StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPROCIJEPLJENOST

Dubrovačko-neretvanska županije iznad hrvatskog prosjeka! Evo koliko se odraslih stanovnika cijepilo, a krenula je i booster doza

Piše kf
29. listopada 2021. - 11:22

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 58,3 posto odrasle populacije cijepljeno je jednom dozom, a 56,5 posto ih je cijepljeno dvjema dozama ili jednom dozom Johnsona, doznajemo u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

- Iako za booster doze još ne dobijamo podatke, mogu reći da se na posljednja dva punkta u Dubrovniku cijepilo se booster dozom 254 osobe – kaže ravnatelj županijskog ZZJZ-a dr. Mato Lakić.

Na pitanje kakva je situacija po pitanju procijepljenosti u samom Gradu Dubrovniku odgovara:

image
Mato Lakić, ravnatelj ZZJZ DNŽ
Tonći Plazibat/cropix

- Grad Dubrovnik je malo iznad županijskog prosjeka po procijepljenosti. Oko 59 posto odraslog stanovništva je primilo jednu dozu. Iako je naša županija iznad hrvatskog prosjeka po procijepljenosti, a dosta iznad drugih dalmatinskih županija, nikako ne možemo biti zadovoljni. Zemlje koje imaju vrlo visoku procijepljenost, poput Portugala (>90%) imaju puno manji broj novozaraženih te neusporedivo manje umrlih od COVID-a. Upozoravam sve koji nisu cijepljeni - nemojte se dovesti u situaciju da se kajete jer se niste cijepili! - poručuje dr.med. specijalist epidemiologije.

O cijepljenju djece odnosno maloljetnik pak ističe kako 'djeca imaju znatno manji rizik od teških oblika bolesti i smrti od COVID-19 nego odrasli'.

image
Ilustracija
Tonci Plazibat/Cropix

- No, tijekom školske godine nužna su okupljanja i grupiranja djece i mladih, što povećava rizik za širenje bolesti COVID-19. Omjer koristi i rizika cijepljenja djece u dobi 12 i više godina je povoljan, a snažnije preporučujemo cijepljenje djece koja boluju od kroničnih bolesti, koji dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti, učenike završnih razreda srednjih škola te učenike smještene u učeničkim domovima i drugim oblicima kolektivnog smještaja. Nadalje, cijepljenje preporučujemo svoj djeci i mladima u dobi 12 i više godina – kazao je dr. lakić i dodao kako za dob nižu od 12 godina za sada nije registrirano niti jedno cjepivo, zbog čega se djeca mlađa od 12 godina ne mogu cijepiti.

26. travanj 2024 09:13