StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetjoš traje potraga

Jeziva kronologija misterioznog nestanka unuke Titova generala u SAD-u: suprug lagao policiji da je djetetu otišao kupiti sladoled, ali sigurnosne kamere su sve snimile

Piše Anita Belak Krile/SD
10. siječnja 2023. - 11:06

Nestanak Ane Walshe (39), rođene Beograđanke, majke troje djece, još uvijek je misterij, a potraga za njom proširena je od Cohasseta u Massachusettsu do Washingtona, gdje je radila, piše Slobodna Dalmacija.

Njezin nestanak izazvao je velik interes američke javnosti jer sve više isplivavaju jezoviti detalji, a sve budno prate i mediji u regiji koji pišu i o njezinom djedu nekadašnjem socijalističkom moćniku i Titovom generalu Nikoli Ljubičiću. Policija u Sjedinjenim Američkim Državama još uvijek slaže sve kockice u kronologiji njezina nestanka, a sve što je do sada otkriveno ne sluti na dobro. Istražitelji koji se bave njezinim nestankom sumnjaju da je ubijena nakon što su u posljednja tri dana došli do novih informacija.

Stravična priča počinje u novogodišnjoj noći kad je Ana nestala. Njezina majka Milanka Ljubičić beogradskim je medijima ispričala kako je Ana novogodišnju noć provela sa suprugom i još jednom prijateljicom, koja je otišla oko 1.30 ujutro. Suprug Brian je navodno otišao spavati, a za Anu je kazao da je u ranim jutarnjim satima otišla Uberom ili Lyftom do zračne luke Logan. Policija je utvrdila naknadno da se Ana nije pojavila u zračnoj luci Logan u Bostonu, odakle je rezervirala let za Washington, gdje je imala kuću i radila kao agentica za nekretnine.  

image
screenshot Twitter

Njezin nestanak je prijavljen tek 4. siječnja, a to su istovremeno učinili Brian Walshe i Anin poslodavac. U međuvremenu je suprug uhićen zbog ometanja istrage, a kasnije su u kući pronađeni i stravični dokazi.

Policija je navela da je Anin mobitel od 1. siječnja bio isključen i da ga nije koristila te da nema evidencije da je koristila kreditnu karticu niti je bila aktivna na društvenim mrežama gdje je inače uvijek uključena.

Sud u Massachusettsu je u ponedjeljak odredio jamčevinu od 500.000 dolara nakon što su tužitelji izjavili kako je krvavi nož pronađen u njihovoj kući. Još nije obznanjeno čija je krv na nožu. Tužitelji su naveli kako u podrumu kuće ima tragova krvi, a također su utvrdili kako je Brian Walshe kupio za 450 dolara u gotovini hrpu sredstva za čišćenje i dezinfekciju. Policija smatra kako Brian Walshe nije odmah prijavio nestanak kako bi kupio vrijeme da što bolje očisti dokaze. 

Brian je bio u kući u petak i subotu, pomažući policijskim inspektorima, ali su ga prije toga snimile kamere u trgovini Home Depota u Rocklandu kako kupuje sredstva za čišćenje. Tužitelji su također ustvrdili da je Brian Walshe lagao policiji, rekavši da je u trgovinu otišao po sladoled za svog sina, dok je zapravo otišao kupiti sredstva za čišćenje.

image
screenshot facebook

CNN je, pozivajući se na policijsku istragu objavio i da je Brian Walshe na Googlu pretraživao pojmove ‘kako se riješiti tijela žene od 52 kilograma‘ te ‘kako raskomadati tijelo‘.

Milanka Ljubičić, majka nestale Srpkinje, izjavila je da joj je jako teško što nije otišla vidjeti kćer 25. prosinca kada ju je ova pozvala da dođe.

- Molila me je da dođem 25. prosinca, a ja se nisam mogla spremiti tako brzo. Sada mi je jako, jako teško što to nisam napravila, pa makar sve ostavila - rekla je gospođa Milanka za beogradske medije. Ispričala je i da ju je Ana zvala oko jedan sat iza ponoći kako bi joj čestitala Novu godinu, ali da se nažalost nije javila na njezin poziv jer je spavala. "Vidjela sam poziv i rekla sebi: ‘Zvat ću je ujutro!“. Majka je medijima otkrila i da je Ana iste noći nazvala i sestru u Kanadu ali se ni ona nije javila, kao ni kuma u Beogradu, koja mobitel nije čula od glasne glazbe.

Ispričala je i kako dok je bila u SAD-u nije primijetila ništa čudno u odnosu kćeri i njezina supruga.

- U 16 mjeseci sam više puta bila kod njih, ništa loše nisam primijetila, ali doslovno. Oni su uvijek bili raspoloženi i nasmijani, zbijali šale. Samo se nadam toj vijesti, samo da je živa, ništa drugo mi nije bitno, kazala je gospođa Ljubičić.

Iako je u početku tvrdila da ima povjerenja u zeta, nakon zadnjih dokaza istaknula je kako osjeća da suprug njezine kćeri nije bio iskren.

- Rekao je da je Ana dobro, znači očito je znao gdje je ona. Imam neki osjećaj, mada možda to i nije točno to - rekla je uznemirena majka.

image
Instagram

Lažni Andy Warhol

U svibnju 2018. Brian Walshe optužen je pred Okružnim sudom SAD-a u Massachusettsu za prijevaru nakon što je FBI utvrdio da je prodao dvije lažne slike Andyja Warhola na eBayu. Istražitelji FBI-ja tvrde da su Brian ili Ana koristili njezin eBay račun za prodaju slika u studenom 2016., manje od godinu dana nakon što su se vjenčali. Žalba ne tereti Anu za kazneno djelo, ali navodi da je razgovarala s osobom koja je kupila krivotvorine nakon što je kupac saznao da slike nisu autentične i pronašao njezin telefonski broj na poslu.

U dokumentu se također navodi da je Brian Walshe uzeo prava umjetnička djela od prijatelja da ih proda, ali to nikada nije učinio. Prijatelju nije nadoknadio vrijednost umjetnina. U listopadu 2018. optužen je za elektroničku prijevaru, posjedovanje krivotvorene robe i nezakonite novčane transakcije.

Kako izvještava CNN, prošle je godine priznao je krivnju po tri od četiri točke optužnice u zamjenu za kaznu zatvora. Također je pristao vratiti umjetnine.

Sanjala američki san 

Ana se u SAD, iz Srbije doselila 2005., a Beograd je zadnji put posjetila potkraj prošle godine. Na svom Instagram profilu prisjećala se odrastanja u svom rodnom gradu 90-ih te kako je gledala filmove "Sam u kući" i mnoge druge sa scenama iz glamuroznih hotela s pet zvjezdica te maštala o tome da radi u hotelu kao što je poznati "Ritz Carlton". San joj se ostvario kada se 2005. zaposlila u jednom hotelu u Virginiji gdje je, kako je navodila, radila s vrhunskim turističkim profesionalcima.

"Sada, 15 godina kasnije, uživam u prednostima stečene radne etike, discipline, izdržljivosti i njegujem uspomene na putovanje različito od bilo kojeg drugog. Zahvalna sam na prilici da primijenim ono što sam naučila u različitim djelatnostima i što mogu iskusiti izvrsnost usluge na drugoj strani kao gost kad putujem", napisala je Ana svojedobno na Instagramu. Prije nego što je policija pronašla krvave dokaze u kući Walsheovih, njezini prijatelji su za američke medije izjavljivali da im se činilo kako Ana ima vrlo skladan brak te da se često hvalila kako joj je sve lijepo u životu.

U nizu bizarnih tvrdnji o tome zašto je tek tri dana kasnije  prijavio njezin nestanak, suprug je kazao i kako je jedno od njihove djece sakrilo mobitel u dječji krevetić pa da ga nije mogao naći.  

image
Instagram
18. travanj 2024 23:00