StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDo 2035. godine

Japan, Italija i Britanija rade na borbenom avionu najnovije generacije: moćni Tempest ovako će izgledati, a sve u vezi njega je revolucionarno

Piše S.Ž./JL
9. prosinca 2022. - 08:38

Velika Britanija udružuje snage s Italijom i Japanom u razvoju borbenog zrakoplova sljedeće generacije koji će biti operativan do 2035. godine, objavio je danas britanski premijer Rishi Sunak, prenosi Sky News.

Revolucionarno partnerstvo koje obuhvaća Europu i Aziju prva je velika japanska industrijska obrambena suradnja mimo Sjedinjenih Država od Drugog svjetskog rata.

Tri zemlje imaju za cilj staviti napredni borbeni avion na frontu do 2035. kombinirajući britanski projekt Future Combat Air System, također poznat kao Tempest, s japanskim F-X programom u pothvatu pod nazivom Global Combat Zračni program (GCAP), rekle su tri zemlje u priopćenju objavljenom u petak.

Ambicija je da privremeno nazvan Tempest, koji će u Britaniji zamijeniti Typhoone, bude mlažnjak sljedeće generacije poboljšan mogućnostima kao što su potpuno autonomno upravljanje, napredni senzori, vrhunsko oružje i inovativni podatkovni sustavi.

Britanski BAE Systems PLC (BAES.L), japanski Mitsubishi Heavy Industries (7011.T) i talijanski Leonardo (LDOF.MI) bit će zaslužni za dizajn letjelice koja će imati napredne digitalne mogućnosti u AI i cyber ratovanju, izvijestilo je japansko ministarstvo obrane.

U kontekstu ruske invazije na Ukrajinu i intenziviranja kineske vojne aktivnosti oko Japana i Tajvana, sporazum bi mogao pomoći Japanu da se suprotstavi rastućoj vojnoj moći svog većeg susjeda, a Britaniji dati veću sigurnosnu ulogu u regiji koja je ključni pokretač globalnog rasta gospodarstva.

"Predani smo održavanju slobodnog i otvorenog međunarodnog poretka temeljenog na pravilima, što je važnije nego ikad u vrijeme kada se ta načela osporavaju, a prijetnje i agresija rastu", istaknule su tri zemlje u zajedničkoj izjavi.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da njegova zemlja mora ostati na vrhuncu obrambene tehnologije i da će sporazum otvoriti nova radna mjesta.

"Sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva, kako danas tako i za buduće generacije, uvijek će biti od najveće važnosti za ovu vladu. Zato moramo ostati na vrhuncu napretka u obrambenoj tehnologiji - nadmašiti i nadmašiti one koji nam žele nauditi. Međunarodno partnerstvo koje smo danas najavili s Italijom i Japanom ima za cilj učiniti upravo to, naglašavajući da su sigurnost euroatlantske i indo-pacifičke regije nedjeljive. Sljedeća generacija borbenih zrakoplova koje dizajniramo zaštitit će nas i naše saveznike širom svijeta - stvaranjem radnih mjesta uz spašavanje života", stoji u Sunakovom govoru koji će danas posjetiti RAF Coningsby u Lincolnshireu, gdje će razgledati letjelice Typhoon, piše Jutarnji list. 

Uz njega bi trebao biti i ministar obrane Ben Wallace koji će napomenuti kako "međunarodno partnerstvo s Italijom i Japanom za stvaranje i dizajn sljedeće generacije borbenih zrakoplova predstavlja najbolju suradnju vrhunske obrambene tehnologije i stručnosti, osiguravajući visokokvalificirane poslove u cijelom sektoru i dugoročnu sigurnost za Britaniju i saveznike".

Prošlog su tjedna američke oružane snage lansirale B-21 Raider, svoj najnoviji nuklearni nevidljivi bombarder i prvi novi zrakoplov tog tipa u posljednja tri desetljeća.

09. lipanj 2023 17:43