StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetluk oko sankcija

Je li sve samo obična farsa: Bloombergovo izvješće tvrdi da Europa čitavu godinu kupuje plin od Kine, a Kina nabavlja plin u Rusiji

Piše dv
7. rujna 2022. - 19:56

Najveće kineske energetske tvrtke šalju ukapljeni plin europskim nacijama dok energetska kriza hara starim kontinentom, navodi se u izvješću Bloomberga. Brokeri su ovoj novinskoj kući rekli da su veliki otpremnici, uključujući Sinopec i PetroChina, prodavali pošiljke LNG-a europskim zemljama u poteškoćama tijekom cijele protekle godine, donosi Slobodna Dalmacija.

Čak su i mali kineski uvoznici plina poput ENN Energy Holdings i JOVO Group nudili prodaju svojih zaliha plina, rekli su trgovci.

Pošiljke iz Kine dolaze u trenutku kada Rusija na neodređeno vrijeme zaustavlja protok kroz plinovod Sjeverni tok 1, nastavljajući tako svoj niz smanjenja opskrbe energijom Europi.

Ovi dodatni resursi bi trebali pružiti umjereno olakšanje mnogim europskim državama. Međutim, cijene prirodnog plina u Europi i Aziji nastavljaju se kretati oko najviših razina svih vremena.

Kina je prošle godine bila najveći svjetski kupac ukapljenog prirodnog plina. Međutim, stroga ograničenja u Pekingu zbog pandemije covida su dovela do 20 posto manje potražnje ove godine. U međuvremenu, ruski Gazprom rekao je u utorak da planira prodavati plin Kini i u rubljama i u juanima kako bi se udaljio od eura. Državni plinski div Kremlja rekao je da će plaćanja odmah stupiti na snagu.

Od početka rata u Ukrajini. Povećana trgovina Rusije s Kinom pomogla je jačanju domaće potražnje za juanom. Rusija je sada treće najveće tržište za transakcije u juanima izvan kineskog kopna.

19. travanj 2024 14:57