StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIGRANJE VATROM

Jesu li nuklearni pokusi u Sjevernoj Koreji bezopasni, kao šta oni tvrde? Stručnjaci alarmiraju: Ugrožavaju susjede...

Piše dv
21. veljače 2023. - 15:41

Sjeverna Koreja dugo je tvrdila da je svih šest njezinih pokusa nuklearnog oružja provedeno sigurno. Ali, u utorak je skupina za ljudska prava sa sjedištem u Seulu upozorila da se radioaktivna kontaminacija možda proširila podzemnim vodama sa sjevernog poligona za nuklearna ispitivanja Punggye-ri, ​potencijalno ugrozivši zdravlje ljudi u Sjevernoj Koreji i susjednim zemljama​, donosi Slobodna Dalmacija.

Transitional Justice Working Group - nevladina organizacija koja se bavi tranzicijskom pravdom u najrepresivnijim svjetskim režimima - navela je u svom izvješću da su radioaktivni materijali mogli utjecati na desetke tisuća Sjevernokorejaca koji žive blizu Punggye-rija i proširiti se u Kinu, Južnu Koreju i Japan putem gljiva i drugih poljoprivrednih proizvoda prokrijumčarenih iz zemlje. 

​Sjeverna Koreja izvela je šest podzemnih nuklearnih pokusa u Punggye-riju između 2006. i 2017. ​godine. Njezina vlast tvrdi da u pokusima nisu ispušteni nikakvi štetni materijali​. Ali vanjski stručnjaci izrazili su strah od mogućeg istjecanja radioaktivnog materijala u okoliš.

Godine 2015. južnokorejska agencija za sigurnost hrane otkrila je devet puta veću razinu radioaktivnih izotopa cezija u gljivama koje su prokrijumčarene iz Sjeverne Koreje i prodane u Južnoj Koreji kao tobožnji kineski proizvodi.

Nakon posljednje pokusne nuklearne detonacije 2017. godine, prijavljen je niz manjih potresa u blizini mjesta testiranja, što je izazvalo strah od podzemnih udubljenja i moguće kontaminacije podzemnih voda. ​ Sjevernokorejski prebjezi koji žive u Južnoj Koreji, a koji su nekoć živjeli u blizini mjesta testiranja, također su izvijestili da su primijetili pojavu neobičnih bolesti u svom okruženju.

Takva su izvješća potaknula Južnu Koreju da pregleda 40 sjevernokorejskih prebjega koji su bili u blizini mjesta testiranja 2017. i 2018. godine. Devetero prebjega imalo je simptome koji bi se mogli pripisati izloženosti zračenju​. No južnokorejski znanstvenici rekli su da nisu mogli ​uspostaviti vezu između tih simptoma i mjesta nuklearnog pokusa,​ zbog nedostatka podataka.​

U utorak je Radna skupina za tranzicijsku pravdu pozvala ​Južnu Koreju da testira svih 160 Sjevernokorejaca u Južnoj Koreji koji su tamo došli iz Kiljua, okruga koji uključuje Punggye-ri, ili svih 881 bjegunaca koji su živjeli u devet gradova i okruga u blizini mjesta testiranja prije nego što su prebjegli preko južne granice.

"Nuklearni pokusi Sjeverne Koreje ugrožavaju pravo na život i pravo na zdravlje ne samo sjevernokorejskog naroda, već i onih u Južnoj Koreji i drugim susjednim zemljama", rekao je Lee Younghwan, izvršni direktor spomenut skupine.

Južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja priopćilo je u utorak da je spremno razmotriti ponovno otvaranje istrage ako sjevernokorejski prebjezi prijave simptome mogućeg izlaganja radioaktivnosti i zatraže liječničku pomoć. Tijekom pandemije Covida broj prebjega iz Sjeverne Koreje koji su stigli u Južnu pao je s 1047 u 2019. na 67 prošle godine. ​

Novo upozorenje o zagađenjima s pokusnih poligona stiglo je uslijed naznaka da se Sjeverna Koreja, jedna od najizoliranijih zemalja na svijetu, priprema za nastavak testiranja nuklearnog oružja.

Šef južnokorejske meteorološke agencije 2017. je rekao parlamentarcima u Seulu da bi, ako Sjeverna Koreja detonira još jednu snažnu nuklearnu napravu u Punggye-riju, to moglo destabilizirati poligon na planini dovoljno da iscure radioaktivni materijali.

Dužnosnici u Washingtonu mjesecima su upozoravali da je Sjeverna Koreja spremna izvesti još jedan podzemni nuklearni test. Njegovo kašnjenje moglo bi biti uzrokovano tehničkim poteškoćama usred nestašice hrane na sjeveru ili pritiskom Kine da se izbjegne stvaranje dodatne regionalne nestabilnosti, prema nekim analitičarima.

Prošlog tjedna Sjeverna Koreja je obećala da će poduzeti "ustrajne i snažne" protumjere protiv zajedničkih vojnih vježbi koje su Sjedinjene Države i Južna Koreja planirale za ovo proljeće. U subotu je lansirala interkontinentalni balistički projektil. Kim Yo-jong, sestra i glasnogovornica Kim Jong-una, također je upozorila Seul i Washington da će lansirati više projektila na Pacifik, prijeteći da će koristiti ocean "kao naš poligon".

03. svibanj 2024 09:56