StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVelike promjene

Izvor iz Vlade tvrdi da je Plenković sve bliže odluci: odlaze Filipović i Barbarić?

Piše Dv
11. srpnja 2023. - 15:03

Iz izvora bliskih premijeru Večernji list doznaje kako je strpljenje Andreja Plenkovića kada je u pitanju sukob ministra gospodarstva Davora Filipovića i predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića pri kraju.

Broji li Davor Filipović posljednje dane kao ministar gospodarstva u Vladi Andreja Plenkovića? Obzirom da na najnovije premijerove izjave o plinskoj aferi u HEP-u nameće se upravo takav zaključak.  Plenković je u Splitu ustvrdio kako "Hrvatsku ne trese ništa" i istaknuo je da je upravo intervencijama Vlade RH dolazilo do manjih račun za struju, plin i gorivo u proteklih godinu i pol dana, piše Večernji list.

Govoreći o aferi Plenković je kako je za sve saznao tek 30. lipnja kada ga je o svemu obavijestio ministar gospodarstva.

"Kada sam došao iz Bruxellesa u sedam navečer, između sastanka s ukrajinskim državnim tužiteljem i ukrajinskim ministrom pravosuđa i odlaska na proslavu 10. obljetnice članstva Hrvatske u EU Filipović mi je rekao da je dobio jedan papir iz HRTOE-a koji ga je upozorio na to. Tada smo sjeli i odmah idućeg tjedna promijenili Uredbu. Očito je da je HEP imao višak plina te da je došlo do otpuštanja dijela tog viška. Plinacro je o tom višku plina obavijestio HROTE. HROTE je plin prodavao po aukcijskoj cijeni. Mi trenutno čekamo sva izvješća i onda ćemo vidjeti je li došlo do problema", zaključio je Plenković. 

Novinari su ga ispitivali i tko bi sve trebao biti odgovoran za taj slučaj, na što je Plenković komentirao: "Prvo ćemo utvrditi sve činjenice, pouzdano rekonstruirati cijeli proces. Kada budemo sigurni u ono što se dogodilo, je li nastala šteta, ako uopće je, onda ćemo donositi odluke", zaključio je te dodao kako u ovom slučaju "sigurno nema njegove odgovornosti".

Iz izvora bliskih premijeru Večernji list doznaje kako je strpljenje Andreja Plenkovića kada je u pitanju sukob ministra gospodarstva Davora Filipovića i predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića pri kraju. 

"Filipoviću se bliži kraj kao i njegovom savjetniku Jurici Lovrinčeviću, koji je svoje privatno-poslovne odnose s Pavom Vujnovcem pretvorio u državne obračune. To se više ne može tolerirati. No, ni ponašanje šefa HEP-a nije bilo adekvatno", na naš upit je li to kraj svih trojice odgovara "vjerojatno da". 

Drugi izvor kojeg bi mogli titulirati kao stranačku oporbu aktualnom premijeru i predsjedniku HDZ-a drži kako je Filipović postao neprijatelj HDZ-a. 

"U ovom slučaju unatoč mnogi neslaganjima s Plenkovićem moram ustvrditi kako premijer ne snosi nikakvu krivicu i da je postupio najbrže što je bilo moguće nakon što je došao do svih saznanja, te promijenio uredbu o plinu". 

Ostatak pročitajte OVDJE.

04. svibanj 2024 00:41