StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettuga ih ujedinila

Ipak se dogodilo: zavađena braća Harry i William, sa suprugama, zajedno izašli pred dvorac Windsor odajući počast pokojnoj baki. Izvori otkrivaju tko je koga pozvao

Piše Marija Čović
10. rujna 2022. - 20:09
Kate, princeza od Walesa, William, princ od Walesa, princ Harry i Meghan Markle zajedno su izašli ispred dvorca Windsor razgledati cvijeće i poruke ostavljene u počast kraljici ElizabetiChris Jackson/Afp

Ipak se dogodilo, tuga za pokojnom kraljicom Elizabetom II., njihovom bakom, ujedinila je, makar možda samo formalno, zavađenu braću Williama i Harryja i njihove supruge Kate i Meghan.

William i Catherine, novi princ i princeza od Walesa, te vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, u subotu kasno poslijepodne izašli su zajedno ispred dvorca Windsor kako bi razgledali more cvijeća i poruke koje brojni poštovatelji ostavljaju u počast kraljici Elizabeti.

Izvor blizak Kensingtonskoj palači, službenoj rezidenciji princa i princeze od Walesa, kazao je kako je William pozvao Harryja i Meghan da se pridruže njemu i Kate.

Kasnije je novinar Omid Scobie, prijatelj i biograf Sussexovih, na Twitteru objavio kako je poziv stigao "u pet do dvanaest". No, priznajući da je William spreman pružiti Harryju meslinovu grančicu, napisao je kako je to nesumnjivo bio značaj trenutak u odnosu dvojice braće.

image
Chris Jackson/Afp
image
Chris Jackson/Afp

Svi odjeveni u žalobnu crninu, kraljičini unuci i njihove supruge, koje su mediji, kad se Meghan tek priključila kraljevskoj obitelji, nazivali "fantastična četvorka", razgovarali su s okupljenim ljudima, koji su ih toplo dočekali, primali su njihove izraze sućuti i podrške.

image

Meghan, Harry, William i Kate ispred Windsora

Chris Jackson/Afp
image

Meghan, Harry, William i Kate ispred Windsora

Chris Jackson/Afp

Okupljeni su stajali u tišini dok su dva para čitala posvete kraljici, a potom su zapljeskali i povicima ih dočekali dok su se približavali ogradama oko ulaza u dvorac Windsor.

BBC prenosi izjavu Amande Goldsmith i njezinog supruga Andrewa Mitchella koji su položili cvijeće i čekali nadajući se da će možda vidjeti nekoga od članova kraljevske obitelji.

- Rukovala sam se s Williamom i Kate. Ona je prekrasna i tako draga. Dugo je sa mnom razgovarala. Izrazila sam im sućut zbog njihovog gubitka, a Kate je rekla kako to više nije isti dvorac bez kraljice. William je rekao kako su cvijeće i poruke koje ostavlja ju djeca nevjerojatno - ispričala je Amanda.

Ovo je prvi put da su se William, Kate, Harry i Meghan našli na istom mjestu od početka lipnja ove godine kad su bili na misi zahvalnici povodom kraljičina platinastog jubileja, ali tada se ni u jednom trenutku nisu susreli, a u crkvi su sjedili na suprotnim stranama.

image

Meghan u razgovoru s okupljenima koji su došli odati počast kraljici Elizabeti

Chris Jackson/Afp

Ranije u subotu William je na svojoj službenoj stranici objavio dirljivu posvetu svojoj baki, opisavši voljenu vladaricu kao "iznimnog lidera čija je posvećenost naciji, kraljevinama i Commonwealthu bila potpuna".

William je kazao kako je svijet izgubio lidera, a on je izgubio i baku, i premda je tuga velika, istovremeno osjeća veliku zahvalnosti jer je je pokojna kraljica njemu cijeloga života i Kate posljednjih dvadesetak godina pružala sigurnost i mudrost, a njihovoj djeci uspomene koje će trajati do kraja njihovih života.

image
Chris Jackson/Afp
image
Chris Jackson/Afp

- Bila je uz mene u najsretnijim trenucima kao i u najtužnijim danima mog života. Znao sam da će ovaj dan doći, ali trebat će vremena prije nego što stvarnost života bez bake zaista postane realnost – napisao je, među ostalim, novi princ od Walesa.

Dodao je kako je njegova baka kazala da je žalost cijena koju plaćamo za ljubav, a sva tuga koju će oni osjećati u predstojećim tjednima bit će testament ljubavi koju su osjećali prema iznimnoj kraljici.

- Odavat ću počast sjećanju na nju podržavajući mog oca kralja na svaki mogući način – završio je William.

image
Chris Jackson/Afp

Tijekom subotnjeg poslijepodneva ispred dvorca Balmoral, u kojemu je Elizabeta II. preminula u četvrtak poslijepodne, izašli su ostali članovi njezine uže obitelji, kći princeza Anne sa suprugom Timothyjem Laurenceom, sinom Peterom Phillipsom i kćeri Zarom Tindall, princ Andrew sa kćerima Beatrice i Eugenie, te princ Edward sa suprugom Sophie, kćeri Louise i sinom Jamesom.

image

Članovi uže kraljičine obitelji su se okupili ispred dvorca Balmora u kojemu je kraljica Elizabeta preminula u četvrtak poslijepodne

Owen Humphreys/Afp
image

Princ Andrew sa kćerima Eugenie i Beatrice

Andy Buchanan/Afp

I oni su razgledali cvijeće i posvete pokojnoj kraljici čije će tijelo u nedjelju biti prevezeno u Edinburgh, odakle će potom krenuti prema Londonu. Na tom putu kraljičine posmrtne ostatke pratit će kći Anne.

Potvrđeno je da će se pogreb kraljice Elizabete II., najdugovječnije britanske vladarice, održati u ponedjeljak, 19. rujna, u Westminsterskoj opatiji, a nakon toga će biti sahranjena u kripti kapelice u dvorcu Windsor.

image
Owen Humphreys/Afp
image

Uplakana grofica Sophie, supruga princa Edwarda, najmlađeg sina kraljice Elizabete

Owen Humphreys/Afp
image
Andy Buchanan/Afp
image

Lady Louise Windsor, kći princa Edwarda i grofice Sophie

Andy Buchanan/Afp
image

Princeza Eugenie

Andy Buchanan/Afp

 

08. svibanj 2024 10:53