StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmoćna podrška

Jesu li Poljaci povukli potez koji će prelomiti rat u Ukrajini: Još jedna članica NATO-a šalje borbene zrakoplove

Piše vijesti sd
17. ožujka 2023. - 11:20

Iako smo mjesecima slušali kako ne dolazi u obzir da Zapad pošalje Ukrajini vojne avione, Poljska je svojom odlukom da Kijev ipak pomogne slanjem borbenih zrakoplova "razbila" tabu i nanovo pokrenula rasprave na tu temu. 

Štoviše, vrlo brzo nakon Poljske, i Slovačka je odlučila da će Ukrajini poslati borbene avione! Njihov premijer je jutros objavio da će Ukrajini poslati svoje MiG-ove 29. Slovački mediji pišu da će Ukrajini poslati 13 borbenih aviona.

- Zapadne zemlje raspravljaju o tome hoće li poslati borbene zrakoplove u Ukrajinu - rekla je u četvrtak danska premijerka Mette Frederiksen za dansku televiziju TV2.

- To je nešto o čemu razgovaramo u skupini zemalja saveznica, to je ono što Ukrajina želi - dodala je.

I Danska je, naime, bila otvorena za ideju slanja borbenih zrakoplova u Ukrajinu kako bi pomogla njezinim ratnim naporima protiv ruske invazije, rekao je u petak danski ministar obrane Troels Lund Poulsen. Danske zračne snage od 1970-ih godina kupile su 77 zrakoplova F-16, a otprilike 30 ih je u pogonu.

image

Grčki Air Force F-4 Phantom II 

/Shutterstock

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je u četvrtak kako njegova zemlja planira Ukrajini dati desetak borbenih zrakoplova MiG-29. Time bi Poljska postala prva članica NATO-a koja će ispuniti sve hitnije zahtjeve ukrajinske vlade za ratnim zrakoplovima.

- Četiri borbena zrakoplova sovjetske proizvodnje predat ćemo Ukrajini u sljedećih nekoliko dana. Ostalima je potrebno servisiranje i oni će biti isporučeni kasnije - izjavio je Duda.

Poljska je, podsjetimo, bila i prva članica NATO-a koja je Ukrajini poslala tenkove Leopard 2 njemačke proizvodnje. No, čini se kako je Njemačku iznenadila Dudina odluka o slanju vojnih aviona Ukrajini.

image

F-16

Sam Yeh/Afp

- Dosad su svi bili složni oko toga da nije vrijeme za slanje borbenih zrakoplova. Još nemam nikakvu potvrdu iz Poljske da se to dogodilo - rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius. U Njemačkoj su vrlo glasni i protivnici pomaganja Ukrajine kroz slanje vojne pomoći, pa je za pretpostaviti da bi otvaranje priče o slanju vojnih aviona izazvalo još žučnije polemike, vjerojatno i nove prosvjede.

Istodobno, američka administracija naglašava kako potez Poljske neće imati nikakvog utjecaja na predsjednika Joea Bidena, koji se opirao pozivima da Ukrajini isporuči američke borbene zrakoplove F-16.

- U ovom trenutku nema promjena u našem stavu u pogledu borbenih zrakoplova. To je naša suverena odluka, drugi narodi mogu govoriti o svojim odlukama - poručuje službeni Washington.

image

MiG 21  

/Shutterstock
26. travanj 2024 10:01