StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSavjeti milijardera

Jeff Bezos upozorava da se moramo spremiti na najgore: ‘Pripremite se na katastrofu! Ne kupujte televizore, automobile... Stvarajte zalihe i čuvajte gotovinu‘; Evo što slijedi

Piše dv
15. studenog 2022. - 15:15

Drugi najbogatiji čovjek na svijetu upozorio je da se ljudi moraju spremiti za najgore. Vlasnik Amazona Jeff Bezos je rekao da je američka recesija izgledna i savjetovao potrošače i tvrtke da naprave zalihe gotovine u slučaju da dođe do razornog pada - piše Mondo, a prenosi Slobodna Dalmacija.

“Ekonomija trenutno ne izgleda sjajno. Stvari se usporavaju, vidite otpuštanja u mnogim sektorima gospodarstva. Izvjesno je da ćemo, ako trenutno i nismo u recesiji, verojatno uskoro biti", rekao je Bezos.

Bezos je preporučio američkim domaćinstvima da odlože kupnju stvari poput novih televizora, hladnjaka i automobila, s obzirom na rizik da se ekonomski uvjeti pogoršaju. Također je predložio vlasnicima malih tvrtki da razmotre da odustanu od ulaganja u novu opremu i umjesto toga naprave svoje rezerve gotovine.

Ovaj pionir e-trgovine nije se htio upuštati u procijene koliko bi recesija mogla trajati, ali je pozvao ljude da budu spremni na ekonomsku katastrofu: “Klonite se rizika. Nadajte se najboljem, ali se pripremite za najgore”, rekao je Bezos.

Andy Jassy, koji je prošlog ljeta naslijedio Bezosa na mjestu generalnog direktora Amazona, dijelio ove strahove svog prethodnika. Naime, Amazon je posljednjih mjeseci smanjivao troškove, usporavao potrošnju i zamrzavao zapošljavanje za određena radna mjesta, vjerojatno u pripremi za teže ekonomske uvjete.

Vodeći investitori, rukovodioci, akademici i analitičari oglasili su alarm za recesiju ove godine. Inflacija je u lipnju porasla na 40-godišnji maksimum od 9,1%, a u listopadu je ostala na 7,7%.

Američka središnja banka žuri ublažiti pritisak na cijene podizanjem kamatnih stopa. Sve ukazuje na to da bi one mogle doseći vrhunac, iznad 5% - prvi put od 2007.

Rezultat je da će se američki potrošači i tvrtke možda morati uhvatiti ukoštac s rastućim cijenama i troškovima pozajmljivanja i ekonomijom koja se smanjuje. Bezos stoga vjerojatno preporučuje da si osiguraju zalihe novca kako bi im to pomoglo da prežive taj bolni pritisak.

Poklonit će milijarde dolara

Podsjetimo, Bezos je najavio da će pokloniti većinu svog bogatstva od 124 milijarde dolara, piše CNN. Osnivač Amazona drugi je najbogatiji čovjek na svijetu nakon Elona Maska, čelnika Tesle i novog vlasnika Twittera, prema Forbesu. 

U prošlosti je bio kritiziran jer nije potpisao Giving Pledge, kampanju koju su osnovali Warren Buffett i Bill Gates kako bi podstakli megabogataše da daju većinu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe. Na pitanje CNN-a planira li pokloniti većinu svog novca, Bezos  je odgovorio: "Da, planiram".

Rekao je da će novac otići ljudima koji rade na borbi protiv klimatskih promjena i na podršku onima koji mogu ujediniti čovječanstvo, ma što to značilo.

27. travanj 2024 22:47