StoryEditorOCM

Kleči se po trgovima i moli za čednost, a silovateljima i pedofilima suci umanjuju kazne zbog sudjelovanja u ratu. Braniteljske popuste na silovanja treba hitno ugraditi u zakon

Piše davor krile/sd
11. listopada 2022. - 07:25

Društvo smo nadasve jasnih mjerila vrijednosti i moralnih kriterija: na glavnom zagrebačkom trgu su neki dan katolički muževi klečali i molili za čednost, dok su istodobno hrvatski sudovi iznova izricali smanjene kazne dokazanim silovateljima zbog njihova statusa branitelja i sudjelovanja u Domovinskom ratu, piše Slobodna Dalmacija.

Čuli ste vjerojatno već kako je bivši HDZ-ov načelnik općine Lasinja, Željko Prigorac, dobio godinu i pol kazne zatvora zbog silovanja, a kao olakotna okolnost uzet mu je njegov veteranski status. Lani u ovo doba je Visoki kazneni sud spustio kaznu s 14 na 11 godina zatvora dugogodišnjem pedofilu i silovatelju pokćerke, inače šestogodišnje djevojčice s područja Dubrovnika. Razlog sudske blagosti je i u njegovu slučaju također bio prilično tradicionalan: bio je sudionik Domovinskog rata. Sijaset je i drugih primjera seksualnih prijestupnika kojima časni suci i sutkinje opraštaju i najgore nasilje nad nevinima samo zato jer imaju potvrdu da su se jednom davno navodno zalagali za ratnu dobrobit nacije.

image
Vlado Kos /Cropix

Sudska praksa saborskim zakonodavcima zbog svega nalaže hitno unošenje nove kategorije povlaštenika u veteranski zakon: branitelj-silovatelj, tj. je**č s akcijskim popustom. Da se zna za što su se neki borili. Ako biti branitelj institucijama i pojedincima po definiciji podrazumijeva privilegiran pristup svim društvenim dobrima, neka se onda jasno i glasno zna da u ta dobra spadaju i objekti za zadovoljenje tjelesne požude, a ne samo stambeni kvadrati, nezarađene mirovine, prekoredni upis djece na fakultete i druge blagodati ‘profesionalnih patriota‘.

Sve što se oko nas godinama događa nas zapravo uporno vraća na staru poslijeratnu i proročansku pjesmu legendarnog Borisa Marune: 

 ETO VAM VAŠIH JUNAKA

Najbolje hrvatske branitelje

Mogao si sresti u vrbicima uz naše rijeke

Ili među kamenjem gdje su zaustavljali

Kugle svojim tijelima.

Nisu znali lagati.

Nisu pljačkali.

Nisu ubijali starce i djecu.

Nisu silovali djevojčice.

(Pa ni one među uglednijim gospođama

Koje bi im bile iskreno zahvalne.)

Nisu ništa zaradili na oružju.

Slabo su napredovali u činovima.

Jednostavno nisu imali nikakva

Smisla za život.

30. travanj 2024 17:21