StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKriva odluka

Kakva greška! Putinov ‘kuhar‘ na ukrajinsko bojište poslao kriminalce iz zatvora i zloglasne plaćenike. Obećao im i slobodu, uz jedan uvjet. Ali sve je krenulo strahovito loše...

Piše D.B./sd
17. listopada 2022. - 17:03

Kakva kriva odluka Vladimira Putina! U očajničkom pokušaju da regrutira što više "dobrovoljaca" da se bore protiv Ukrajinaca, prije mjesec dana je odlučio osloboditi osuđene kriminalce iz brojnih zatvora po Rusiji, a oni su zauzvrat dobili šansu da  slobode otplate na način da se bore protiv Ukrajinaca, piše Slobodna Dalmacija.

U videu koji se prije nekih mjesec dana proširio društvenim mrežama vidi se kako Jevgenij Prigožin, pripadnik Putinu najodanijih ljudi (zovu ga i Putinov kuhar) i šef ruske paravojne postrojbe plaćenika Wagner, drži motivacijski govor kako bi ih potaknuo na regrutaciju. Obećao im je pomilovanje ukoliko se budu najmanje pola godine borili protiv Ukrajinaca (i, naravno, uspiju preživjeti), s tim da im je bez okolišanja najavio da će smaknuti sve kojima padne na pamet dezertirati.

Velikodušno im je ponudio i da mogu ostati u Wagner grupi ako im se omili taj posao i nakon šest mjeseci "probnog rada" ili mogu dobiti voljno.

Međutim, kako danas donosi The Daily Express, mnogi osuđenici koji su prihvatili ponudu, već su dezertirali i navodno sada lutaju ulicama Rusije, naoružani i uključeni u zločinačke pohode.

Štoviše, čini se da su se neki od njih sa sobom ponijeli oružje i formirali naoružane bande koje sada haraju Rusijom.

Richard Engel, glavni inozemni dopisnik NBC-a, javio je na Twitteru kako su stotine ruskih oslobođenih kriminalaca već stigli na bojište u Ukrajinu, ali i da su se neki s oružjem vratili doma u Rusiju i oformili naoružane bande koje haraju tom zemljom.

Isti novinar je napisao i kako su ukrajinski časnici u stvari i zadovoljni što im Rusi šalju takve neobučene vojnike, među kojima je i puno alkoholičara i zgubidana, nego da se moraju boriti s pravim vojnicima.

Informaciju da su se bivši zatvorenici vratili svojim starim poslovima, potvrdio je i još jedan antiputinov aktivist.

- Pišu da su kriminalci koje je Prigožin mobilizirao, nakon što su dobili oružje, počeli bježati iz svojih jedinica i stvarati naoružane bande. Nema ništa neočekivano u ovome. Sada momci imaju čime pljačkati građane i banke - napisao je na Twiitteru @turkmendagz.

Nekoliko bivših zatvorenika iz Rusije, ali i članovi njihovih obitelji, su za The Guardian već govorili kako su im, osim pomilovanja, nuđene i financijske kompenzacije ako se pridruže grupi Wagner. Navodno im je obećano 100.000 rubalja mjesečno, odnosno preko 12.000 kuna.

U međuvremenu, kako donosi ukrajinski Kyiv Post, gomila Rusa čini sve da izbjegne mobilizaciju.

03. svibanj 2024 13:55