StoryEditorOCM

Kina okružila Tajvan ratnim brodovljem, građani Pekinga poručuju u ekstazi: ‘Hvala drugarici Pelosi!‘

Piše dv
4. kolovoza 2022. - 11:24

Kina je u četvrtak započela vojne vježbe bez presedana, dan nakon posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi. Vježbe se odvijaju u šest teritorijalnih područja koje okružuju Tajvan, a uključuju i bojevu paljbu na vodi i u zračnom prostoru. Trajat će sve do nedjelje.

image

Vježbe Civine zaštite u Taipeiu

Sam Yeh/Afp

Tajvanski dužnosnici ističu da vježbe krše pravila Ujedinjenih naroda, da se ovim napada teritorijalni prostor Tajvana i da čitava situacija uopće predstavlja izravan izazov slobodnoj zračnoj i pomorskoj plovidbi, donosi Jutarnji list. 

Kina je lansirala nekoliko balističkih projektila Dongfeng u vode oko sjeveroistočne i jugozapadne obale Tajvana, počevši od 13:56 po lokalnom vremenu. Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da je taj čin aktivirao i povezane obrambene sustave, piše BBC.

Kina je, izvještava glasnogovornik tajvanske vlade, hakirala i web stranice ministarstva obrane, ministarstva vanjskih poslova i predsjedničkog ureda.

U srijedu navečer, samo nekoliko sati nakon što je Pelosi otišla za Južnu Koreju, nedeintificirane letjelice, vjerojatno dronovi letjeli su iznad područja tajvanskog otoka Kinmen, u neposrednoj blizini kineske obale.

"Odmah smo ispalili signalne rakete da ih upozorimo i otjeramo! Nakon toga su se okrenuli. Ušli su u naše područje i zato smo ih rastjerali", rekao je Reutersu general-bojnik Chang Zone-sung iz Zapovjedništva obrane otoka Kinmen.

Službena Kina, koja Tajvan smatra svojim teritorijem, poručuje u četvrtak da su njezine političke razlike sa "samoupravnim otokom" unutarnja stvar.

"Naše kažnjavanje zagovornika nezavisnosti Tajvana je - zakonito", rekao je kineski Ured za tajvanska pitanja sa sjedištem u Pekingu.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi nazvao je posjet Pelosi Tajvanu "maničnim, neodgovornim i vrlo iracionalnim" činom Sjedinjenih Država, izvjestila je državna televizija CCTV.

image

Kinske vojne vježbe na plovnom putu 

Hector Retamal/Afp

Ima li Tajvan pravo na vlastiti zračni prostor?

S druge strane, ovako razmišlja jedan građanin Pekinga: "Mislim da je posjet Pelosi Tajvanu dobra stvar. To nam daje priliku da okružimo Tajvan, a zatim i da ga silom zauzmemo. Mislim da trebamo zahvaliti drugarici Pelosi."

Područja kineskih vojnih vježbi zadiru duboko u tajvansku zonu za identifikaciju protuzračne obrane, a u nekim slučajevima zadiru i u teritorijalni zračni prostor otoka.Analitičari su složni da je ovo iznimno provokativan potez i da je dovoljan samo krivi kamenčić da pokrene lavinu.

Carl Schuster, bivši kapetan američke mornarice i bivši direktor operacija u Zajedničkom obavještajnom centru američkog Pacifičkog zapovjedništva kaže da je "Kina ovim vježbama otišla dalje nego ikad prije."

Kineski vojni manevri u tajvanskom tjesnacu potaknuli su i mnoge rasprave o tome što točno čini zračni prostor Tajvana i je li ovaj uopće priznat po međunarodnom pravu. Osporavan status Tajvana otežava konačan odgovor na ovo pitanje. Većina zemalja u svijetu ne priznaje Tajvan kao neovisnu državu -- održava diplomatske odnose s Pekingom, a ne s Taipeijem.

S druge strane, neki stručnjaci smatraju da, isto tako, većina svijeta, bez obzira na diplomatske odnose, Tajvan tretira kao neovisnu državu - i da se zbog toga u jednadžbu mora uvrstiti činjenica da Tajvan ima pravo na vlastiti zračni prostor.

image

Kineski nosač zrakoplova 

Ted Aljibe/Afp

"Stvarnost je takva da Tajvan postoji", kaže Drew Thompson, viši znanstveni suradnik na Lee Kuan Yew školi za javnu politiku pri Nacionalnom sveučilištu u Singapuru. "On je zapravo neovisan o bilo kojoj drugoj zemlji. Bira vlastitu vladu, ubire vlastite poreze, brani vlastite granice. Dakle, za sve namjere i svrhe, Tajvan je država."

Kineske komercijalne zrakoplovne kompanije također su poštivale tajvanski zračni prostor, priča Thompson za CNN.

Kina pokušava normalizirati agresivnost prema Tajvanu

Međutim, Kina tvrdi da, s obzirom da je Tajvan njezin suvereni teritorij, vojni zrakoplovi Narodnooslobodilačke armije ne trebaju dopuštenje Tajvana ili bilo kojeg drugog subjekta za ulazak u teritorijalni zračni prostor otoka. U očima Pekinga, zračni prostor Tajvana je u suštini i zračni prostor Kine.

"Ako Kina odluči letjeti svojim borbenim avionima iznad zračnog prostora Tajvana postoji šansa da će ih tajvanski avioni pokušati presresti - a to bi onda značilo i eskalaciju situaciju. Može doći do sudara u zraku, općenito je mnogo različitih scenarija koji su u igri. Kina naprosto pokušava normalizirati sve agresivniji obrazac ponašanja u kontekstu Tajvana", ispričala je za BBC Bonnie Lin, direktorica Centra za strateške i međunarodne studije.

image

Nakon početka kineskih vojnih vježbi Tajvanska luka Keelung je prazna

Sam Yeh/Afp

Oko 10 brodova kineske mornarice u četvrtak ujutro je nakratko prešlo i središnju crtu Tajvanskog tjesnaca. Riječ je neformalnoj liniji razdvajanja kineskog kopna i Tajvana.

A na Tajvanu - život se odvija normalno. Ljudi su mirni, ali zabrinuti, piše BBC. Najveći efekt koji zasad postižu kineske vojne vježbe je taj da Tajvan mora preusmjeriti veliki broj međunarodnih letova i brodova koji dolaze i izlaze iz tajvanskih luka na sjeveru i jugu. Doduše, velika je to logistička glavobolja za Tajvan no sve je, naravno, bolje od rata.

Kako navodi Stephen McDonell, BBC-ijev dopisnik iz Kine, sigurno je da su oni u višim ešalonima vlasti u Pekingu pozdravili posjet Nancy Pelosi Tajvanu. Posjet je osigurao idealnu izliku za pojačavanje ratnih igara oko Tajvana kao pripremu za ono što je, izgleda, neizbježan scenarij u budućnosti - opća vojna invazija.

28. travanj 2024 06:56