StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEVJEROJATNO

Izaslanik ministra Medveda je usred Splita pozitivno govorio o NDH i rekao sramotnu rečenicu: ‘Da nije bilo 10. 4.1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske‘; Oglasilo se Ministarstvo branitelja

Piše Dv
10. travnja 2022. - 17:18

"Morate znati, da nije bilo 10. 4.1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske".

Rečenica je to koju je u nedjelju, 10. travnja na Splitu 3 izgovorio Matko Raos, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda na polaganju vijenaca poginulim suborcima IX. bojne HOS-a Rafael Vitez Boban i obilježavanju 31. godišnjice osnivanja te postrojbe. Osnovane na isti datum na koji je 1941. proglašena i Nezavisna Država Hrvatska.

Više ovdje: 

POGLEDAJTE VELIKU FOTOGALERIJU Na današnji dan osnovana je zločinačka tvorevina NDH: Splitom se orio ustaški pozdrav, evo tko je sve došao na okupljanje povodom 31. obljetnice ustrojavanja IX. bojne HOS-a

Ubrzo je reagiralo Ministarstvo branitelja priopćenjem u kojemu se kaže, doslovno i u cijelosti, s naglašenim dijelovima kako su naglašeni i u priopćenju:

"Poštovani, povodom obilježavanja 31. obljetnice ustrojavanja IX. bojne HOS-a Matko Raos bio je izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja na svečanoj akademiji i odavanju počasti poginulim pripadnicima te postrojbe, i to isključivo svojom nazočnošću te polaganjem vijenca i paljenjem svijeće. Napominjemo kako nikakvo obraćanje njega kao izaslanika nije bilo predviđeno. S poštovanjem", i u potpisu - ministar Medved? Ne, samo Ministarstva branitelja, Kabinet ministra - Odnosi s javnošću.

O zločinačkoj prirodi NDH Medved i njegov izaslanik mogu pročitati ovdje: 

Prošla je 81 godina od osnivanja zločinačke NDH: Što se zapravo dogodilo tog zlokobnog 10. travnja? To je naše najsramotnije naslijeđe, ali srećom partizani su nam spasili obraz

Izvještaj sa skupa: 

Na obljetnici osnutka HOS-ove bojne opet se vikalo ‘Za dom spremni‘, ali show je ukrao Ante Prkačin: Imamo mi još jedan jubilej, prije 81 godinu stvorena je NDH! Zašto se o tome ne smije govoriti?

U priopćenju koje nitko nije osobno potpisao nije izričito rečeno zbog čega je uopće poslano. Jasno je samo da izaslanik nije trebao govoriti - samo biti prisutan i zapaliti svijeću - pa ostaje nejasno je li se resorno ministarstvo uznemirilo zato što je izaslanik uopće otvorio usta, mimo naputaka koji su mu dani, ili zato što je ih je otvorio i verbalizirao svoje mišljenje, očito nedovoljno izraženo njegovom pukom prisutnošću, veličajući pritom datum osnivanja jedne fašističke i zločinačke tvorevine i time, dakle, i samu tu tvorevinu?

Polaganju vijenaca prisustvovali su i govorili još i, među ostalima, umirovljeni pukovnik Marko Skejo, ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a, Mate Šimundić, predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije i drugi.

26. travanj 2024 19:34