StoryEditor
Hrvatska i svijetCAPAKOVA ZAMJENICA|

IVANA PAVIĆ ŠIMETIN: ‘Ovo je znak za uzbunu! Hrvatska bi mogla postati crvena‘

Piše jutarnji list
16. srpnja 2021. - 09:15

Zamjenica ravnatelja Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin kazala je u programu Hrvatskog radija kako je hrvatska obala na koronakarti Europe od jučer narančasta te da je to prvi znak za uzbunu, donosi Jutarnji.

- Trebamo se svi prihvatiti posla, oni koji organiziraju događanja, putovanja, dolazak turista, pa i ostali koji trebaju dati svoj minimum, a to je cijepiti se, poručila je.

Trend porasta incidencije u županijama jadranske obale treba smanjiti i usporiti, jer se može dogoditi da iz narančastog Hrvatska postane crvena.

- To crveno sigurno donosi puno teže uvjete za povratak stranaca iz Hrvatske u njihove matične zemlje. A to dovodi do stanja koje je bilo i prošle godine, naglasila je zamjenica ravnatelja HZJZ Ivana Pavić Šimetin, za HTV.

Da nam se ne bi to dogodilo svaki pojedinac morati dati svoj maksimum na individualnoj razini, a to je cijepljenje. Svi se trebaju cijepiti. Odmah, danas, sutra, nema odgađanja. I treba se pridržavati poznatih epidemiološkim mjera - nošenje maske, distanca, izbjegavati okupljanja i to svatko može napraviti.

Kozlevac o problemu s korona-kartom

Načelnik stožera Istarske županije Dino Kozlevac rekao je kako se nažalost i Istarska županija našla među narančastim županijama.

- Na svi sreću, Nijemci maju svoju priču, svoju metodu, imaju Robert Koch Institut, koji još uvijek procjenjuje Hrvatsku po županijama, te je Istra zelena, dodao je.

Istarska županija ima nižu incidenciju nego Hrvatska. Treba razgovarati s ljudima od Istre pa sve do Dubrovnika radi prvenstveno zdravlja ljudi, a tek onda zbog turističke sezone. Trenutačna situacija nije dobra radi zdravlja, brojke se povećavaju, Istra nije izolirana, rekao je.

Rončević: Treba biti oprezan

Glavni epidemiolog Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević kaže kako je i njegova županija stavljena u narančasto, ali da brojevi zaraženih nisu tako veliki i da bi trebali biti u zelenom.

- To nije nešto što bi trebalo pobuditi optimizam, treba biti oprezan, jer smo još do prije mjesec dana iz tinjajuće epidemije došli u blagi porast. Došli smo do ruba zelenog područja te smo se zbog toga kao županijski stožer i odlučili za određene restriktivnije mjere kako bismo ograničili širenje virusa, naglasio je.

- Ovo upozorenje došlo je do svijesti i građana i onih koji donose odluke te treba spašavati zdravlje građana, ali i turističku sezonu. Dobra je stvar uvođenje i Covid potvrda, jer se nema događanja ipak mogu održati, a da nisu rizična što se tiče kontakata među ljudima. Cijepljenje također, omogućava jednu slobodu kretanja, a mladi su to počeli prihvaćati, donosi Jutarnji.

24. siječanj 2022 14:24