StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRADIONICA ROBOTIKE

Kako upravljati dronom i programirati drveni robot? To su jučer naučili mali Stonjani

Piše DV
14. svibnja 2022. - 09:41

Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Grada Dubrovnika, Aeroklubom Nimbus i Informatičkim klubom Futura u sklopu Du STEM projekta jučer su u Kneževom dvoru u Stonu održali radionice robotike i programiranja bez ekrana te radionice upravljanja dronova. S ovim radionicama se obilježio i Europski tjedan robotike u Stonu.

Na radionicama robotike i programiranja bez ekrana su djeca iz Stona i okolnih mjesta naučila programirati Cubetto robote. Cubetto set se sastoji od malog drvenog robota naziva Cubetto, koji omogućuje davanje naredbi s blokovima (pločicama) koje se slažu na Cubetto kontrolnu ploču. Prema zadanim naredbama se Cubetto robot kreće. Tako su polaznici razvijali računalno i logičko razmišljanje, naučili osnovne koncepte programiranja bez korištenja ekrana. Na radionicama upravljanja dronovima polaznici su naučili samostalno upravljati s dronovima, a na kraju su se i međusobno natjecali u upravljanju dronovima.

Organizatori se zahvaljuju Košarkaškom klubu Ston - veterani i Turističkoj zajednici općine Ston na pomoći oko organizacije i održavanja radionica u Kneževom dvoru u Stonu.

Radionice u sklopu Europskog tjedna robotike u Stonu organiziraju Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Grada Dubrovnika, Aeroklubom Nimbus i Informatičkim klubom Futura u sklopu projekta Du STEM, koji je 85% sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

19. travanj 2024 10:04