StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKraj jedne ere?

Je li ovo zadnji mjesec da možemo koristiti Instagram i Facebook? Europa budno iščekuje presudu, ishod je neizvjestan

Piše dv
8. ožujka 2023. - 19:18

Meta se suočava s velikom pravnom odlukom u roku od nekoliko mjeseci zbog koje bi mogla zatvoriti svoju Facebook uslugu u Europi, donosi Slobodna Dalmacija.

Irska šefica za privatnost Helen Dixon, koja vodi Irsku komisiju za zaštitu podataka (DPC), rekla je za POLITICO da će "vrlo vjerojatno" donijeti konačnu presudu za posljednji Facebookov legalni alat za slanje osobnih podataka u SAD, prije nego Europska unija i Sjedinjene Države uspiju pokrenuti novi ugovor o prijenosu podataka. DPC je u srpnju objavio svoj nacrt odluke o suspenziji pravnog alata, koji sada čeka odobrenje drugih regulatora privatnosti u Europi i trebao bi biti dovršen do sredine svibnja.

To znači da se očekuje da će se američki tehnološki div Meta, koji posjeduje Facebook, naći bez alata za legalan prijenos osobnih podataka, poput obiteljskih slika i geolokacijskih podataka u SAD za svoju Facebook uslugu.

Ova tehnološka tvrtka ranije je rekla da bi takva odluka mogla zatvoriti njezine usluge u Europi, uključujući Instagram. Nedavno je u veljači rečeno da “ako Europska komisija ne usvoji nikakvu odluku o primjerenosti i ne budemo se mogli i dalje oslanjati na (standardne ugovorne klauzule) ili na druge alternativne načine prijenosa podataka iz Europske unije u Sjedinjene Države, vjerojatno nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Europi.”

Irska odluka također bi stvorila probleme drugim tvrtkama koje koriste pravni alat za prijenos podataka u SAD.

image
Jaap Arriens/Nurphoto Via Afp

Mreža nacionalnih tijela za zaštitu podataka EU-a — Europski odbor za zaštitu podataka — treba odlučiti do 14. travnja hoće li potvrditi prethodnu irsku odluku o obustavi pravnog alata koji uglavnom koriste tvrtke, uključujući Metu, za prijenos osobnih podataka u SAD, zvanog standardne ugovorne klauzule. Irski regulator, koji je glavni europski regulator za Metu i druge velike tehnološke tvrtke sa sjedištem u Irskoj, tada će imati još mjesec dana da donese konačnu odluku.

U međuvremenu, Europska komisija namjerava finalizirati potpuno novi sporazum o podacima sa SAD-om prije srpnja, nakon što je Sud pravde EU-a poništio dva prethodna sporazuma zbog straha od američkog nadzora.

image
Mauro Pimentel/Afp

Dixon je rekla da ne planira odustati od provedbe zakona EU-a o zaštiti podataka i privatnosti, GDPR-a. "Nastavit ćemo s provedbom mjera koje smo zacrtali", rekla je u intervjuu.

"Postoje, naravno, potencijalni pravni načini na koje bi bilo koja tvrtka mogla propasti, ali bilo bi vrlo nejasno i neizvjesno može li tvrtka dobiti odgodu u okolnostima ovog slučaja, prema nalogu koji odredimo", dodala je. ("Odgoda" se odnosi na sudski postupak za zaustavljanje pravnog postupka)

Glasnogovornik Mete rekao je: “Ovaj slučaj odnosi se na povijesni sukob zakona EU-a i SAD-a, koji je u procesu rješavanja putem novog EU-SAD Okvira za privatnost podataka … Pozdravljamo napredak koji su kreatori politika postigli u osiguravanju kontinuiranog prijenosa podataka preko granica i čekamo konačnu odluku regulatora o ovom pitanju.”

16. travanj 2024 10:10