StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetšeik Saif Alketbi

Investitor iz UAE koji je kupio udio u Fortenovi od Rusa angažirao Antu Nobila: ‘Nema potrebe da se histerizira, moj klijent nije prekršio nikakve sankcije‘

Piše Gordana Grgas/JL
12. studenog 2022. - 16:49

Investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Alketbi angažirao je zagrebačkog odvjetnika Antu Nobila da zaštiti njegove interese u Hrvatskoj, a odvjetnik očekuje i da će surađivati s Alketbijevim timom koji se formira u EU radi operacionalizacije ugovora o kupoprodaji udjela Sberbanka u Fortenovi, piše Jutarnji.

Pritom Nobilo tvrdi da je cijeli slučaj isključivo u nizozemskoj nadležnosti i sve bitno će se odvijati u toj zemlji, odnosno tamo će se, a ne u Hrvatskoj, donijeti odluka o tome je li njegov klijent vlasnik udjela u Fortenovi ili nije, kako je rekao u intervjuu za Novu TV. Tamo je, naime, registriran jedini dioničar hrvatske kompanije, Fortenova Group Holdco. "Moj klijent nije državljanin nijedne države EU. Posao s Rusima se nije odvrtio u EU, nego na relaciji Dubai - Moskva. Prema tome, oni nisu prekršili nikakve sankcije. Moj klijent je kupio rusku tvrtku registriranu u Moskvi", iznio je, a radi se o kompaniji koja preko nizozemske tvrtke ima suvlasništvo u Fortenovi.

Vladavina prava

Alketbi će zatražiti registraciju vlasništva u Nizozemskoj, a ako to regulator u redovnom postupku ne odobri, a odluku očekuje u roku mjesec do mjesec i pol dana, ići će se na sud te će nizozemski sud u konačnici utvrditi je li posao transparentan, kaže Nobilo. "Nema potrebe da se u Hrvatskoj histerizira. Ako nije sve u redu, moj klijent neće postati vlasnik Fortenove, i nemamo problem. Ako je sve u redu, onda ga ne možemo spriječiti ako smo pristalice vladavine prava", poručio je.

Anto Nobilo inače je u intervjuu izjavio i da je Europska komisija dopustila da Sberbank do 31. listopada proda svoj udjel u hrvatskoj kompaniji. No, u samoj europskoj uredbi koja to regulira, donesenoj u srpnju ove godine, to ne piše baš tako.

Zamrznuta sredstva

Tada je, naime, Sberbank stavljen pod sankcije, a nadležna državna tijela dobila su mogućnost da odobre oslobađanje "određenih zamrznutih sredstava ili gospodarskih izvora" do kraja listopada. U slučaju prodaje udjela investitoru iz UAE-a to se nije dogodilo.

Citiramo dio te europske uredbe: "Nadležna tijela države članice mogu, pod uvjetima koje smatraju primjerenima, odobriti oslobađanje određenih zamrznutih sredstava ili gospodarskih izvora, ili stavljanje na raspolaganje određenih sredstava ili gospodarskih izvora subjektu uvrštenom na popis pod rednim brojem 108 u Prilogu I., nakon što su utvrdila da su sredstva ili gospodarski izvori potrebni za dovršetak, do 31. listopada 2022., tekuće prodaje i prijenosa vlasničkih prava koja su u izravnom ili neizravnom vlasništvu tog subjekta u pravnoj osobi, subjektu ili tijelu s poslovnim nastanom u Uniji." Na popisu sankcija pod rednim brojem 108 je, naravno, Sberbank.

26. rujan 2023 19:03