StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUKUPNO TREĆI U DRŽAVI

Klasična gimnazija najbolja u Hrvatskom jeziku i Matematici, a mogla bi vas iznenaditi škola koja je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji najbolje prošla na državnoj maturi iz Engleskog

Piše Silvia Rudinović
3. veljače 2023. - 20:01
Izvrstan rezultat A razine ispita iz Engleskog jezika postigli su dubrovački elektrotehničari s prosječnom ocjenom 4.67!Nikola Vilic/Cropix/Cropix

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je podatke o državnoj maturi 2022. i upisima na fakultete. Prošlogodišnji maturanti iz Dubrovačko-neretvanske županije bili su na trećem mjestu po rezultatima. Od 760 maturanata koji su polagali državnu maturu, 76,97 posto je upisalo neki fakultet.

Najveći broj (109) upisalo je Sveučilište u Dubrovniku. Slijede Ekonomski fakultet u Zagrebu (34), Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu (24), Filozofski fakultet u Zagrebu (21), Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (18), Pravni fakultet u Zagrebu (18), itd. Deficitarnu medicinu upisalo je 11 studenata u Splitu, osmero u Zagrebu i dvoje u Rijeci.

Pomorcima engleski ide bolje nego jezičarima

Prosječna ocjena B razine ispita na državnoj maturi bila je 2.78, a na višoj razini 3.48. Kao i proteklih godina, većina je učenika odabrala polagati višu razinu Engleskog i Hrvatskog jezika, a nižu razinu Matematike. Naši su maturanti ostvarili sljedeće rezultate u osnovnim predmetima na višoj razini: 3.92 iz Engleskog jezika, 3.25 iz Hrvatskog jezika i 3.11 iz Matematike.

Usporede li se rezultati državne mature sa zaključenim ocjenama učenika na kraju četvrtog razreda srednje škole, najmanja je razlika u Engleskom jeziku dok iz Hrvatskog i Matematike najčešće bilježe niže ocjene na maturi. Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića u Dubrovniku i Gimnazija Metković spadaju među škole čiji učenici iz Hrvatskog i Engleskog jezika, ali i iz Matematike B razine, imaju veću ukupnu prosječnu ocjenu na državnoj maturi od zaključne u četvrtom razredu. Učenici Turističke i ugostiteljske škole u Dubrovniku visoko su rangirani na popisu dobre podudarnosti zaključenih i ocjena na maturi iz Engleskog jezika.

image

Deficitarnu medicinu upisalo je 11 studenata u Splitu, osmero u Zagrebu i dvoje u Rijeci

Tonci Plazibat/Cropix

Bolje rezultate na maturi iz Engleskog je postiglo još nekoliko škola u županiji. Velika je razlika u ocjenama zabilježena u Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik, gdje su maturanti na kraju zadnje godine školovanja u prosjeku imali 2.76, a na maturi 4.35 iz Engleskog jezika! To nije sve! Kad se pomnije pogledaju rezultati po školskim programima, izuzev pojedinačnih slučajeva gdje je samo jedan učenik iz nekog programa dobio peticu, a to su najčešće glazbeni, izvrstan rezultat A razine ispita iz Engleskog jezika postigli su dubrovački elektrotehničari, čak 4.67! Učenici Jezične gimnazije u Dubrovniku na toj su razini ostvarili prosječnu ocjenu 4.06, Prirodoslovno-matematičke 4.24, a Turističke gimnazije 4.31.

Klasičari opet u vrhu

I ove godine, najbolji rezultat iz Hrvatskog jezika postigli su maturanti Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti. Čitav je razred polagao A razinu, a položili su s prosječnom ocjenom 4.21.

Najbolji rezultat na ispitu državne mature iz Matematike na A razini u Dubrovniku ostvarili su maturanti Prirodoslovno-matematičke gimnazije (3.50), a slijede klasičari (3.29), pa Opća gimnazija (3.25), dok su u Jezičnoj u prosjeku dobili 2.75.

Valja izdvojiti sjajne rezultate Prirodoslovno-matematičke gimnazije Metković čiji su maturanti na ispitima A razine dobili 4 iz Hrvatskog jezika, 4.53 iz Engleskog jezika i čak 4.24 iz Matematike! Korčulanski su gimnazijalci Engleski položili s 4, Hrvatski s 3.58, a Matematiku s 3.80 na višoj razini!

image

Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića u Dubrovniku i Gimnazija Metković spadaju među škole čiji učenici iz Hrvatskog i Engleskog jezika, ali i iz Matematike B razine, imaju veću ukupnu prosječnu ocjenu na državnoj maturi od zaključne u četvrtom razredu

Dragan Matic/Cropix/Cropix

Ukupno gledajući sve razine ispita na razini škola, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji najbolje rezultate iz Hrvatskog jezika i Matematike ostvarila je Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića, a iz Engleskog Pomorsko-tehnička škola u Dubrovniku.

Školski e-Rudnik uspoređuje ocjene učenika na kraju osmog razreda osnovne škole s rezultatima na državnoj maturi. Najbolje rezultate iz Engleskog jezika na prošlogodišnjoj državnoj maturi ostvarili su nekadašnji osmaši OŠ Antuna Masle u Orašcu, iz Hrvatskog bivši učenici OŠ Marina Držića, a iz Matematike OŠ Lapad.

S kojim se ocjenama upisuje na pojedine fakultete?

Lanjski maturanti iz Dubrovačko-neretvanske županije su se sa sljedećim prosjekom ocjena na kraju četvrtog razreda srednje škole upisali na:

Medicinski fakultet, Zagreb 4.91

Medicinski fakultet, Split 4.88

Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb 4.88

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb 4.87

Fakultet organizacije i informatike, Varaždin 4.84

Arhitektonski fakultet, Zagreb 4.84

Filozofski fakultet, Rijeka 4.81

Odjel za matematiku, Osijek 4.81

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija 4.81

Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb 4.78

Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb 4.75

Stomatološki fakultet, Zagreb 4.72

Pravni fakultet, Osijek 4.71

Učiteljski fakultet, Rijeka 4.67

...

Sveučilište u Dubrovniku 3.65

Sveučilište Vern, Zagreb 3.64

Veleučilište Velika Gorica 3.63

...

25. travanj 2024 23:38