StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRESUDA OD 300 MILIJUNA

Josip Kordić o aferi ‘ Vrtovi sunca‘: Država me ucijenila i prevarila!

Piše Ahmet Kalajdžić
9. rujna 2020. - 07:36
Općinski građanski sud u Zagrebu poništio je nagodbu koju je bivši Hrvatski fond za privatizaciju ispred države 3. srpnja 2008. sklopio s tvrtkama Dubrovački vrtovi sunca d.o.o. i Vrtovi sunca Orašac d.o.o. koje su bile u vlasništvu poduzetnika, oca i sina Josipa i Borisa Kordića. Sud je tom presudom naložio Republici Hrvatskoj i CERP-u, odnosnu Centru za restruktuiranje i razvoj kao sljedniku Fonda za privatizaciju kao tuženicima, da zajednički, odnosno solidarno isplate tužiteljima, Josipu Kordiću 95.536.857 kuna, a Borisu Kordiću 41.876.133 kuna zajedno s zakonskom zateznom kamatom po eskontnoj stopi Hrvatske narodne banke, počev od 18. srpnja 2008. do isplate. Drugim riječima, dosuđeni iznos od ukupno 137,412.990 kuna s propisanim i od suda potvrđenim kamatama za Kordiće je narastao već na više od 300 milijuna kuna, što znači da je kamata tijekom 12 i pol godina osjetno nadmašila glavnicu. Također, tuženici moraju solidarno platiti i troškove parničnog postupka koji su narasli na 1.591.250 kuna, ali i njih s zateznom kamatom koja teče od 3. rujna ove godine kada je presuda objavljena.

image
Josip Kordić
Admir Buljubašić/CROPIX

 

Zaustavili vrijednu investiciju

Presuda je još uvijek nepravomoćna, ali će u slučaju potvrde u znatnoj mjeri opteretiti Državni proračun RH. Za očekivati je da će se, zbog nezadovoljstva presudom, država i CERP žaliti, ali to već otvara i neka nova pitanja. Naime, tu je i jedno bogohulno pitanje: ako obični građani moraju odgovarati za sve što učine, kao i za svaku kunu svoga duga, hoće li netko iz CERP-a kao pravnog sljednika Fonda te država kao vlasnik obje institucije koje su se i još se bave privatizacijom tvrtki u državnom vlasništvu, hoće li dakle odgovarati što se novac još ranije nije vratio Kordićima koji su ga uplatili tijekom privatizacije?
Naime, Kordići su u procesu privatizacije od hotelske tvrtke Dubrovačko primorje kupili apartmansko- hotelsko naselje Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu, oko 9 km zapadno od Dubrovnika. Poduzeće se tada nalazilo u vlasničkom portfelju Republike Hrvatske, odnosno Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) zajedno s apartmanima i zemljištem za koje je u zemljišnim knjigama bila potpuno "čista situacije". Uredno su platili cijenu a kada su krenuli s projektom revitalizacije naselja i obnove više od dvje stotine apartmana te izgradnje novih objekata. Gradeći hotel, država je stavila "plombu" odnosno odredila privremenu mjeru za raspolaganje hotelom i zemljišnim parcelama na kojima se kupljeno apartmansko naselje nalaze, ali i na apartmane koji, kako smo uspjeli doznati i uvjeriti se iz naše novinarske dokumentacije, uopće nisu bili sporni. Na taj su način zaustavili realizaciju ambicioznog projekta i posljedično, s gradilišta udaljili tisuću radnika koji su se upravo "uhodali" te bili u
najvećem zamahu gradnje.


Parcela pripada Kordićima

Država Hrvatska je, naime, ustvrdila kako je zemljišna parcela oko apartmana njihova. U toj situaciji otac i sin Kordić, da bi spasili sebe i projekt u kojeg su uložili sve što imaju, ali da bi spasili i brojna radna mjesta te imovinu koja je već bila opterećena kreditima velikih iznosa što su ih podigli za realizaciju obnove i gradnje planiranog turističkog kompleksa, prodaju polovicu projekta stranim fondovima za znatno manju cijenu od one koju bi postigli da nije bilo spomenute "polombe" te prema nagodbi s CERP-om i državom, tako dobiveni novac "doznačuju" odnosno proslijeđuju njima.
Inače, Kordićima je jamstvo 60 milijuna kratkoročnih kreditnih obveza bila hipoteka na nekretnine. Željeli su dobiti novi kredit od 110 milijuna eura kojim bi "pokrili" te kratkoročne obveze, ali Englezi kao kupci nisu htjeli kupiti objekte za koje nisu imali "čiste papire". Stoga su Kordići neizravno bili prisiljeni prodati polovicu projekta za samo 20 milijuna eura, ili po trostruko nižoj cijeni nego je projektu bila stvarna vrijednost. Tek tada su nastavljeni radovi.


image
Odvjetnik Šime Savić
Jure Mišković/CROPIX



Zanimljivo je svakako kako HFP i država Kordićima nikada nisu izdale valjani dokument prema kojem je zemlja koju su dva puta platili doista njihova. Ovo je već druga nepravomoćna presuda u ovoj sudskoj trajkavici tijekom koje je već jednom donesena nepravomoćna presuda u korist Kordića. No, tu je presudu drugostupanjski sud preinačio i presudio u korist države i CERP-a, ali je Vrhovni sud RH sve vratio na početak. Na to je vjerojatno utjecala i odluka Ustavnog suda RH koji je naglasio kako se takva zemljišna parcela u pravno lošim odredbama zakona treba tumačiti u korist privatizirane firme. Slijedom izostanka, odnosno predaje tog dokumenta o vlasništvu Kordićima, zagrebački Općinski građanski sud je obvezao državu i CERP da izdaju taj papir, odnosno tzv. tabularnu ispravu kao dokument prema kojem je zemlja u vlsništvu Kordića. Iz toga se može zaključiti kako je država Kordićima prodala zemlju koja nije njezina, a za to je primila ogromne novce. Jer, Kordići su prvi put sve platili tvrtki Dubrovačko primorje kao državnoj tvrtki, a drugi put sanmoj Republici Hrvatskoj koja, neka nam je to dozvoljeno komentirati nakon razgovora s pravnim stručnjacima, sličnu naplatu nije postigla kod prodaje brojnih tvrtki u, primjerice, cijeloj Dalmaciji.


Zastupao Frana Lučića

Na molbu da komentira novi ishod postupka, pravni zastupnik obitelji Kordić, odvjetnik dr sc Šime Savić je rekao kako ne može komentirati nepravomoćne presude, ali i dodao da bi bilo krajnje vrijeme da Republika Hrvatska vrati Kordićima uplaćeni novac i tako spriječi novo gomilanje kamata i sudskih troškova. Slično smo zamolili još neke odvjetnike, ali su uz naglašavanje kako je riječ o nepravomoćnoj presudi dodali da je odvjetnik Šime Savić ponovno pobijedio državu, kao što je to učinio s odštetom u parnici u korist vatrogasca Frana Lučića kojeg je zastupao za obeštećenje zbog stradavanja u kornatskoj tragediji.
Zamolili smo za komentar i Josipa Kordića kojem je, sudeći prema glasu, već ozbiljno ugroženo zdravstveno stanje. Ni on nije htio komntirati nepravomoćnu presudu, ali je dodao kako ga je država Hrvatska ucijenila i prevarila!

image
Pero Vićan.
 
Davor Pongračić/CROPIX


Vićan bez komentara

Dok je 2007. godine čekao isplatu novca za dovršetak projektom planiranih objekata, Josipu Kordiću je stigla obavijest kako nakon prvog ne može dobiti još jedan, ovaj put veći kredit, jer je na zemljište na kojem je gradio stavljena zabilježba sudskog spora kojeg je tijekom sudskog kaznenog postupka bivši Hrvatski fond za privatizaciju pod optužbom da su dio nekretnina koje su koristili u Orašcu nezakonito tijekom privatizacije upisali u svoje vlasništvo, pokrenuo protiv tvrtke Dubrovačko primorje i direktora te tvrtke Pera Vićana. Presuda u korist Kordića daje i Vićanu "vjetar u krmu", ali nam je na molbu da je sve komentira rekao kako ne samo da ne komentira nepravomoćne, nego uopće ne komentira sudske presude.
 

 
07. svibanj 2024 13:08