StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSergej Šogju

Internetom kola snimka Putinovog ‘ministra rata‘, prije nekoliko mjeseci opovrgnuo je navode o moždanom udaru: ‘Pogledajte kako šepa i skriva ruku!‘

Piše dv
19. prosinca 2022. - 20:10

Ruski ministar obrane, Sergej Šojgu, šepao je dok je u ponedjeljak prolazio mramornim dvoranama palače u Minsku u Bjelorusiji, piše Daily Mail i podsjeća kako je Kremlj prije nekoliko mjeseci opovrgnuo da je Šojgu imao srčani udar, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ministar Šojgu, službeno zadužen za invaziju na Ukrajinu, desnu je ruku držao u džepu, a službenog pojašnjenja njegovog neobičnog držanja nije bilo.

Šojgu se pridružio Putinu tijekom njegovog posjeta Minsku, prvog nakon tri godine, gdje se susreo sa svojim saveznikom, bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Ruski predsjednik - o čijem zdravlju također kruže glasine - malo je poskočio izlazeći iz aviona, nakon čega su ga dočekali tradicionalnim kruhom sa soli i cvijećem.

Uz Putina su bili i članovi njegova osiguranja, a govorka se kako ga na svim putovanjima prati i onkolog.

S Putinom je u Minsk stigao i ministar obrane, zbog čega se počelo nagađati da će se Bjelorusija uskoro jače uključiti u rat u Ukrajini. Službeno, razlog posjeta je jačanje ekonomskih veza Rusije i Bjelorusije.

Kremlj godinama nastoji produbiti integraciju s Bjelorusijom, koja ovisi o Moskvi za jeftinu naftu i zajmove, ali Lukašenko se do sada opirao ujedinjenju s Rusijom unatoč tome što je ključni saveznik u ratu u Ukrajini.

U travnju su počele kružiti glasine o ministru Šojguu kada se činilo da je nestao, a neki su sugerirali da je doživio ‘jaki srčani udar‘ - što je Kremlj kasnije opovrgnuo.

Neki su izvori rekli da ga je predsjednik udaljio od sebe zbog ratnih neuspjeha, dok je ruski tajkun u egzilu i Putinov neprijatelj Leonid Nevzlin (62) tvrdio je da je Šojgu ‘ispao iz igre‘ nakon što je pretrpio ‘masivni srčani udar‘.

‘Šojgu je na intenzivnoj njezi i spojen je na aparate‘, tvrdio je tada Nevzlin pozivajući se na svoje izvore iz Moskve.

Neki drugi izvori tvrdili su da mu je Putin naredio da vojnim operacijama upravlja iz nuklearnog bunkera na Uralu.

Ranije ove godine pojavile su se i tvrdnje da je Šojgua Putin ‘držao po strani‘ i da mu se njegovi vojnici neprestano rugaju, objavilo je britansko ministarstvo obrane.

Također su kazali da politički veteran, koji je obnašao dužnost ministra obrane 10 godina, Putinu više nije pouzdanik i saveznik kakav je prije bio.

Britansko Ministarstvo obrane je 29. kolovoza objavilo i sljedeće: ‘Nedavna izvješća neovisnih ruskih medija tvrde da je zbog problema s kojima se Rusija suočava u ratu protiv Ukrajine, ruski ministar obrane Sergej Šojgu sada marginaliziran u ruskom vodstvu, a operativni zapovjednici izvješćuju predsjednika Putin izravno o tijeku rata.‘

‘Ruski časnici i vojnici s iskustvom u ratu, vjerojatno rutinski ismijavaju Šojgua zbog njegovog neučinkovitog vodstva zbog čega ruska vojska nije ostvarila neki veći napredak. Šojgu se vjerojatno dugo borio da prevlada svoju reputaciju čovjeka bez nekog većeg vojnog iskustva,s obzirom da je većinu svoje karijere proveo u građevinskom sektoru i Ministarstvu za izvanredne situacije‘, kazali su.

Šojgu, čija je majka rođena u Ukrajini, radio je u građevinarstvu prije nego što je postao niži dužnosnik u regionalnom ogranku komunističke partije, piše Jutarnji list. 

Zatim je imenovan zamjenikom predsjednika Državnog odbora za arhitekturu i graditeljstvo Ruske Federacije, a kasnije je 1991. postao ministar za izvanredne situacije, čime je stekao počasni naslov generala.

Postao je ministar obrane 2012. i zajedno sa Sergejem Lavrovom dugo se smatrao Putinovim najodanijim suradnikom.

08. svibanj 2024 04:09