StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOTICAJI U PANDEMIJI |

JER SVIRATI SE MORA Poziv glazbenicima za predlaganje koncerata. Uvjet? Visoka kvaliteta, kontinuitet, prepoznatljivost u kulturnom životu...

Piše DV
18. studenog 2020. - 10:51
Hrvatska glazbena unija objavila je u utorak, temeljem sporazuma s Ministarstvom kulture i medija, Poziv za predlaganje koncertnih programa u okviru projekta "Jer svirati se mora", kojim će se poticati koncertni programi hrvatskih glazbenika izvođača.

Novom mjerom potpore kulturnom i kreativnom sektoru, ugroženom uslijed pandemije poticat će se koncertni programi hrvatskih glazbenika izvođača, kontinuirane i potvrđene prisutnosti u kulturnom životu Hrvatske, visoke razine kvalitete, namijenjeni različitim dobnim profilima publike, priopćilo je Ministarstvo kulture i medija.

Financijska potpora u obliku bespovratnih sredstava namijenjena je za pomoć pri organizaciji koncerata tijekom pandemije, a sredstva za navedeni projekt Hrvatskoj glazbenoj uniji u ukupnom iznosu od 5 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo kulture i medija, prenosi jutarnji.hr.

Pravo podnošenja prijava na Poziv imaju samostalni umjetnici, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi kojima osnivač nije tijelo javne vlasti, pravne i fizičke osobe koje obavljaju izvođačku ili drugu, s izvođačkim aktivnostima povezanu, djelatnost u kulturi, pravne i fizičke osobe koje raspolažu koncertnim prostorima.

Prijave se podnose od 17. studenoga do 22. prosinca 2020. za glazbene programe koji će se održati u razdoblju od studenoga 2020. do lipnja 2021. godine.

Iz Ministarstva podsjećaju da se u prvom valu pandemije i potpunog zatvaranja mjerama nastojalo osigurati potporu umjetnicima koji su izgubili mogućnost djelovanja.

U drugoj fazi, mjerama iz Kriznog COVID fonda Ministarstvo je željelo pokrenuti zaustavljeni kulturni život, omogućiti rad i djelovanje umjetnika u otežanim uvjetima za što smo osmislili ad-hoc natječaje i omogućili linije povoljnih kredita za likvidnost sa 100 % jamstvom.

U ovoj trećoj fazi, ističu, osigurala se dodatna potpora proizvodnji filmova preko Hrvatskog audiovizualnog centra, objavljen je javni poziv za poticanje nastavka aktivnosti u području izvedbenih umjetnosti i javni poziv za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja kako bi se osigurala dodatna namjenska sredstva profesionalcima u području kulture i umjetnosti.

Ministarstvo će, poručuju, nastaviti pratiti epidemiološku situaciju i u skladu s njom reagirati s mjerama usmjerenim prema kulturnom sektoru, a sve dionike u kulturi, uključujući i publiku pozivaju na pridržavanje preporuka i odgovorno ponašanje kako bi se održavanje kulturnih aktivnosti nastavilo.
30. svibanj 2023 03:00