StoryEditorOCM

Kažnjava radnike koji završe u samoizolaciji: "Neodgovorni su!"

Piše PSD.
28. listopada 2020. - 09:50
Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat kazao je u utorak u emisiji "Otvoreno" kako je koronavirus prijetnja ne samo gospodarstvu, nego i cjelokupnoj zdravstvenoj situaciji nacije.

Dodao je kako se može pobijediti samo odgovornim ponašanjem - sprječavanju transmisije. Rekao je kako nitko ne želi ponovno zaključavanje gospodarstva, odnosno novi lockdown.

Horvat je poručio kako je danas situacija potpuno drugačija nego što je bila u proljeće kada se ništa nije znalo o koronavirusu. Kazao je da danas znamo kako se možemo efikasno obraniti od tog virusa, ali ako dođe do te drastične mjere - novog lockdowna - kriva je isključivo naša neodgovornost, objavio je Jutarnji list.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić poručio je kako se gospodarstvo malo oporavilo od proljetnog lockdowna, te da će treći kvartal završiti s malo manjim padom.
- Sreća je da je prvi kvartal bio pozitivan, pa se to na godišnjoj razini nivelira, ali sve računice pokazuju da će treći kvartal završiti s padom preko 13 posto. To je ipak bio stanoviti rast, ako gledamo po kvartalima. I pad je manji nego što je bio u drugom  kvartalu, dodao je.

Zorić je kazao kako će ukupni trošak biti, kada se sve zbroji, od 28 do 30 milijardi kuna. Dodao je kako za iduću godinu treba promatrati koji će biti efekt i kako se iz svega izvući.
- Pretpostavkom da se ta pandemija zaustavi, računa se da bismo mogli u 2021. imati pet, šest posto nekog rasta, da bi se u 2022. vraćali na razinu 2019., poručio je.

Naglasio je da bi drugi lockdown bio kao "drugi moždani udar" - katastrofalan.
Saborski zastupnik i član Predsjedništva SDP-a Mihael Zmajlović rekao je kako je Vlada puno ranije trebala stvoriti puno čvršći zakonodavni okvir, kako se građani ne bi nosili sami s vlastitim procjenama ili strahom od virusa, već je trebalo jasno propisati mjere i da za njih postoje sankcije. Kazao je kako je predsjednik SDP-a pozvao predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da se vidi koji bi to bio zakonski okvir.

- Pitanje lockdowna ako zakasnite, više nije pitanje naše odluke, odnosno odluke države, nego će se nažalost zbog preopterećenosti zdravstvenog sustava neke stvari morati donositi vatrogasno i nažalost moglo bi se to dogoditi. To ne zaziovamo, to nije nešto što smatram da bi trebalo učiniti , ali bojim se ako se nastavi s ovakvim fleksiboilniom pristupom, zbunjujući ljude, mogli bi se dovesti do te kobne situacije za gospodarstvo, rekao je.

Horvat je naglasio kako je predsjednik Vlade već tri puta pozivao oporbu na konstruktivni razgovor i dijalog. Dodao je kako je sva tri puta oporba okrenula leđa. Istaknuo je kako Vlada želi konsenzus oko svih mjera koje se osmišljavaju i donose. 
S druge strane, Zmajlović je kazao kako situacija u Hrvatskoj izmiče kontroli, kako je Stožer izgubio povjerenje građana, te se sada nalazimo u situaciji donošenja vatrogasnih mjera. Dodao je kako je prilično nerealno očekivati u idućoj godini investicije koje su nužne za opstanak sektora, gospodarstva pogotovo građevine. Naglasio je da bismo mogli osigurati te investicije morali smo imati Nacionalnu strategiju i razrađene operativne programe.

U emisiji je gostovao i Đuro Horvat, vlasnik tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca u Međimurju, koja je danas svim zaposlenicima uputila dopis da će ih kažnjavati ukoliko završe u samoizolaciji

- Poštovani djelatnici! S obzirom da je svaki dan situacija s Covid-19 sve gora, obavještavam vas da će kompanija Tehnix uvesti vlastite kapacitete za boravak u samoizolaciji, tako da će svi koji se svojom nepažnjom dovedu u takvo stanje biti izolirani u hotelu Kralj. Osoba koja će biti u samoizolaciji bit će destimulirana u iznosu od 10 posto na plaću. Moramo biti svjesni da svojim ponašanjem van firme ne ugrožavate samo sebe i svoje ukućane, već i radne kolege te se time dovodi u opasnost stabilnost kompanije Tehnix i zadržavanje radnih mjesta. Vaš direktor: Đuro Horvat - stoji u dopisu uspješnog poduzetnika.
Horvat je svoje stavove pokušao pojasniti u televizijskoj emisiji.

- Mi smo donijeli mjeru da destimuliramo ljude koji su u takvom odnosu prema vlastitom zdravlju i prema kompaniji jer 20 ljudi nedostaje. Istovremeno taj novac usmjeravamo na one djelatnike i menadžere koji su zdravi i koji se odgovorno ponašaju, želimo mikroorganizaciju svesti na vlastitu odgovornost. Svi se moramo uključiti, svaka lokalna zajednica, kompanija", rekao je Đuro Horvat u emisiji HRT-a

Potvrdio je kako njegova kompanija s 10 posto od plaće kažnjava one djelatnike koji završe u samoizolaciji.
- Nedavno smo im skinuli od plaće. Smatramo da je to plod neozbiljnosti, neodgovornog ponašanja. Ako čovjek ide iz radnog mjesta prema kući, ako ide od kafića do kafića, ako prouzrokuje sam taj dio nezdravog života, onda mora snositi jedan dio odgovornosti. Istovremeno, to ne ostaje kompaniji, nego onim djelatnicima koji su neodgovorni - rekao je Horvat.
18. travanj 2024 06:01