StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBoj bije srce

Kako su se ukrajinske tenkovske brigade borile protiv deseterostruko jačih ruskih snaga: pogledajte u što su Ukrajinci pretvorili svoje tenkove

Piše dv
30. prosinca 2022. - 07:00

Ukrajinski tenkovski korpus bio je potpuno nespreman kad je krenula ruska invaziju na istočnu Ukrajinu 2014. godine. Dvije tenkovske brigade ukrajinske vojske i deset mehaniziranih, zajedno opremljene s oko 400 bivših sovjetskih tenkova T-64, naprosto nisu bile dorasle ruskim snagama koje su imale na tisuće modernijih gusjeničara T-72 i T-80, donosi Slobodna Dalmacija.

No, Ukrajinci su brzo učili. I dobro naučili kako se iz obrane kreće u napad. Kad je Putin proširio agresiju na Ukrajinu ove godine u veljači, ruske brigade suočile su se s mnogo većim i bolje opremljenim ukrajinskim tenkovskim snagama

image
screenshot Twitter

Analitičari Kraljevskog instituta za obrambene i sigurnosne studije (RUSI) osvrnuli su se i na Prvu zasebnu tenkovsku brigadu, vjerojatno najbolju ukrajinsku tenkovsku formaciju, koja je uspjela preživjeti brutalno bombardiranje na početku rata, te potom snažno uzvratila. Šestotjedna obrana 1. tenkovske brigade grada Černihiva, koji se nalazi u blizini granice s Bjelorusijom, udaljenog manje od 100 km od Kijeva, ušla je u legendu. Ruski zapovjednici su očito pretpostavili da će Prva tenkovska brigada biti laka meta prvog dana šireg rata. U ranim jutarnjim satima 24. veljače, ruske rakete i topništvo pogodile su stalne garnizone većine od 20-ak aktivnih brigada ukrajinske vojske. Ali te su se brigade, uključujući i Prvu tenkovsku brigadu, raspršile na razne strane. Oko 2000 vojnika Prve tenkovske brigade i otprilike 100 tenkova T-64B i T-64BM čekali su u zasjedi u poljima i šumama oko Černihiva.

Ruska 41. kombinirana armija jurila je prema jugu iz svojih baza oko bjelorusko-ruske granice, brzo stigavši u Černihiv. Pokušali su zauzeti grad na putu za Kijev, ali su odbijeni i na kraju su ga zaobišli. Do 31. ožujka 2022. brigada je uspješno obranila grad od ruskih napada i opsada je prekinuta, ali i brigada je teško oštećena u šestotjednoj obrani Černihova. Iako ukrajinska vojska nikada nije objavila precizne brojke o gubicima, dovoljno govori podatak da je brigada nakon zimskih i proljetnih bitaka provela nekoliko mjeseci odmarajući se, obnavljajući i regrutirajući nove vojnike.

Prije deset mjeseci vodila je legendarnu obranu, a danas je na bojišnici na istoku zemlje.  

image
Andre Luis Alves/Anadolu Agency Via Afp

Detaljno proučavajući ukrajinski tenkovski korpus analitičari Kraljevskog instituta za obrambene i sigurnosne studije zaključili su, da su Ukrajinci, osim što su više nego udvostručili strukturu svojih oklopnih snaga i poboljšali svoje T-64, dodali im T-80 i T-72, uz to i razvili novu taktiku za tročlane tenkovske posade. Stručnjaci Mykhaylo Zabrodskyi, Jack Watling, Oleksandr Danylyuk i Nick Reynolds smatraju kako su najvažniji pomak timovi iz ukrajinskih tenkova ostvarili uvježbavajući gađanje iz svojih 125-milimetarskih topova pod velikim kutovima, kako bi domet tenkovskih cijevi povećali gotovo do razine haubica. Ukrajinske oružane snage obučavale su svoje tenkovske posade da se bore kao topništvo kad je god to potrebno.

"Tenkovi Ukrajine promijenili su tradicionalne pristupe i razvili tehnike neizravne vatre", navode londonski stručnjaci u svojoj analizi. Uvježbali su gađanje s visoka na ciljeve koji su posve izvan vizualnog dometa, kao što to inače čini topništvo. Za ovu zadaću obično su koristili visokoeksplozivne rasprskavajuće projektile, a to je zahtijevalo i upotrebu posebnih uređaja za navođenje - pokazivača azimuta i bočne balistike.

image
Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp

„Nove računalne metode omogućile su ukrajinskim tenkovskim posadama postizanje visoke točnosti topničkih pogodaka na udaljenostima do deset kilometara. To je tri puta dalje nego što tenkovski top obično puca, a ukrajinske metode znatno su smanjile i vrijeme za računanje korekcije vatre, na samo nekoliko sekundi, navode analitičari britanskog instituta RUSI. Po njima je riječ o iznimno inovativnim tehnikama, jer omogućavaju tenkovima da koncentriraju vatru na prilično širokom području, dok istodobno mogu manevrirati bez zaštite i zaklona koji su uvijek potrebni klasičnom topničkom oruđu.

Ukrajinci su demonstrirali svijetu kako tenkovi mogu jednako, a ponekad i još učinkovitije od klasičnog topništva, obavljati specijalizirane artiljerijske zadaće. Tenk koji puca pod visokim kutom nema domet na razini namjenske haubice, ali se, za razliku od nje, na fronti može sam zaštititi od napada ili uzvraćene vatre.

image
Narciso Contreras/Anadolu Agency Via Afp
03. svibanj 2024 00:41