StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetbujna mašta

Kakve budale: uzeli fotografiju pilota koji štrajkaju pa rekli da prosvjeduju jer ne žele zaprašivati nebo koronom?!

Piše MOZAIK SD
29. svibnja 2023. - 14:47

Na Facebooku je objavljen reel (video) s fotografijom pilota na prosvjedu koji u rukama nose fotografije uz opis "Piloti: odbijamo zaprašivati nebo korona virusom".

Radi se o staroj dezinformaciji odnosno prijevari o kojoj je Faktograf već pisao ranije, koja je tada bila povezana s chemtrailsima, a sada se povezuje s koronavirusom. U siječnju ove godine bila je objavljena identična fotografija, samo s natpisom koji je sugerirao da piloti odbijaju "zaprašivati nebo chemtrailsima".

Zašto su zapravo prosvjedovali piloti?

Riječ je, zapravo, o fotomontaži. Originalna fotografija, kao što smo pisali i ranije, nastala je na prosvjedu pilota 2011. godine, ali transparenti koje su držali piloti nisu prikazivali tragove zrakoplova koji bi zaprašivali nebo koronavirusom.

image
Screenshot/Facebook

O događaju je u rujnu 2011. godine izvještavao britanski Daily Mail. Radilo se o pilotima Continentala i United Airlinesa koji su prosvjedovali na njujorškom Wall Streetu. Okupljeni u udrugu pilota "Air Line Pilots Association (ALPA)", preko 700 pilota prosvjedovalo je za plaće i druge benefite u svjetlu zastoja koji je nastao u spajanju ta dva avioprijevoznika.

Udruženje je najavilo sindikalni štrajk, poručivši da se kompanija mora uozbiljiti u pregovorima oko zajedničkog ugovora. Predstavnici kompanije United rekli su da žele pošten ugovor i da su se sastajali s pilotima iz oba sindikata još od kolovoza 2010. tvrdeći da niti jedan od glavnih stavaka ugovora koji se bave pravilima rada, plaćama, opsegom/zaštitom posla ili mirovinom/beneficijama nije riješen.

Fotografije u tekstu Daily Maila koje je snimio Getty Images jasno prikazuju da su na svojim transparentima nosili natpise "Koliko pilot vrijedi? Ovisi o vašoj perspektivi" (eng. What‘s a pilot worth? It depends on your perspective), "Menadžment uništava našeg avioprijevoznika" (eng. Management is destroying our airline) i slično, a nigdje u tekstu se ne spominje zaprašivanje koronavirusom, niti se na fotografijama mogu pronaći s transparenti s kondenzacijskim tragovima zrakoplova.

Da je riječ o manipulaciji fotografijom, potvrđeno je i na Wikipedijinoj podstranici o chemtrailsima. Također, o istoj dezinformaciji da piloti prosvjeduju protiv chemtrailsa u rujnu prošle godine pisao je i AFP.

Zaključno, piloti nisu prosvjedovali jer odbijaju "zaprašivati nebo koronavirusom". Radi se o staroj manipulaciji fotografijom o kojoj je Faktograf pisao još u siječnju ove godine, samo je tada bila riječ o chemtrailsima. Prosvjed pilota na njujorškom Wall Streetu zapravo je bio usmjeren na plaće i druge benefite nakon što je došlo do spajanja dvaju avioprijevoznika, analizirao je Faktograf.

24. rujan 2023 05:35