StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBranili su se

Kaufland mora ženi isplatiti 4600 eura za naknadu štete. Tužila ih je prije dvije godine, koban je bio jedan zimski dan

Piše Dv
27. srpnja 2023. - 06:52

Trgovački lanac svojem kupcu mora platiti 3100 eura odštete i pokriti 1500 eura sudskih troškova zbog ozljede u padu ispred ulaza u supermarket.

Prema nepravomoćnoj presudi, žena je u siječnju preklani izlazila iz Kauflanda te pala ispred ulaza u trgovinu zbog skliskog i zaleđenog prilaza unatoč gumenim zimskim čizmicama koje je nosila.

"Pala je na dijelu prijelaza betona u kockice gdje je rubnik izdignut od betona, što se nije vidjelo zbog neočišćenog snijega. Padu su svjedočili suprug i poznanik. Prilikom pada zadobila je prijelom gležanjske kosti (talusa) koji je nastao mehanizmom iznenadnog rotacijskog iskretanja stopala pri hodanju, piše Danica.

Gips 6 tjedana

Tome je pogodovalo sklisko i neravno tlo, zbog čega je dobila longetu koju je nosila tjedan dana uz propisano strogo mirovanje, a nakon toga je nosila gips 6 tjedana", navodi se u tužbi.

Snijeg koji je padao tog dana u jutarnjim satima u Đakovu stvorio je snježni pokrivač čija je visina izmjerena sljedećeg dana, a iznosila je 3 centimetra, naveli su u Državnom hidrometerološkom zavodu te potvrdili da je temperatura tog jutra bila oko 2 stupnja ispod nule.

Kaufland je opovrgnuo sve navode ozlijeđene žene navodeći kako su "svi prilazni putevi tog dana bili očišćeni i posuti solju, kompletan parking te prijelaz s asfalta prema samom ulazu u poslovnicu u Đakovu". Čišćenje je obavila zimska služba koju je angažirao Kaufland.

Opasna stvar

"Cijeli prostor koji okružuje poslovnicu Kauflanda bio je uredno očišćen i posut solju protiv zamrzavanja. Očito je da je za navodni pad odgovorna isključivo žena", tvrde u trgovačkom lancu.

No, nakon saslušanja svih svjedoka, sud je u srijedu zaključio kako prostor ispred đakovačkog Kauflanda ipak nije bio temeljito očišćen te je bio opasan.

"Prema stavu suda, opasnu stvar predstavlja sklizak i mokar prilaz trgovini koji je bio ispunjen kockicama zbog snijega koji je padao sve do neposredno pred sam pad. Također, sud nije utvrdio da je na prilazu trgovini postojalo upozorenje i obavijest o skliskom podu", naglasila je danas sutkinja.

Presuda je, dakle, nepravomoćna i Kaufland se na nju može žaliti u zakonom propisanom roku. Na ukupno dosuđen iznos od 4600 eura plaćaju se i kamate, piše Danica.

27. travanj 2024 21:16