StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUžasno podrhtavanje

Iz Afganistana stižu strašne snimke, u potresu poginulo najmanje 950 ljudi, stotine su ozlijeđene, a materijalna šteta ogromna: ‘Pošaljite nam pomoć!‘

Piše dv
22. lipnja 2022. - 07:38

Snažan potres koji je pogodio Afganistan u srijedu rano ujutro usmrtio je najmanje 950 ljudi, a stotine su ozlijeđene, rekli su dužnosnici, donosi Slobodna Dalmacija.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama prikazuju ljude u pokrajini Paktika na nosilima, u ruševinama, uništenim domovima.

image
AFP
image
AFP

Dužnosnik lokalne vlade rekao je za BBC da će broj poginulih vjerojatno rasti.

Potres je pogodio područje udaljeno oko 44 km od grada Kosta na jugoistoku zemlje.

Podrhtavanje se osjetilo u rasponu od oko 500 kilometara u Pakistanu, Afganistanu i Indiji, prema Europskom mediteranskom seizmološkom centru, prenosi Reuters.

Centar je objavio kako su svjedoci izvijestili da su osjetili potres u glavnom gradu Afganistana - Kabulu, kao i u glavnom gradu Pakistana - Islamabadu.

"Nažalost, sinoć se dogodio jak potres u četiri okruga provincije Paktika, koji je ubio i ozlijedio stotine naših sunarodnjaka i uništio desetke kuća", tvitao je glasnogovornik vlade Bilal Karimi.

"Pozivamo sve humanitarne agencije da odmah pošalju timove u to područje kako bi spriječili daljnju katastrofu", dodao je.

Potres, koji se dogodio tijekom ranih jutarnjih sati dok su mnogi ljudi još spavali, bio je jakosti 6,1 stupanj po Richteru s epicentrom na dubini od oko 51 kilometar, navodi Američki geološki zavod.

27. travanj 2024 07:09