StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOSAO IZ SNOVA |

INTERVJU S UHLJEBOM Kako sam dobio posao? Znao sam neke ljude, ali sad ih više ne znam jer su pod nekakvim istragama

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
11. listopada 2021. - 09:13

Jedan od najomraženijih pojmova u Hrvatskoj jest uhljeb. Broje se u tisućama i teško da među rodbinom, prijateljima i poznanicima nemate nekog uhljeba. Oni, naravno, ni na mučilu ne bi priznali da su to što jesu – za javnost se uvijek ubijaju od posla, jer kako drugačije opravdati plaće, slobodne vikende i spajanje praznika, dok drugi rade da bi oni bili dobro plaćeni.

'Stranka me prati'

Po poluslužbenoj definiciji, uhljeb je birokrat koja prima plaću iz proračuna za rad koji ne rezultira stvaranjem dodatne vrijednosti, odnosno nije od koristi krajnjim korisnicima, nego im otežava život, a za to prima izdašnu plaću. Nisu, naravno, svi birokrati uhljebi – ima ih koji zaista rade jer, pobogu, netko mora opravdati cijeli taj birokratski aparat. Takvi su u manjini i uglavnom služe pravim uhljebima da odrade svoj i njihov posao.

image
Jeste li znali?
Ova se karta koristi i prilikom natječaja.
Značenje: Član više stranaka
Dv

Jedan takav Uhljeb s velikim 'U' – jer je prerastao u pojam - otvorio je svoj profil na facebooku, stavio u opis 'Stranka me prati' i sada već broji 15 tisuća pratitelja, što nije ni čudno jer se malo šali na vlastiti račun i poprilično na naš koji nismo imali 'sreće' zaposliti se na njegovom 'radnom' mjestu.

Recimo, na nedavnu vijest da je zbog digitalizacije u FINI višak od 300 zaposlenika, konstatirao je: 'Drž'te me, past ću na registratore iz 2004.'

– Sutra je ponedjeljak, ili što bi neki rekli, radni dan – nastavlja se Uhljeb šaliti. - Prekosutra imamo posljednji i najveći sastanak u ministarstvu ove godine. Nakon nekoliko mjeseci vijećanja, odlučivanja, sastanaka, seminara i prezentacija, došlo je vrijeme da raspišemo natječaj. Čak smo imali i seminar u toplicama na tu temu, ali teška je odluka još pred nama. Toliko potrošenih tonera, pečata i preporučene pošte i nismo još stoposto sigurni. Nas 12 je posljednjih 8 mjeseci naporno radilo isključivo na tome i prekosutra je dan odluke, a ja još nemirno spavam. Molim vas stoga i vašu pomoć: Četveroslojni WC papir ili je dovoljan troslojni? – pita Uhljeb, koji nije pristao široj javnosti otkriti svoj identitet. To je i razumljivo jer nam je otvoreno priznao kako je došao do posla i što zapravo ondje (ne) radi – a kako rekosmo na početku, drugi ni na mučilu ne bi priznali da je to tako.

image
Uhljeb na facebooku ima 15.000 pratitelja
Screenshot

Jeste li Vi zaista uhljeb – radite kao birokrat u nekoj državnoj firmi, upravi ili ministarstvu i za to primate izdašnu plaću, a zapravo većinu radnog vremena ne radite? Ili je stranica samo šala?

- Jesam, ja sam pravi uhljeb, a za ovaj drugi dio ne shvaćam upitnik na kraju. Stranica je hrvatska realnost.

Što radite za vrijeme 'radnog' vremena?

- Evo odgovaram vama na pitanja, a poslije idem na jednu kraću pauzu od 2 sata da malo odmorim prste.

Jeste li član neke stranke i koje?

- Tko to više broji. Naravno da jesam, otkud mi inače posao. I kako koje, pa valjda one koja je na vlasti. Zapravo sam ja jedina konstanta, ja sam uvijek tu, a oni na vlasti se ponekad izmjenjuju.

Kako ste uspjeli dobiti 'posao'?

- Znao sam neke ljude, sad ih više ne znam jer su pod nekakvim istragama.

Je li bio raspisan natječaj?

- Je, za mene.

Koje ste veze potegnuli i što ste dali zauzvrat? Priča se da treba biti rektalni alpinist za uspješan proboj na uhljebničko tržište rada?

- Potegao sam veze o kojima više ne pričam iz uskočkih razloga. Rektalni alpinist je izraz koji je među prvima u saboru upotrijebio moj bivši gazda koji mi je puno pomogao u životu jer si je bio dobar s glavnim gazdom u gradu, pokoj mu duši. A kad me već pitate za njega, on je bio čovjek ujedinitelj. U holdingu je ujedinio nas iz svih mogućih stranaka, iz vlastite, HDZ-a, HNS-a, SDP-a, HSP-a, ma nema koga taj nije kupi… ovaj, zaposlio. Ne mogu Vam otkrivati previše detalja jer ne bi htio imati problema u stranci i na poslu. Znamo da sa stranačkim sudom časti nema zezancije. Držim se riječi moga direktora: 'Ne vjeruj novinarima ni kad provjerene informacije iz Uskoka nose'.

image
Odmor na radnom mjestu
AFP

Je li Vas i na koji način pogodila korona kriza?

- Jako me pogodila, mislim ne što se posla tiče jer sjedio doma ili u kancelariji, ista je stvar. Nego sam morao kući biti sa ženom pa sam skoro pokrenuo postupak za beneficirani radni staž. Inače, ne razumijem u čemu je problem, ako vam moji kolege iz stožera kažu da ne idete 14 dana na posao, zahvalite im.

Kolika Vam je plaća? Dobivate li dnevnice i zašto?

- 19 i nešto sitno iljada. Nađe se tu još pokoji nadzorni odbor, vijeće, skupština i tako. Krpamo se nekako ja i žena, ali uvijek si kažemo kako je tek onima čija stranka nije na vlasti, pa se krenemo smijat'. Dnevnice dobivam zato jer tako piše u kolektivnom.

Biste li za duplo veću plaću prešli kod privatnika?

- Možda jesam neradnik, ali nisam lud.

Koje osobine čovjek treba imati da bi bio uspješan uhljeb?

- Mora imati stranačku člansku iskaznicu i neizmjernu ljubav prema šefu stranke, kako god se on zvao. Zapamtite, gazda je uvijek u pravu, čim krenete preispitivati njegove odluke, zapitajte se jeste li stvarno uhljeb.

Što poručujete ljudima koji rade kod privatnika i pune proračun?

- Poručio bi im da se trgnu malo. Hvala Bogu, proputovao sam svijeta na račun proračuna i već me sramota svugdje slušati kako imamo slabo gospodarstvo i lošu privredu. Pa da ti isti u privredi rade nešto, valjda tomu ne bi bilo tako.

Što poručujete ljudima u dijaspori, posebno ovima koji su zadnjih godina iselili iz Hrvatske? Mislite li da to ima veze s vama?

- Ja ne razumijem zašto bi itko odlazio iz ove zemlje. Pa šef kao da je s neba poslan da nam omogući da uživamo u svim blagodatima ove zemlje. Naravno da to nema veze sa mnom i da ja ne želim imati veze s njima jer čujem još da odu tamo pa govore protiv naše vlasti. Nekad smo imali službe koje su se pobrinule za takve, samo kažem…

Bojite li se za svoju budućnost jer je sve manje onih koji pune proračun?

– Ne, jer me štiti kolektivni ugovor i naše sveto pravosuđe, ali i šef koji samo pokuca na bilo koja briselska vrata i eto nama novih darova. Sad vidim da ga i neki privatnici povlače za rukav ne bi li i oni štogod dobili. Slobodno, vrata stranke su svima otvorena.

Je li Vam poznato da je ikad neki uhljeb dobio otkaz?

- Otkaz u državnoj firmi je poput povišice kod privatnika. Čuli smo da to postoji, ali nitko to još nije dobio.

Dvostruki standardi


Kad Google u svojim uredima otvori igraonu za radnike, oni su 'in, moderni i stresfree', a kad mi u općini igramo križić kružić, mi smo neradnici.

Što je zajedničko prosječnom uhljebu i prosječnom kladioničaru? Obojica vole dobar koeficijent.

Možda prvi uzmemo pauzu, al' se zato zadnji vratimo

Ja sam se u stranku učlanio iz uvjerenja. Bio sam uvjeren da ću dobiti posao

Kad god čuje za neka uhićenja, direktora odmah zove žena da provjeri gdje je

Spori internet


Uđe mi stranka danas u kancelariju i u nevjerici gleda kako igram solitaire. A kako da joj objasnim da ne mogu igrati ništa drugo jer nam je internet previše spor ?

Kad god čuje za neka uhićenja, direktora odmah zove žena da provjeri gdje je

14. travanj 2024 11:59