StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPosljednji put pod starim imenom

Plovidba prepuna simbolike: Jadrolinijin trajekt ‘Dubrovnik‘ isplovio iz Rijeke prema Grčkoj, na proputovanju će pod zapovjedništvom kapetana Dubrovčanina pozdraviti svoj grad imenjak

Piše GB
22. travnja 2023. - 09:10

Na proputovanju prema Grčkoj gdje će ubuduće ploviti za novog vlasnika pod imenom ‘Prince‘, Jadrolinijin trajekt ‘Dubrovnik‘  jutros je, posljednji put pod dosadašnjim imenom, isplovio iz riječke luke. Na putu prema grčkom odredištu ‘Dubrovnik‘ će pod zapovjedništvom dubrovačkog kapetana Vlada Vlahovića proći pokraj grada imenjaka i tako se simbolično oprostiti od matičnog akvatorija.

Iz Jadrolinije su potvrdili kako su ‘Dubrovnik‘ prodali grčkoj kompaniji A-Ship Management a novi će ga vlasnici, prema najavama, koristiti za održavanje linija između Brindisija, Igoumenitse i Krfa.

image

Jadrolinijin trajekt Dubrovnik isplovljava iz Rijeke

Jadrolinija/

Prije nekoliko mjeseci riječki je brodar raspisao javni tender za putnički brod ‘Dubrovnik‘, a u sklopu natječaja je objavljeno kako se 43 godine star trajekt prodaje za 2,85 milijuna eura.

‘Dubrovnik‘ je izgrađen 1979. godine u brodogradilištu Verolme Cork Dockyards u irskom Corku, za tvrtku iz Dublina British & Irish Steam Packet Co. Ltd. Prvu plovidbu imao je pod zastavom Irske i imenom Connacht.

U floti Jadrolinije je od 1996. godine, otkad plovi pod imenom Dubrovnik. Trajekt je dug 122 metra, a širok 18,8 metara, gaz mu je 4,8 metara, a maksimalna brzina 20 čvorova.

Trajekt kapaciteta 1300 putnika prima i 300 vozila, te raspolaže sa 148 kabina s ukupno 457 kreveta.

 

 

 

26. travanj 2024 16:47