StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘uplašio sam se...‘

Incident u Kataru: grubo prekinut TV intervju uživo, reporterima naređeno da prestanu snimati; ‘Pokrili su kameru, ovo je primjer teške cenzure‘

Piše S.N./JL
25. studenog 2022. - 14:59

Na snimci je ostao zabilježen trenutak u kojem katarski dužnosnici grubo prekidaju TV prijenos uživo i naređuju argentinskom novinaru da prestane snimati dok je ovaj intervjuirao jednog nogometnog navijača u invalidskim kolicima, piše Daily Mail.

Visoki muškarac u arapskoj halji i s pokrivalom za glavu naredio je Joaquinu Alvarezu da mu pokaže svoju novinarsku propusnicu, a nakon toga naredio snimatelju da usmjeri svoj objektiv u stranu.

Kolege iz studija u Buenos Airesu rekli su ‘ovakva je katarska vlada‘ te izrazili zabrinutost zbog onoga što se događa uživo u Dohi.

Incident, sličan onome koji se dogodio i danskoj TV ekipi kojoj su članovi osiguranja prijetili uživo u eteru dok su emitirali iz Dohe uoči Svjetskog prvenstva, zbio se tijekom javljanja uživo za Nosotros a la Mañana, popularnu emisiju na argentinskom kanalu El Trece, prenosi Jutarnji.hr.

Novinar je bio prisiljen stati i dokazati da doista jest novinar, nakon što je navijač u invalidskim kolicima s kojim je razgovarao rekao da je ‘tužan‘ zbog šokantnog poraza Argentine od Saudijske Arabije u njihovoj prvoj utakmici na prvenstvu.

Prekid prijenosa uživo dogodio se u Barwa Villageu, poslovno-stambenom kompleksu u predgrađu Dohe koji je dovršen 2010. godine i proširen za Svjetsko prvenstvo.

Novinar i ekipa kasnije su nastavili snimanje iz stražnjeg dijela automobila, a Alvarez je rekao gledateljima da je bio prisiljen napustiti to područje nakon što mu je rečeno da je mjesto na kojem snima ‘privatno‘.

‘Bio sam uplašen i mislio sam da će me uhititi. Osoba koja je zaustavila snimanje izašla je iz kombija i na vrlo grub način nam rekla da ne možemo više snimati jer smo u privatnom prostoru. Rekao sam mu da pokazujemo nešto lijepo, ali oni su nam rekli da moramo ići i u jednom su nam trenutku čak htjeli uzeti opremu‘, kazao je Alvarez.

Kasnije je u objavi na društvenim mrežama svima zahvalio na podršci: ‘Imali smo loše iskustvo i ono što se dogodilo bilo je potpuno nepravedno jer smo imali sve potrebne dozvole i sve je bilo u redu. To je sada prošlost, još jedna anegdota. Najvažnije je da Argentina opet igra u subotu.‘

Nicolas Magaldi, koji mijenja Alvareza na mjestu voditelja programa dok njegov kolega u Dohi prati Svjetsko nogometno prvenstvo, kazao je: ‘Ovo je primjer teške cenzure i to moramo reći. Pokrili su kameru, nisu dopustili snimanje, naredili su vam da odete na nepristojan način, a povrh toga osoba koja je sve to naredila nije se identificirala.‘

Novinarova supruga Tefi Russo kasnije se oglasila na društvenim mrežama i rekla: ‘Bez šale, uplašio se. Iako je imao sve papire, on ipak nije kod kuće, radio je prijenos uživo, ne govori jezik, to je druga kultura i cenzura jer znaš da ne radiš ništa loše. Nemoguće je raditi i uživati ​​na ovakvom Svjetskom prvenstvu.‘

01. svibanj 2024 23:49