StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSLOMLJENA GENERACIJA

Koliko ste se puta izderali na dijete, možda ga i udarili, a onda gorko plakali i žalili? Ugledni psiholog tumači s čim imamo ogromni problem i kako bi zapravo trebalo kazniti

Piše dv
15. prosinca 2022. - 17:57

Mihail Labkovski najpoznatiji je ruski psiholog čiji savjeti, između ostalog i o odgoju djece, privlače pažnju diljem svijeta, piše Zadovoljna.rs, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Nedavno je objavio novu knjigu pod nazivom "Volim i razumijem: kako odgajati sretnu djecu (a ne poludjeti od tjeskobe)". U njoj govori o tome kako odgojiti dijete u mentalno zdravu osobu, neovisnu i sretnu.

Labkovski se u svojoj knjizi bavi specifičnim pitanjima vezanim uz odgoj djece: što treba činiti u prvoj godini djetetova života; što je istina o ranom razvoju djeteta; kako pomoći djetetu da zavoli vrtić; kako pripremiti dijete za školu... Posebno je zanimljivo njegovo mišljenje o kažnjavanju djece.

Labkovski u svojoj knjizi piše da su današnji odrasli "slomljena generacija", jer mnogi od njih imaju pozitivan stav prema fizičkom kažnjavanju, budući da su i sami bili tučeni u djetinjstvu, te ne razumiju u potpunosti zašto je to toliko loše.

"Ne trebate se ugledati na svoje roditelje i stavljati ih za primjer – i mene su tukli kad sam bio mali i što mi je, postao sam čovjek” - upozorava Labkovski.

Pojašnjava da je roditelj koji digne ruku na dijete psihički neuravnotežena osoba, ima problema s agresijom i ljutnjom. Labkovski kaže da se ti problemi moraju riješiti, a ne prenositi na dijete.

Govori i o tome što se događa u djetetovoj glavi ako ga roditelji tuku.

"Tada shvaća da svijet funkcionira ovako: jaki mogu povrijediti slabije. Misli da ga roditelji ne vole, da je to loše. I u što će onda dijete izrasti? Kako će komunicirati s drugim ljudima? Kako će svoju djecu naučiti živjeti?".

Psiholog savjetuje da razgovarate s djecom, da im objasnite kada u nečemu griješe. Pritom ne treba kritizirati osobine djeteta, nego konkretan čin, postupak.

"Bilo bi idealno da govorite sa svog stajališta. Dakle, ne bi trebalo govoriti: ‘Učinio si nešto loše‘, nego: Ne sviđa mi se ovakvo ponašanje, jako me smeta što se tako ponašaš”, piše Labkovski.

Mihail Labkovski objašnjava da kada razgovarate s djetetom ne morate povisiti glas, čak i ako je dijete za nešto krivo.

"U Rusiji je to prilično uobičajeno. Mnogi odrasli, kada kažnjavaju djecu, smatraju svojom dužnošću da viču i deru se. Postoji očito mišljenje da inače djeca neće razumjeti što se događa, neće shvatiti ozbiljnost situacije”, kaže Labkovski.

Psiholog savjetuje da se s djetetom razgovara nježno, ali čvrsto, tj. odlučno. Piše da ovakvom komunikacijom jasno odvajate dobar postupak od lošeg, te kazna ne mora biti popraćena vikom i galamom.

image
/Shutterstock


"Mislim da je savršeno prihvatljivo uskratiti djetetu igračku ili odlazak na njemu zabavan događaj. Ali bilo bi potpuno pogrešno uskratiti mu izlazak na svježem zraku, staviti ga u takozvani kućni pritvor, bojkotirati ga”.

Istovremeno, Mihail Labkovski kaže da mama i tata trebaju podjednako kažnjavati dijete.

U obitelji je potrebna solidarnost, otac i majka trebaju zauzeti isti stav, ne smiju imati nesuglasica. Inače će dijete misliti da s jednim roditeljem može sve, a s drugim ništa, te da može manipulirati.

Ruski psiholog govori i o tome da mnogi roditelji često pate od egocentrizma i misle da dijete mnoge stvari radi namjerno, njima u inat, što nije istina.

image
/Shutterstock

"U 99 posto slučajeva ono što dijete radi nije namjerno i u tome nema zle namjere. Dijete ne pokušava nauditi roditeljima ili nešto namjerno razbiti, želi vidjeti kako nešto funkcionira, kako funkcionira život, u nekim situacijama ne shvaćajući da je nešto opasno, koliko će štete prouzročiti i kakve će biti posljedice", piše Mihail Labkovski.

Labkovski ističe da ako kaznite dijete bez objašnjenja, ono u 90 posto slučajeva neće izvući nikakve zaključke.

“Primjerice, ako dijete napravi neku štetu, treba mu reći da će, primjerice, tata morati prodati auto da bi nadoknadio štetu i zbog toga neće moći ići na obiteljski odmor ove godine. Tako će dijete shvatiti da je njegov potez loš, i to za cijelu obitelj. A to se neće dogoditi ako samo vičete, tučete i kažnjavate” - savjetuje ugledni psiholog,  prenosi Zadovoljna.rs.

20. travanj 2024 07:49