StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSlužbeni kandidat za ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Ivan Paladina svoju je karijeru gradio i na dubrovačkom području. Načelnik Župe dubrovačke Silvio Nardelli za njega ima samo pohvale, a evo što kažu ‘srđevci‘

Piše Silvia Rudinović
7. ožujka 2022. - 17:25

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić potvrdio je danas informaciju kako je Ivan Paladina kandidat za budućeg ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Paladina se protekla dva dana spominje kao premijerov 'joker iz rukava', 'sposobni menadžer s dugogodišnjim upravljačkim iskustvom' svoju je karijeru gradio i na dubrovačkom području. Danas je vlasnik tvrtke Delta savjetovanje i suvlasnik POTVRdruštva Kupari Luxury Hotels, a prije više od desetljeća bio je pomoćnik direktora Razvoj golfa.

Nakon što je Darko Horvat podnio ostavku na ministarsko mjesto zbog kaznenog postupka koji se vodi protiv njega, Paladina je kroz medije plasiran kao izgledni kandidat za ministra kojeg će HDZ ovih dana predstaviti svojim koalicijskim partnerima. Osim 'sjajne karijere', kako ga reklamiraju izvori iz HDZ-a, za Paladinu kažu kako nije član stranke ali joj je blizak.

image
Načelnik Silvio Nardell o kandidatu za ministra
Cropix

- Paladina poznajem od provedbe međunarodnog javnog natječaja za realizaciju projekta Kupari kad je on kao direktor tvrtke predstavljao Avenue ulaganja. U to je vrijeme ujedno bio i predsjednik Uprave IGH. Dok je on u tom projektu predstavljao Avenue ulaganja, mogu reći kako je realizacija projekta Kupari tekla u najboljem mogućem redu. Govorim o početnoj fazi izrade idejnog rješenja i pri izradi Urbanističkog plana uređenja Kupari I, koju je vodila Općina, kada smo najviše bili u kontaktu i susretali se na sastancima u tadašnjem ministarstvu državne imovine. Ukoliko je to točno, a informaciju sam i ja doznao iz medija, mislim da je on jako kvalitetan izbor za novog ministra. Ostao mi je u sjećanju kao vrlo stručan čovjek koji ima potrebne reference za to mjesto – komentira Silvijo Nardelli, načelnik Općine Župa dubrovačka.

Paladina je ostao nedostupan za komentar o pregovorima oko ministarske pozicije i u tom smislu upravljačkim pravima koja trenutačno ima, a ovdje je prije svega zanimljiva njegova pozicija u Kuparima. Tvrtka Avenue ulaganja koja je na međunarodnom natječaju dobila prava građenja i prava služnosti te koncesiju na pomorskom dobru u Kuparima, poslije je preimenovana u Kupari Luxury Hotels. Singapurska HPL Grupa 2021. kupila je 50 posto društva, 40 posto drži  tvrtka ruskog poduzetnika Sergeja Gljadelkina, a 10 posto je u Paladinovu vlasništvu. Ugovor za realizaciju projekta Kupari potpisan je 2016. i još uvijek nije realiziran.

image
Paladina ima 10 posto vlasništva u tvrtki Kupari Luxury Hotels
Tonci Plazibat/Cropix

Paladina je godinu dana, a to je bilo 2008./2009., radio za tvrtku Razvoj golf d.o.o. Projekt na Srđu nikad nije realiziran, oko njega se vode pravne bitke, protiv Republike Hrvatske se vodi arbitražni spor, a nakon što je 2020. raskinut ugovor o koncesiji, Općinski sud u Dubrovniku krajem veljače ove godine odredio je i ovrhu društvu Razvoj golf d.o.o. u predmetu tvrđave Imperijal na Srđu. Tvrđavu su dužni predati u posjed Gradu Dubrovniku.

- Nije gradonačelnik Franković postupao tako jer je to bila njegova osobna odluka. Te se stvari ne događaju temeljem osobnih izbora, očito je tako odlučio državni vrh. Koliko sad vidimo, gradonačelnik prati tu logiku da, barem što se tiče tvrđave Imperijal, Razvoj golf s njom ne može imati veze, a mislim da su čak bili dijelom iznenađeni tužbom na arbitražnom sudu – kaže gradski vijećnik Nikša Selmani (Srđ je Grad).

Kako je izjavio ministar Ćorić, Paladina bi već u petak mogao biti potvrđen za ministra.

26. travanj 2024 18:32