StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTaktika spaljene zemlje

Iz Damaska u Moskvu doputovalo 50 stručnjaka za tzv. bačva-bombe. Riječ je o stravičnom oružju, strahuje se da Putin u Europi planira primijeniti brutalni sirijski recept

Piše davor krile/sd
23. svibnja 2022. - 16:01

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da svakoga dana u borbama na istoku zemlje pogine od 50 do 100 Ukrajinaca. To se vjerojatno odnosi na gubitke u vojnim redovima, piše Slobodna Dalmacija.

Najteže borbe zadnjih dana vode se oko gradova Sjeverodonjecka i Lisičanska u Luhansku, jednoj od dvije regije koje čine pokrajinu Donbas na istoku Ukrajine. Putin je očito pokušava pošto-poto osvojiti kako bi barem dijelom opravdao svoju 'specijalnu operaciju' i goleme ruske gubitke u Ukrajini. Guverner Luhanska Sergej Gaidai tvrdi da Rusija tamo odnedavno koristi taktiku spaljene zemlje: Sjeverodonjeck napadaju iz čak četiri različita smjera, ali uz sve te napore još nisu uspjeli ući u grad.

Lišen zaliha svježeg ljudstva, Putin će u Donbasu u razdoblju koje slijedi još više pojačati taktiku spaljene zemlje, odnosno potpunog sravnjivanja gradova i naselja iz kojih se pruža ukrajinski otpor oružjem zabranjenim međunarodnim konvencijama. O tome svjedoče vijesti iz zapadnih obavještajnih krugova da je Moskva od Bašara al Asada 'posudila' barem 50 sirijskih vojnih stručnjaka specijaliziranih za smrtonosne tzv. bačve-bombe.

image

Sirijski helikopter MI-24 baca bačva-bombe

Rami Al Sayed/Afp

Bačvaste bombe su golemi bubnjevi puni sirovog eksploziva, šrapnela, željeznih otpadaka, a ponekad i zabranjenih kemikalija: teške su od 300 do 600 kilograma, bacaju se iz helikoptera i uništavaju doslovno sve na zemlji u promjeru od 500 metara. Snage Bašara al-Asada terećene su za masovno korištenje ovih bombi u 10-godišnjem sirijskom građanskom ratu, a prema izvješćima Amnesty Internationala njima je, povrh neprijateljskih snaga al-Asadovu režimu, ubijeno i najmanje 12 tisuća sirijskih civila.

Prema pisanju britanskog Guardiana, zapadni obavještajni službenici su registrirali dolazak više od 50 sirijskih stručnjaka za sirove eksplozive i bačva-bombe u Moskvu zadnjih tjedana. Alarm je aktivirala zabrinutost Zapada da bi se u sukobu u Ukrajini u ovoj fazi moglo upotrijebiti i kemijsko oružje, jer je Asadov režim u takve naprave znao dodavati klor i druge smrtonosne kemikalije kako bi elimirao otpor sa svih lokacija koje su u Siriji držale oporbene snage.

Human Rights Watch je dokumentirao 650 mjesta na koja su bačene bačvaste bombe samo u sirijskome Alepu. Njihove eksplozije razlikuju se od konvencionalnih bombardiranja, jer proizvode goleme kratere nepravilne veličine i oko sebe nigdje ne ostavljaju zidove.

image

Ovako izgledaju gradovi koje su tretirali Asadovi 'stručnjaci'

George Ourfalian/Afp

Bačvaste bombe pokazale su se učinkovitima za Asadovu vojsku u Siriji uglavnom zbog činjenice da su oni raspolagali znatnim zračnim snagama, dok pobunjenici i ISIL nisu. U Ukrajini to, međutim, nije slučaj. Kijev raspolaže nizom protuzračnih projektila koji mogu oboriti ruske helikoptere i borbene zrakoplove, što je dosad Moskvi oduzimalo svaku zračnu nadmoć.

Upotreba ruskih helikoptera u pograničnom području bila bi, doduše, nešto manje opasna nego u ostatku Ukrajine, no rizik dubljih preleta kako bi na ukrajinska uporišta izbacili bačva-bombe nije nimalo zanemariv.

image

I njega su u Siriji gađali bačva-bombom

Ameer Al-halbi/Afp

Uporaba sirijskih ratnih tehnika u Ukrajini, kao i sirijskih veterana koji su u nekoliko navrata pozivani u ovaj rat iz Moskve, može se zahvaliti generalu Aleksandru Dvornikovu, novom Putinovom zapovjedniku 'specijalne operacije' koji je ruskim snagama rukovodio i u Siriji.

Dvornikov je dobro upoznat s borbenim vještinama sirijskih snaga, a potpisuje i strategiju nemilosrdne opsade i bombardiranja sirijskih gradova pod kontrolom opozicije. Brutalni sirijski recept u Europi će, međutim, teško proći ispod radara i u medijskoj tišini: Ukrajina je, za razliku od Sirije, zona permanentnog informativnog nadzora.

image

Sirijski Alepo je bačva-bombe iskusio na barem 650 lokacija

Jawad Al Rifai/Anadolu Agency Via Afp
19. travanj 2024 23:32