StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPlin kao oružje

Ipak ništa od planova - Kremlj je prvo poslao Europi znakovitu poruku, a onda je stigla potvrda: ‘Ne otvaramo Sjeverni tok 1‘

Piše Tomislav Šoštarić/JL
2. rujna 2022. - 20:19

Plinovod Sjeverni tok 1 ipak neće sutra biti otvoren, kako je prvotno bilo planirano. Vijest je uslijedila nakon znakovite poruke koja je ranije stigla iz Kremlja da su mogući tehnički problemi i u budućnosti. Plinovod prema Njemačkoj neće biti ponovno pokrenut u subotu kako je bilo planirano i najavljeno, priopćila je ruska državna energetska tvrtka Gazprom. Tvrtka nije dala vremenski okvir za ponovno pokretanje plinovoda, navodeći kao razlog oštećenje turbinskog motora, piše Jutarnji.

Sjeverni tok 1 zatvoren je zbog curenja nafte, navodi se u priopćenju Gazproma, kako prenosi BBC. Ruska energetska tvrtka navodi da je kvar otkriven na kompresorskoj stanici Portovaja, a inspekciju su proveli zajedno s radnicima Siemensa, njemačke tvrtke koja pomaže u održavanju cjevovoda.

Gazprom tvrdi da je otklanjanje curenja nafte u ključnim motorima moguće samo u specijaliziranim radionicama, za što je Rusija ranije tvrdila da to nije moguće zbog zapadnih sankcija. Isporuka plina je zaustavljena dok se to ne popravi, dodaje se u priopćenju.

Ranije tijekom dana je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov dao je znakovitu izjavu da je plinovod Sjeverni tok 1, koji opskrbljuje Europu ruskim plinom, "u opasnosti". Taj plinovod, koji prolazi ispod Baltičkog mora do Njemačke, bio je zatvoren na tri dana zbog održavanja od 31. kolovoza, što je posljednji u nizu prekida opskrbe koji su pridonijeli energetskoj krizi u Europi.

Odgoda nakon objave namjere o ograničavanju cijena nafte

Europa sa sumnjom gleda na ruska objašnjenja kako se radi o "tehničkim" problemima i smatra da Rusija koristi plinovod, odnosno smanjenje i prekide isporuka, kao oružje i odmazdu za sankcije uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu. I u srpnju je Gazprom u potpunosti prekinuo opskrbu plinovodom Sjeverni tok 1 na 10 dana, navodeći kao razlog "prekid održavanja". Ponovno je pokrenuo deset dana kasnije, ali sa znatno smanjenim razinama isporuke.

A sada Rusija upozorava da bi se mogla suočiti s budućim tehničkim poteškoćama. "Nema tehničkih rezervi, samo jedna turbina radi", rekao je Peskov novinarima novinske agencije AFP, kako prenosi BBC.

"Tako da je pouzdanost rada cijelog sustava ugrožena", kaže on, dodajući da to "nije krivnja" Gazproma, ruskog energetskog diva koji šalje plin prema Europi.

Rusija je u srijedu ponovo obustavila isporuke plinovodom Sjeverni tok 1 na tri dana, navodno zbog popravaka. Ruski Gazprom objavio je da njegov plin neće stizati u Njemačku od tri sata ujutro u srijedu po srednjoeuropskom vremenu do ranih jutarnjih sati u subotu.

U kompaniji su istaknuli da su bili prisiljeni obustaviti isporuke zbog radova na održavanju jedinog preostalog kompresora Sjevernog toka 1.

No, možda je također znakovito da je ova odgoda ponovnog otvaranja plinovoda objavljena samo nekoliko sati nakon što je skupina zemalja G7 objavila namjeru ograničenja cijena ruskog plina. Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev na to je poručio da će Rusija obustaviti opskrbu plinom Europi ukoliko Bruxelles ograniči cijene ruskog plina.

Odgovarajući na komentare čelnice Europske komisije Ursule von der Leyen o ograničavanju cijene koju Europa plaća za ruski plin, Medvedev je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram napisao: "Ruskog plina jednostavno neće biti u Europi".

Prije Gazpromovog priopćenja europski su izvori bili optimistični u vezi ponovne uspostave opskrbe Sjevernim tokom 1, rekavši kako se Gazprom sprema nastaviti s isporukama plina tim plinovodom u subotu nakon trodnevnog prekida radi održavanja.

Plin je ponovno trebao krenuti u subotu ujutro

"Isporuke bi se trebale nastaviti" prema planu, rekao je tako za Reuters jedan od izvora upoznatih s Gazpromovim planovima. Rečeno je da bi plin ponovo trebao krenuti u subotu u tri sata ujutro po srednjeuropskom vremenu, uz otvoreno pitanje u kojem obujmu, budući da je Sjeverni tok 1 i prije ovotjedne obustave radio s 20 posto kapaciteta.

No, sada odgoda otvaranja dodatno pojačava neizvjesnost u europsko-ruskoj igri živaca oko plina.

Gazprom je smanjene isporuke opravdavao radovima na održavanju, ističući da mu nisu vraćene turbine koje je poslao Siemens Energyju na servis.

Njemačka kompanija obavljala je servis u Kanadi koja je blokirala opremu budući da je Rusiji uvela sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Kremlj je poručio da su jedina prepreka normalnom radu plinovoda tehnološki problemi koje su izazvale sankcije zapadnih zemalja Rusiji zbog, kako je u Moskvi nazivaju, specijalne vojne operacije u Ukrajini. Te su sankcije, kako tvrde, omele uobičajeni posao održavanja.

Njemačka će prebroditi trodnevni prekid isporuka plina cjevovodom Sjeverni tok 1 ako Rusija od subote ponovo bude isporučivala iste količine plina kao i prošlog tjedna, rekao je u srijedu predsjednik mrežnog regulatora Klaus Mueller.

Njemačka: ‘Tri dana možemo izdržati‘

"Pretpostavljam da ćemo to moći podnijeti. Vjerujem da će Rusija od subote ponovo isporučivati najmanje 20 posto (nekadašnje količine), ali to nitko ne može znati", rekao je Mueller.

U lipnju Gazprom je radi održavanja smanjio isporuke Sjevernim tokom 1 za 60 posto i za dodatnih 20 posto u srpnju, ukazujući na kašnjenje turbine koju je poslao na servis u Siemens. Njemačka kompanija poslala ju je u tvornicu u Kanadi koja je zbog sankcija blokirala njezin povrat.

Ukrajina je pak blokirala jednu od dvije točke na drugom cjevovodu kojim ruski plin stiže u Europu, što je dodatno smanjilo isporuke.

Europske zemlje sada strahuju za opskrbu ključnim energentom ove zime, pozivajući građane i kompanije na štednju i pripremajući planove za racioniranje opskrbe. Problemi u nabavi i visoke cijene prijetnja su gospodarstvu koje bi moglo pasti u recesiju.

20. travanj 2024 00:22