StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOSNOVANA SUMNJA

Jedini video koji ‘odskače‘: snimka plivača u Savi obiluje neobičnim detaljima koji ukazuju na to da možda ipak nije riječ o Mateju

Piše dv
4. siječnja 2022. - 10:46

Nakon što je Nenad Periš, otac nestalog Splićanina Mateja, demantirao napise u medijima da je na jednoj od objavljenih snimki prepoznao svoga sina kao osobu koja navodno pliva u rijeci Savi, sporni videozapis pokrenuo je brojne kontroverze u javnosti i u prvi plan stavio sumnjive detalje, koji su na prvi pogled mogli promaknuti prosječnom gledatelju, piše Nova.rs.

Na prvu sumnjivu okolnost ukazao je sam Periš, a tiče se prije svega autentičnosti snimke.

Plivanje u ledenoj vodi  

Otac nestalog Splićanina objasnio je kako osnovano sumnja da je sporna snimka plivača iz Save uopće nastala kobne večeri. Kao glavni razlog navodi to što je prema njegovim saznajima temperatura vode bila svega pet stupnjeva te da je nemoguće da bilo tko na onakav način pliva u takvoj vodi. Zabrinuti otac poziva se i na svoje iskustvo dugogodišnjeg vaterpolista koji je dovoljno vremena proveo u vodi i napominje da nije moguće tako plivati na temperaturi od pet stupnjeva niti u ronilačkom odijelu, a kamoli bez njega, donosi Slobodna Dalmacija.

image

 
Cropix

Jedina snimka koja "odskače"

Snimka osobe koja pliva u Savi razlikuje se od svih ostalih prije svega po tome što je na njima Nenad Periš doista prepoznao svoga sina. Na snimkama na kojima on trči ulicama i hvata taksi jasno su vidljivi datum i vrijeme kad su nastale i nedvosmisleno ukazuju na to da su u pitanju snimke sigurnosnih kamera iz okolnih kafića. Snimke su fiksirane i cijelo vrijeme snimaju iz samo jednog kuta, bez ikakvog zumiranja. Sve to nedostaje na snimci plivanja u rijeci na kojoj se ne vidi ni vrijeme kad je nastala, niti je zapis fiksiran kao na prethodnima. Naprotiv, kamera gotovo da prati kretanje plivača, što, istina, samo po sebi ne bi moralo biti neobično, ako ova kamera ima neke dodatne mogućnosti izoštravanja slike ili zumiranja. Svakako, snimka je vidno drugačija.

Voda je čista 

Snimka plivača jasno prikazuje da je voda oko njega čista, odnosno da po površini ne pluta ništa drugo. U zimskom periodu to je krajnje neobična okolnost, imajući u vidu da, zbog visokog vodostaja, rijeka neizostavno nosi sa sobom gomilu granja, stabala, smeća i svega što joj se u slijevu nađe na putu, posebno pri obali. U to se mogla uvjeriti cjelokupna javnost koja je na brojnim snimkama nastalim od nestanka mladoga Mateja mogla vidjeti što sve teče sa Savom ka ušću u Dunav, navodi Nova.rs.

Refleksija osvjetljenja

Iako bi se i ova okolnost mogla vrlo lako objasniti, nije na odmet i na nju skrenuti pažnju jer također može biti sumnjiva. Naime, dok kamera prati plivača u Savi, na površini vode se reflektira ljubičasta boja, koja bi u tom intenzitetu mogla dopirati s Brankovog mosta, to jest ukrasnog osvjetljenja, koje je po intenzitetu jače od svih okolnih koja dopiru s lokala. Na jednoj od prethodnih snimki na kojima se vidi Matej kako trči, u jednom trenutku se vidi i Brankov most koji je te večeri imao bijelo osvjetljenje.

image
Tom Dubravec/Cropix

Izostanak svjedoka

Ono što cijelo vrijeme najviše intrigira javnost jest pitanje kako je moguće da baš niko nije vidio trenutak u kojem Matej ulazi ili pada u rijeku, što je još manje vjerojatno kad se uzme u obzir da je prethodno trčao po široj okolini. Na snimci koja prethodi plivanju u Savi vidi se mladić koji silazi niz stepenište na pristaništu koje se nalazi nedaleko od kluba u kojem je Matej bio s prijateljima. Međutim, trenutak u kojem bi se vidjelo da uskače ili pada u vodu nije zabilježen na toj snimci, piše Slobodna Dalmacija.

image
Tom Dubravec/Cropix

Podsjetimo, Matej Periš nestao je nakon što je bio u klubu "Gotik" kod Beton hale u noći s 30. na 31. prosinca. Srpska policija već četiri dana traga za nestalim mladićem, a prethodnih dana patrole Riječne policije patrolirale su duž obale rijeke Save u potrazi za njim.

25. svibanj 2024 15:53