StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUništena brana

Katastrofa u Ukrajini, voda guta sve pred sobom, tisuće se evakuiraju. U Kijevu gube živce: ‘Ovo je čisti terorizam‘

Piše Vijesti SD, Hina, JL
6. lipnja 2023. - 11:57

Razina vode u Novoj Kahovki porasla je za više od 10 metara nakon što je eksplozija probila veliku branu u gradu u noći na utorak, objavila je ruska državna novinska agencija TASS pozivajući se na lokalne vlasti koje podržava Rusija.

RIA, još jedna ruska državna novinska agencija, prenijela je lokalne dužnosnike po kojima je počela evakuacija u nizu naselja u okrugu Nova Kahovka. Razina vode u gradu neposredno uz probijenu branu mogla bi porasti do 12 metara, rekao je u utorak proruski gradonačelnik Vladimir Leontev, u izjavi objavljenoj na Telegramu, prenosi N1.

image
-/Afp
image
Handout/Afp

Vlasti su priopćile kako se očekuje da će razina vode u gradu rasti sljedeća 72 sata.

Polovica raspona brane uništena je, a struktura se nastavlja urušavati nakon noćnih udara na nju, izvijestila je u utorak agencija TASS pozivajući se na hitne službe. Ruski mediji prenose, pozivajući se na ruske izvore, da je uništena i hidrocentrala Kahovka.

Ukrajincima jasno da su im planovi poremećeni

Uništenje brane Nova Kahovka na rijeci Dnjipro u južnoj Ukrajini znači da ukrajinske snage neće moći pokrenuti učinkovitu protuofenzivu preko poplavljenih područja, kaže savjetnik u Ministarstvu obrane Ukrajine, piše Newsweek.

Rušenje brane koje se dogodilo u ponedjeljak tijekom noći nakon serije eksplozija, izazvale su poplave u donjem bazenu rijeke Dnjipro, zbog čega se evakuiraju stotine tisuća ljudi.

Rijeka je dijelom granica između teritorija kojeg drže Ukrajinci i okupatorskih ruskih snaga, a trupe Kijeva su na zapadnoj obali u gradu Hersonu, dok snage Moskve zauzimaju istočnu stranu.

Taj dio kod Hersona bio je moguća prva lokacija odakle je trebala krenuti dugoočekivana proljetno-ljetna protuofenziva. No Andrij Zahorodnjuk, koji je od 2019. do 2020. bio ministar obrane Ukrajine, a sada je savjetnik u ministarstvu, kaže kako je amfibijski napad preko rijeke Dnjipro sada nemoguć.

‘Sada je prelazak preko rijeke na tom području nemoguć. Operacije u tom sektoru sada će biti mnogo teže‘, kazao je Zahorodnjuk.

Kaže i kako je rušenje brane ‘čisti terorizam‘ te sugerirao kako Moskva neće preuzeti odgovornost za katastrofu.

‘Branu su digli u zrak kako bi omeli protuofenzivu i spriječili ukrajinske snage da prijeđu Dnjipro‘, kazao je.

Kijev je optužio ruske snage za izazivanje katastrofe, a predsjednik Volodimir Zelenski okupatore je nazvao ‘teroristima‘. Ukrajina je ranije već upozorila da su ruske snage minirale branu i pripremale njezino rušenje u slučaju daljnjeg napredovanja ukrajinskih snaga.

Međusobna optuživanja

Ukrajina i Rusija su se u utorak međusobno optužile za dizanje brane u zrak.

Guverner Krima, kojeg podupire Rusija, rekao je u utorak da postoji rizik da bi razine vode u Sjevernokrimskom kanalu, koji prenosi svježu vodu na poluotok iz rijeke Dnjepar, mogle pasti nakon eksplozije u brani. U izjavi za Telegram, Sergej Aksjonov je rekao da Krim trenutno ima dovoljne rezerve vode, a da će razina rizika biti jasna u narednim danima.

Krim uvelike ovisi o vodi iz kanala, koji nosi vodu iz rijeke Dnjepar, uzvodno od brane.

Ukrajina je blokirala kanal nakon što je Rusija anektirala Krim 2014.

Blokada je dovela do akutne nestašice vode na poluotoku koja je prestala tek nakon što su ruske snage zauzele kanal u ožujku 2022.

Ruske snage detonirale su branu Kahovka u unutrašnjosti strukture, rekao je Volodimir Zelenski. Ukrajinski predsjednik održao je hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost kao odgovor na jutrošnju eksploziju.

U objavi na Telegramu rekao je da je napad pokrenut u 2 i 50 ujutro i da je ostavio oko 80 naselja poplavljena.

“Ruski teroristi izvršili su detonaciju objekta hidroelektrane Kahovka”, dodao je.

image
-/Afp

“Naređena je evakuacija iz rizičnih područja i opskrba pitkom vodom svih gradova i sela koja su se opskrbljivali vodom iz Kahovke. Činimo sve da spasimo ljude. Uključene su sve službe, vojska, vlada, ured.”

Kretanje ukrajinskih vojnika u Hersonu bit će otežano zbog rušenja brane Kahovka, rekao je umirovljeni viši časnik britanske vojske.

Govoreći za Sky News, general bojnik Rupert Jones rekao je da je situacija oko napada i dalje konfuzna, ali ono što je jasno jest da je brana jako oštećena.

“Neposredne implikacije su oko poplava u nizvodnim područjima. Govori se o 16.000 stanovnika koji su u opasnosti”, dodao je. “U tijeku su lokalne evakuacije dok mi razgovaramo, druga briga je oko nuklearne elektrane Zaporižja.” Vlasti su priopćile da nuklearka trenutno nije ugrožena.

Dugoročno, Jones je upozorio da bi to moglo utjecati na zalihe pitke vode, kao i na hidroelektranu.

“To je prvi problem prije nego što počnemo razmišljati o problemima u vezi s vojnom operacijom. Poplave će očito znatno otežati ukrajinske manevre u tom području”, rekao je.

Britansko ministarstvo obrane u utorak je izvijestilo o “znatnom jačanju borbi na brojnim sektorima fronta” u Ukrajini u proteklih 48 sati. To uključuje “ona bojišta koja su bila relativno tiha nekoliko mjeseci”, navodi se na Twitteru, u dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka o ratu u Ukrajini.

U priopćenju se ne navode daljnji detalji niti se procjenjuje jesu li borbe povezane s očekivanom ukrajinskom protuofenzivom protiv ruskih snaga koje su okupirale velike dijelove zemlje.

Za sada je 22.000 ljudi koji žive u 14 naselja u južnoj ukrajinskoj regiji Herson u opasnosti od poplava nakon eksplozije na brani, rekao je u utorak proruski upravitelj regije, prema ruskoj novinskoj agenciji RIA.  Ukrajinski premijer Denis Šmihal odvojeno je rekao da je do 80 naselja u opasnosti od poplave nakon što je oštećena brana, prenosi N1.

image
Sergey Bobok/Afp
image
Sergiy Dollar/Afp
22. rujan 2023 16:49