StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPROBLEMATIČNI VENTIL

Izbjegnuta tragedija? Lansiranje Muskove rakete Starship otkazano pred samo polijetanje - odbrojavanje je krenulo...

Piše dv
17. travnja 2023. - 16:14

Tvrtka SpaceX Elona Muska ododila je debitantsko lansiranje najsnažnije rakete za svemirski let ikada napravljene, praktički pred samo polijetanje, donosi Slobodna Dalmacija.

Američki milijarder kaže da je jedan zamrznuti ventil razlog što raketa nije mogla poletjeti kako je planirano, ali će pokušati ponovno za nekoliko dana.

Letjelica se testira u uvjerenju da bi mogla započeti eru međuplanetarnih putovanja. Tisuće ljudi okupilo se na plažama duž Meksičkog zaljeva u nadi da će svjedočiti spektaklu, ali danas ništa od toga. 

Prije lansiranja Musk je rekao da želi smanjiti očekivanja od ovog pothvata, a nakon odgađanja je rekao da je njegov tim puno naučio. 

Kako je u svom javljanju objasnio dopisnik BBC-ja, dok raketa polijeće, nužno je održavati tlak u spremnicima goriva radi njegova potiskivanja.

Čini se da je ventil koji dovodi gorivo u te spremnike nije bio dovoljno prohodan, pa u Muskovoj kompaniji SpaceX nisu bili spreman riskirati lansiranjem Starshipa, kako nešto ne bi pošlo po zlu. Čini se da bi mogli pokušati ponovno ove srijede ili četvrtka.

Već imaju sve dozvole koje su im potrebne od Savezne uprave za zrakoplovstvo da lansiraju letjelicu do kraja ovog tjedna, čime će se osloboditi zračni prostor i osigurati da u tom području nema pomorskog prometa.

Ali, iako je let bio otkazan, odlučeno je da se nastaviti s odbrojavanjem. To je bila prilika da se ovo pretvori u svojevrsnu generalnu probu, da Muskov tim prođe kroz sve ono što se događa uoči samog poletijetanja.

Sada bi trebali otkriti što je točno pošlo po zlu. Trebat će najmanje 48 sati za resetiranje rakete prije nego što mogu pokušati ponovno.

Bude li sve u redu, trebali bi biti spremni za novi pokušaj u idućih par dana.

03. svibanj 2024 18:04