem da će se zaostatak nadoknaditi u rujnu - kaže Dimić. U sustavu socijalne skrbi plaća za odgajatelja s visokom stručnom spremom, koji radi u smjenama i koji ima deset godina radnog staža, porast će s 8619 na 8931 kunu, dok će onima s 35 godina staža porasti na 9900, odnosno za 350 kuna. S druge strane spremačica s 10 godina staža, uključujući dodatak na smjenski rad, imat će porast od 147 kuna, a ona koja radi 35 godina imat će 165 kuna više.

Konkretni iznosi

Referentu sa srednjom stručnom spremom, ako ima 10 godina staža, plaća će biti viša za 147 kuna, a s 35 godina staža na računu će imati 164 kune više. Prema izračunu Sindikata policije, sadašnja plaća policajca početnika od 4962 kune raste 160 kuna, dok će plaća policajca pred mirovinom i u zvanju višeg policijskog narednika zahvaljujući povišici od 196 kuna prijeći iznos od 6000 kuna.

- Vjerujem da je postignuti dogovor najbolje rješenje koje omogućuje trenutačna situacija. U svakom slučaju predstoje nam novi pregovori najesen i tada ćemo imati novu priliku za zastupanje interesa državnih službenika i namještenika - kaže predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić. Predstavnici sindikata imaju velika očekivanja od Vlade u rujnu, za kada je dogovoren nastavak pregovora. Konkretni zahtjevi ovisit će, najavljuju, ponajprije o inflaciji.

23. rujan 2023 10:08