StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTIŽU ‘JAVELINI‘

Kakav udarac Amerike Srbiji: Veleposlanik SAD je izvanredno posjetio Vučića i priopćio mu vijest koja ga je uzdrmala

Piše dv
11. siječnja 2024. - 15:20

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država Christopherom Hillom. U službenom priopćenju Vučićevog ureda za medije navodi se da su razgovarali o proceduri da se Prištini odobri kupnja projektila Javelin.

Veleposlanik Hill je ovom prilikom izvijestio predsjednika Vučića o američkoj odluci da prihvati zahtjev Prištine za kupnju protutenkovskih projektila "Javelin". Kako je rekao veleposlanik Hill, State Department će uputiti zahtjev Prištine američkom Kongresu, čime će započeti službena procedura, navodi se u priopćenju.

Inače, protuoklopno oružje "FGM-148" ili "Javelin" je američki vođeni raketni sustav koji, zahvaljujući upotrebi termografske kamere za samonavođenje, funkcionira po principu "ispali i zaboravi".

To oružje je bilo jedno od presudnih u rusko-ukrajinskom ratu. Ukrajinci su njime uništili stotine ruskih tenkova i oklopnih vozila, bunkera, itekako im je pomoglo da ruska vojska ne pregazi Ukrajinu. A sada te ubojite i ‘pametne‘ rakete stižu na Kosovo.

image
Yuriy Dyachyshyn/Afp
image
William West/Afp
image
/Sputnik Via Afp

Nakon lansiranja projektil koristi profil napada odozgo gdje je oklop borbenih vozila obično najtanji.

Predsjednik Vučić rekao je da su te informacije veliko razočarenje za Srbiju, ali da će Srbija zajedno sa SAD-om raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa.

Vučić je prethodno najavio da je Srbija najača tenkovska sila na Balkanu, a ‘Javelini‘ se baš koriste za uništavanje tenkova. Dakle, ako Srbija u budućnosti i planira naasti Kosovo ‘Javelini‘ bi mogli biti itekakvo sredstvo odvraćanja!

Javelin je izvorno raspoređen 90-ih godina, a domet rakete od 2187 metara, infracrveno navođenje i sustav za lansiranje fire-and-forget (sustav za navođenje projektila koji ne zahtijeva daljnju kontrolu nakon lansiranja, a može pogoditi cilj i kada lanser nije u liniji mete), pridonijeli su da sustav bude daleko ispred svog prethodnika, projektila Dragon.

Javelin je korišten za uništavanje bunkera, zgrada i drugih utvrđenih građevina nakon napada 11. rujna 2001. na WTC u Afganistanu i Iraku.

image
/Eyepress Via Afp
image
/Sputnik Via Afp

- Za nas je najvažnije da se mir u regiji ne naruši i da će Srbija nastaviti da se ponaša odgovorno i doprinosi stabilnosti na Balkanu, rekao je vidno razočarani Vučić.

Vučić je prethodno na Instagramu napisao da je s veleposlanikom Christopherom Hillom imao otvoren razgovor o daljnjem unapređenju srpsko-američkih političkih i gospodarskih odnosa.

"Razgovarali smo i o međunarodnoj poziciji Srbije, situaciji na Kosovu i Metohiji i nastavku dijaloga s Prištinom, kao i o aktualnim geopolitičkim događajima. Potvrdili našu posvećenost očuvanju mira i stabilnosti u regionu i jačanju prijateljstva i suradnje Srbije i SAD-a", napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Sastanak s Hillom uslijedio je nakon što je predsjednik Srbije jučer s ruskim veleposlanikom Aleksandrom Bocan Harčenkom posjetio Ruski dom.

27. travanj 2024 02:47