StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDaleko od pobjede

Je li ovo dosad najveći ruski gubitak? U granatiranju na mostu izgubili su gotovo cijeli bataljun i nekoliko desetaka oklopnjaka, evo kako su ih Ukrajinci uočili

Piše dv
12. svibnja 2022. - 20:57

Jedan dio bataljuna ruske vojske koji se sastojao od pedesetak vozila i oko tisuću vojnika posljednjih dana pokušao je prijeći pontonski most preko rijeke Siverskyi Donets koja teče između između separatističkih pokrajina Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini. Na obali rijeke ih je uhvatilo ukrajinsko topništvo koje ih je onda i uništilo zajedno s mostom, donosi Slobodna Dalmacija.

Forbes tvrdi kako su Rusi izgubili barem trideset tenkova i drugih oklopnih vozila što naglašava sve dublje nevolje Rusije dok njezine trupe pokušavaju, ali i ne uspijevaju, ostvariti značajne dobitke u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

- Još uvijek procjenjujemo da su ruske kopnene snage u Donbasu spore i neujednačene -  rekao je novinarima u utorak neimenovani dužnosnik američkog ministarstva obrane. 

Vodena barijera

Ova rijeka, koja se iz južne Rusije proteže u istočnu Ukrajinu, a zatim se vraća natrag u Rusiju, samo je jedna od nekoliko vodenih barijera koje ruski bataljuni moraju prijeći kako bi napredovali na zapad, na teritorij Ukrajine. Zatečeni na pontonskom mostu očito su pokušavali napasti Lyman, grad od 20.000 stanovnika koji se nalazi oko 27 kilomentara zapadno od prijelaza, tvrdi ukrajinske oružane sile. 

17. tenkovska brigada ukrajinske vojske uočila je aktivnost na mostu, možda upravo koristeći jedan od brojnih malih dronova koji im služe kao "oči vojske" nad bojnim poljem. Ova 17. je jedna od četiri aktivne tenkovske brigade. Njihovi linijski bataljuni upravljaju tenkovima T-64 i borbenim vozilima BMP. Brigadni bataljun s haubicama 2S1 kalibra 122 milimetra je, prema pisanju medija, napravio pukotinu na ruskom mostu.

Ovih granatiranjem uništeno je najmanje sedam tenkova T-72 i T-80, 17 BMP-ova, sedam oklopnih traktora MT-LB, pet drugih vozila i veći dio same jedinice za premošćivanje, uključujući tegljač i pontonski raspon.

Nejasno je koliko je Rusa poginulo ili ranjeno, ali vrijedi napomenuti da niti jedan bataljun ne može izgubiti tri četvrtine svojih vozila i ostati sposoban za operacije. Ukrajinci su jednim udarcem uklonili s bojišta jednu od otprilike 99 taktičkih skupina ruskih bataljuna u Ukrajini.

Nakon poraza, lokalne ruske snage drže se svoje strane rijeke, "pokušavajući zadržati položaje na desnoj obali". 

26. travanj 2024 01:57