StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJEDNO VELIKO ‘ALI‘

Jeftino ste kupili motokultivator u BiH koji ne podliježe carini. Super! No kako ga prenijeti preko granice?

Piše Anton Hauswitschka
3. ožujka 2023. - 11:16

I dok je još uvijek hrana u Hrvatskoj jeftinija nego u susjednoj BiH, za neke druge proizvode itekako se isplati potegnuti preko granice. Poput poljoprivrednih strojeva. Tako se naš čitatelj odlučio za kupovinu nove motorne kopačice, popularne ‘freze‘ u Posušju koja je poprilično jeftinija nego u Hrvatskoj, pa cijenom ne podliježe ni carini. Kupio čovjek ‘frezu‘, ukrcao je u kombi i zaputio se prema Pelješcu. Na hrvatskoj granici pokazao račun, oni mu rekli da nema carine, no onda je uslijedilo ono kobno ‘ ALI‘.

Ne možete je tako prenijeti u Hrvatsku! Molim? Kako, zašto, u čudu se našao naš čitatelj. – Ne možete je prenijeti u kombiju, već u osobnom automobili ili na prikolici koju vuče osobni automobil, a ne kombi – ljubazno mu je objasnio carinik nakon čega su frezu iskrcali iz kombija i pozvali prijatelja da je dođe pokupiti sa autom koje ima prikolicu. Ukrcali je na prikolicu i granicu prešli bez ikakvog problema. Pomalo nevjerojatna priča na prvu je ‘zamirisala‘ na samovolju carinika, no kako smo u mnogočemu zemlja ‘apsurdistana‘, odlučili smo se provjeriti postoji li doista propis kojim se zabranjuje unos robe koja ne podliježe carini u kombiju, odnosno teretnom vozilu. Recimo, teretnim kombijem uvozite pločice za banju, uredno ih carinite, ali uz njih ste kupili djetetu i romobil koji cijenom ne podliježe carini. Što tada? Pločice naprijed, romobil stoj? Da, tako je!

image

Ilustracija

Paun Paunovic/Cropix

Naime, iz Carinske uprave odgovaraju nam da se pod pojmom ‘roba u osobnoj prtljazi putnika‘, podrazumijeva roba koja se prevozi sredstvima za putovanje fizičkih osoba putnika. Dakle osobnim automobilima, autobusima, kamperima…. i njihovim priključnim vozilima, odnos prikolicama, uključujući robu na motociklu, biciklu i robu koja se nosi pješice. Radi se uglavnom o vozilima kategorije M, pojašnjavaju iz Carinske uprave RH, koja su oblikovana i proizvedena u prvom redu za prijevoz osoba i njihove prtljage. Pri tome ističu, vozila kategorije N su oblikovana i proizvedena u prvom redu za prijevoz robe.

- Za razumijevanje pravila unosa i iznosa robe u/iz RH/EU u osobnoj prtljazi putnika nužno je, pored vrste prijevoznog sredstva u kojem se putnik i roba u osobnoj prtljazi kreću, uzeti u obzir i kategorizaciju graničnih prijelaza u RH koja je određena Uredbom o graničnim prijelazima RH ("Narodne novine" br. 79/13, 38/20, 68/20, 88/22, 1/23). Navedena uredba razlikuje, između ostalih, međunarodne granične prijelaze za promet putnika i robe (za promet fizičkih osoba putnika i komercijalni teretni promet) te međunarodne granične prijelaze za promet putnika (dakle samo promet fizičkih osoba i njihove osobne prtljage). Shodno naprijed navedenim pojmovima i kategorizaciji prijevoznog sredstava i graničnih prijelaza, osobe koje upravljaju prijevoznim sredstva za prijevoz robe (N kategorije), u kojima prevoze robu, dužne su prekogranični promet ostvariti na međunarodnim graničnim prijelazima za prijevoz robe na kojima će carinski službenici, ovisno o ocjeni svih okolnosti koje se odnose na robu, primijeniti oslobođenje od uvoznih davanja, ako su ispunjeni uvjeti za to, ili provesti skraćeni postupak carinjenja temeljem usmene deklaracije ili uputiti osobu odgovornu za robu na postupak redovitog carinjenja.

image

Ilustracija










 

Vlado Kos/

Pri tome, naglašavamo da roba nekomercijalne naravi, koja se uvozi u osobnoj prtljazi putnika koji putuju iz trećih zemalja, oslobođena je od plaćanja carine, PDV-a i trošarine pod uvjetom da ne premašuje ukupnu vrijednost ili količinu koja se navodi u nastavku, pri čemu narav ili količina robe u osobnoj prtljazi ne smije ukazivati na uvoz robe komercijalne naravi ili iz komercijalnih razloga. Uvoz ostale robe u osobnoj prtljazi putnika, koja ne ispunjava naprijed navedene uvjete, podliježe obračunu i naplati uvoznih davanja u tzv. skraćenom postupku carinjenja koji se provodi temeljem usmene deklaracije putnika. Više o svim informacijama o ograničenjima i oslobođenjima u putničkom prometu, možete pročitati na web stranicama Carinske uprave: https://carina.gov.hr/vijesti/info-za-putnike/11205 - poručuju iz Carinske uprave.

image

Oslobođenje od carine, PDV, prijenos gotovine, kuć.ljubimci, povrat PDV

Carina Rh/
image

Unos hrane i biljaka u osobnoj prtljazi putnika koji putuju u EU

26. lipanj 2024 12:29