StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPrivilegije bez zasluge

Javnosti otkriven način života ‘djece Kremlja‘: evo tko su razmaženi potomci ruskih oligarha, odavno udomaćeni na Zapadu; ‘Nezaposlen je, a putuje privatnim zrakoplovima...‘

Piše H. Pe./
29. travnja 2022. - 16:57

Zemlje diljem svijeta uvele su sankcije protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i oligarha u njegovom bliskom okruženju dok rat između Rusije i Ukrajine bjesni, piše USA Today, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Cilj zapadnih zemalja bio je odsijecanjem pristupa bogatstvu, imovini i luksuznim skrovištima kazniti kleptokraciju koja stoji iza dvomjesečnog rata. No, obitelji Putinovih najbližih saveznika također su to osjetile na svojoj koži jer je javnosti otkriven način života "djece Kremlja", odnosno djece elite. Frazu su upotrijebili analitičari Agnjeska Legucka i Bartosz Bieliszczuk s poljskog instituta za međunarodne poslove kako bi opisali drugu generaciju oligarha povezanih s Kremljem.

U veljači je američko ministarstvo financija objavilo sankcije Putinu, ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu i drugim članovima ruskog vijeća sigurnosti zbog rata u Ukrajini. Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo također su ovog mjeseca najavile sankcije ruskim oligarsima.

Ukupno je sankcioniran 21 član ruskog Vijeća sigurnosti i drugi Putinovi suradnici, zajedno sa 140 oligarha i dužnosnika Kremlja.

Potomci oligarha često se obrazuju i žive u zapadnim zemljama, a da pritom ne gube nikakve pogodnosti koje su im priuštili utjecajni roditelji, unatoč ruskoj osudi zapadnih vrijednosti. Ta dihotomija je "jedno pitanje koje jasno ilustrira licemjerje ruskih političkih elita", kaže Dinisa Duvanova, profesorica međunarodnih odnosa na Sveučilištu Lehigh koja je specijalizirana za Rusiju. 

- Antizapadna propaganda je zgodno sredstvo za pranje mozga koje ideološki državni aparat koristi da opravda rusko odbacivanje demokracije, strane agresije i uskraćivanje ljudskih prava i drugih vrijednosti povezanih sa zapadnim liberalnim demokracijama - rekla je Duvanova te dodala da oligarsi žele nastaviti pljačkati Rusiju kako bi njihove obitelji mogle živjeti sigurnim, privilegiranim životima izvan zemlje.

- Od Rusa se traži da podrže Putinov korumpirani režim jer, prema propagandi, Zapad potkopava Rusiju kulturalno, ekonomski i vojno - rekla je Duvanova.

Ali Usha Haley, istaknuta voditeljica međunarodnog poslovanja na Državnom sveučilištu Wichita u Kansasu, rekla je da ruski autokrati pokazuju nesklonost riziku time što svoju djecu šalju iz Rusije.  

- Slanje svoje djece u zapadne zemlje pokazuje praktičnu stranu oligarha - rekla je Haley. Stručnjakinja za tržišta u razvoju i tranzicija, Haley je naglasila da Putinovi saveznici nemaju slobodu govora.

- Ne radi se samo o tome da djeca mogu donekle pobjeći iz Putinovog stiska, već bi mogla postati i kanali za ulaganja i informacije. Na primjer, mogli bi prenijeti informacije o načinima skrivanja novca u inozemstvu i o mogućnostima daljnjih ulaganja u slučaju da oligarh i njegova obitelj trebaju napustiti Rusiju u žurbi - rekla je Haley.

Unatoč strategiji, neka od "djece" - sada već odrasle - nedavno su sankcionirani.

Tko su "djeca Kremlja" koja su sankcionirana? Evo što se zna o nekima od njih.

Elizaveta Peskova

Peskova je kći Dmitrija Sergejeviča Peskova, Putinovog zamjenika šefa kabineta i glavnog glasnogovornika. Ova 24-godišnjakinja također se naziva "Lisa" na društvenim mrežama, gdje se javno oglasila protiv rata na svojoj Instagram stranici. Peskova ima na desetke tisuća pratitelja na društvenim mrežama.

Peskova je počela pohađati parišku Ecole des Roches 2010. godine, a stažirala je u luksuznoj modnoj marki Louis Vuitton i za Aymerica Chaupradea, krajnje desničarskog zastupnika u Europskom parlamentu. 2019. je stekla diplomu iz marketinga u francuskaoj poslovnoj školi.

Zaklada za borbu protiv korupcije, koju je 2011. osnovao Putinov neprijatelj Aleksej Navaljni, otkrila je da su Peskova i njezina majka 2016. godine kupile stan u jednom od najskupljih pariških četvrti vrijedan gotovo dva milijuna dolara.

Peskova je nakratko bila zaručena za francuskog biznismena Louisa Waldberga.

Nikolaj Čoles

Život najstarijeg Peskovljevog sina, Nikolaja Peskova, ili Nikolaja Čolesa, dokumentiran je na Navalnijevom blogu 2017. godine. Čoles se preselio živjeti u Ujedinjeno Kraljevstvo sa svojom majkom, koja je bila Peskovljeva prva žena, početkom 90-ih, ali se vratio u Rusiju prije otprilike deset godina služiti vojsku. Koristi prezime svog engleskog očuha.

U svom blogu Navaljni je napisao da je Čoles "primjer kako u Rusiji, gdje 20 milijuna ljudi živi ispod granice siromaštva, gdje 70% stanovnika sanja o plaći od 45.000 rubalja, možete živjeti savršeno do mile volje. Na najvišoj razini. I dok ne radite ništa. A ako radite, onda sjedite na vratu poreznih obveznika".

Peskovljev je sin navodno nezaposlen, ali putuje privatnim zrakoplovima. 

Napravio je najmanje 116 prometnih prekršaja, navodi Navaljnijev blog.

Navaljni je napisao da Čoles također nije platio alimentaciju za svoju kćer, ali je posjedovao stan od 25-30 milijuna rubalja u centru Moskve.

​Polina Kovaleva

Kovaleva je Lavrovljeva "pokćerka". Njezini roditelji nikad se nisu vjenčali. U dobi od 21 godine, Kovaleva je kupila stan vrijedan 5,8 milijuna dolara u četvrti Kensington u Londonu.

Upisala je Imperial College u Londonu, prema CNN-u.

Ekaterina Vinokurova

Lavrovljeva 39-godišnja kći Ekaterina Vinokurova živjela je u New Yorku 17 godina i pohađala je sveučilište Columbia. Vinokurova je diplomirala na London School of Economics.

Ksenija Frank i Natalija Browning

Ksenija Frank i Natalija Browning su kćeri Gennadija Timčenka, bliskog Putinova saveznika i vlasnika Transoila, najvećeg privatnog željezničkog operatera u transportu nafte i naftnih derivata u Rusiji.

Najmlađa​ Timčenkova kćer, 37-godišnja Ksenija, ima finsko državljanstvo, ali živi u Švicarskoj sa suprugom Glebom Frankom.

Frank je diplomirala na Sveučilištu u Edinburghu, gdje je studirala francuski jezik i filozofiju i sjedila u upravi Transoila. MBA je stekla na Europskom institutu za poslovni menadžment INSEAD, alma mater njezinog suprug.

Frank sada vodi nadzorni odbor nazvan po njezinom ocu i njegovoj supruzi Eleni.

Browning, 43-godišnjakinja, najstarija je od troje Timčenkove djece (sin Ivan je izbjegao sankcije, navodi Insider). Ona je diplomirala na Oxfordskom sveučilištu u Engleskoj, gdje je navodno studirala englesku književnost, prenosi Radio Free Europe/Radio Liberty .

Browning koristi svoje prijašnje vjenčano prezime. Udala se za studenta s Oxforda po imenu Peter Browning 2002. godine, prenosi RSE/RL.

Browning je navodno osnovao tvrtku za proizvodnju filmova, Step Productions LLC, 2010. godine. Ona je prebačena na drugu osobu 2020., navodi RSE/RL.

Putinove kćeri​

Katerina Vladimirovna Tikonova​ i Marija Vladimirovna Voroncova odrasle su Putinove kćeri. Tikonova ima 35 godina i tehnološka je izvršna direktorica čiji rad podupire vladu Ruske Federacije i obrambenu industriju.

Voroncova je godinu starija, medicinska stručnjakinja koji vodi programe financirane od strane države koje osobno nadgleda Putin. Programi su primili milijarde dolara od Kremlja za istraživanje genetike. Navedena je kao pedijatrijski endokrinolog u Centru za istraživanje endokrinologije u Moskvi.

Voroncova je navodno živjela u stanu vrijednom 3,3 milijuna dolara u Nizozemskoj sa svojim suprugom, nizozemskim poduzetnikom Jorritom Joostom Faassenom. BBC ju je identificirao kao suvlasnicu tvrtke koja planira izgraditi veliki medicinski centar.

Vilu s osam spavaćih soba u Biarritzu u Francuskoj, za koju se tvrdi da ju je kupio bivši suprug Tikonove, Kiril Šamalov, upali su aktivisti i ponudili je kao sigurnu kuću ukrajinskim izbjeglicama, izvijestio je CNN. Reutersova istraga iz 2015. otkrila je da Tikonova i Šamalov korporativni udjeli vrijede oko 2 milijarde dolara.

BBC je 2015. izvijestio da je Putin rekao: "Moje kćeri žive u Rusiji i studiraju samo u Rusiji, ponosan sam na njih... Tečno govore tri strana jezika. Nikad ni s kim ne razgovaram o svojoj obitelji".

Priča se da Putin ima još djece izvan braka skrivene u zapadnim zemljama, navodi USA Today.

02. svibanj 2024 16:21