StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSAVJETI STRUČNJAKINJE

Kako zaštiti najveći ljudski organ od zimskih minusa?! Dermatologinja Ana Bakija-Konsuo otkriva kako prevenirati ozebline i tko im je sklon te što treba izbjegavati

Piše Bruno Lucić
25. siječnja 2022. - 10:38

Ne samo da niske temperature poljoprivrednicima zadaju glavobolju ili otežavaju promet, one su i mnogima veliki izazov za kožu jer se javljaju crvenilo ili ozebline. Specijalistica dermatologije, izv. prof. dr. sc. Ana Bakija-Konsuo iz dubrovačke Poliklinike CUTIS otkriva kako adekvatno zaštiti najveći ljudski organ od zimskih minusa.

- Kad govorimo o oštećenjima kože koja su nastala zbog izloženosti nižim temperaturama, onda govorimo o ozeblinama. Češće se javljaju kod osoba koje imaju oštećenje ili poremećaj periferne cirkulacije, a smještene su najčešće na prstima ruku i nogu, petama, potkoljenicama, na nosu, ali i na koljenima ili natkoljenicama. Javljaju se češće kod žena mlađe i srednje životne dobi. Dijagnoza tih promjena donosi se na temelju anamneze i kliničke slike, a ono što pacijentima savjetujemo: adekvatna zaštita od hladnoće, to je temelj prevencije ozeblina tako da osobe koje su sklone nastanku ozeblina trebaju posebnu pozornosti posvetiti cipelama, rukavicama, čarapama... Ono što je bitno istaknuti, jest to da grijači za cipele i rukavice pomažu, međutim, nikako nije dobro odmah nakon nastanka ozebline naglo utopljavanje, poput izlaganja vrućoj vodi, ili sl., to dovodi do kontraefekta. Osnovni je postupak utopljavanje toplim zrakom, a treba izbjegavati svaku mehaničku traumatizaciju poput trljanja, štipanja, ili izlaganja ekstremnoj toplini. Kožu treba tretirati neutralnim hidratantnim kremama, a ako ne uspijevate s ovim preventivnim mjerama, potrebna je terapija, kaže Bakija-Konsuo te dodaje:

- U terapiji nekad koristimo sustavne vazodilatatore, to su lijekovi koji dovode do širenja krvnih žila ili pak koristimo lokalne vazodilatatore u obliku krema. Ponavljam, nekad ozebline mogu biti praćene jačom boli, u težim slučajevima i pojavom rana i tada zahtijevaju terapiju, a ono što pacijent može sam učiniti, to je definitivno zaštita od hladnoće, savjetuje Bakija-Konsuo napominjući kako tijekom burnog vremena treba kožu dodatno zaštiti i više se treba posvetiti njezinoj njezi i hidrataciji, ali se ne smije zaboraviti ni foto protekcija, odnosno primjena krema sa zaštitnim faktorima. I kod oblačenja tijekom ovih zimskih dana svakako je preporučljivo odjenuti više slojeva jer u tom slučaju zrak služi kao izolator, a tuširanje vrućom vodom samo je nepotreban stres za kožu bez obzira koliko dobro djelovao.

- Ljudi koji imaju sklonost nastanku ozeblina, moraju se dobro obući i zaštititi kod izlaska vani, kada su temperature niske, jer upravo je prevencija ključna u izbjegavanju nastanka ovakvih oštećenja, zaključuje Bakija-Konsuo.

02. svibanj 2024 14:20