StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRASTE NEZADOVOLJSTVO

Ima li kraja lagodnom životu političara? Evo što sami misle o ukidanju naknade za odvojeni život, Bulj: Uzimam je, ali sam protiv nje! Neka je ukinu...; Marijana Puljak: Mogla sam tražiti stan, ali nisam

Piše silvana uzinić/sd
18. veljače 2022. - 19:56
Peđa Grbin, Arsen Bauk i Nikola Grmoja u saborskim klupama: prva dvojica koriste sve naknadeDamjan Tadić/cropix

Od kako su zaslugom medija do javnosti došla saznanja o svim naknadama i povlasticama državnih službenika i saborskih zastupnika ne stišavaju se komentari nezadovoljnih građana. Imaju prevelike plaće u odnosu na prosječni iznos, a uzimaju i povrh pogače i sve to od našeg novca! Ima li kraja njihovu lagodnom životu, pogotovo u vrijeme svakodnevnih poskupljenja i najava novih?

Ovih dana doznajemo sve više o novčanim naknadama koje zastupnici primaju za život odvojen od obitelji dok u stvarnosti nisu uopće odvojeni ili su, nevjerojatno ali istinito, čak razvedeni poput zastupnika Josipa Đakića iz HDZ-a koji ima odraslu djecu, piše Slobodna Dalmacija.

Arsen Bauk iz SDP-a, jedan od prozvanih zbog naknada za odvojeni život, što je odmah iskoristio i premijer Andrej Plenković, promtno je demantirao informaciju da je od naknada, koje mjesečno iznose tisuću kuna, uštedio 5,5 milijuna kuna. "Čak i da su bruto plaće računali, ne bi se toliko skupilo”, kazao je Bauk čija štednja, inače, iznosi više od 1,6 miljuna kuna.

Humanitarni rad

"Premijer me jučer lažno prozvao da primam naknadu za odvojeni život, a ne primam je već 10 godina” izjavio je Arsen Bauk na N1 televiziji. Bauk u 15 godina nikad nije promijenio prebivalište na Braču pa se čak postavilo pitanje koristi li i otočku povlasticu za trajektnu kartu.

- Koristim. I nisam sretan zbog toga, svojevremeno sam prozivao Ivu Baldasara zbog toga i bilo me stid što je moja Vlada dok je Hajdaš Dončić bio ministar i meni zakonski omogućila to pravo – odgovorio nam je.

Podsjeća nas da je u saborskoj raspravi, prilikom donošenja Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, rekao kako ima dilema oko prebivališta kao osnove za dobijanje prava na povlašteni ili besplatni prijevoz. Mišljenja je da bi bilo životnije i logičnije da je boravište osnova za ostvarivanje tog prava. Sigurno će ponoviti svoj prijedlog Vladi, ali misli da sada još šest mjeseci po poslovniku to neće moći.

Na pitanje sudjeluje li, kao zastupnik s visokim primanjima, u bilo kakvom humanitarnom radu odgovorio nam je:

- U dosadašnjem radu zastupnika smatram da mi je najveće postignuće što sam natjerao Vladu da izmijeni Zakon o obalnom i linijskom pomorskom prometu i omogući djeci s otoka i njihovim pratiteljima besplatan prijevoz – govori Bauk.

Što se tiče prava saborskih zastupnika na mjesečni iznos novca za odvojeni život, založit će se, kaže, za ukidanje te vrste naknada jer smatra da bi se svi zastupnički troškovi trebali plaćati iz plaća zastupnika. Predložit će, rekao je, Odboru za imenovanja da tu naknadu ukine.

- Apsolutno podržavamo prijedlog da se ta naknada ukine, ionako je ne primam – kratko nam je poručio Nikola Grmoja iz Mosta. Stranački mu kolege Božo Petrov iz Metkovića, te Marin Miletić iz Rijeke i Miro Bulj, sinjski gradonačelnik, ipak je uzimaju. Petrov je lani sveukupno primio 115.758 kuna od čega za trošak auta 75.312 kuna, a za cestarinu 16.655 kuna.

image
Miro Bulj
Duje Klarić/Cropix

Grbinov put

Zastupnici mogu koristiti pravo na naknadu za odvojeni život svaki mjesec izuzevši za razdoblje stanke rada Sabora, od 15. srpnja do 15. rujna i od 15. prosinca do 15. siječnja, i to ukoliko imaju prebivalište najmanje 50 kilometara udaljeno od Zagreba. No mogu se i ne moraju sami izjasniti žele li je primati. Tu jasno dolazimo do pitanja morala s obzirom da među gospodom u Saboru ima i onih koji, unatoč zakonskom pravu, nisu iskoristili pravo na novac poreznih obveznika.

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, praktično je non-stop u Zagrebu, no ne želi se odreći Pule u koju povremeno skokne. Taj grad smatra svojim domom, ali pritom mu mi platimo u put do njega! Lani nas je njegov trošak auta koštao 18.714 kuna, a cestarina 4.405 kuna.

Šibenčanin Franko Vidović nas je, recimo, koštao za prijevoz autom 56.644 kune i cestarinu 5.843,72 kune. I on, dakako, koristi naknadu za odvojeni život. Imaju stanove, nadoknađuju im se režije, testiranje na covida-19... Ukratko, cijena masla bez obzira koliki mu bude PDV, našim vrlim zastupnicima neće biti problem.

MARIJANA PULJAK: Pokrivanja troškova su opravdana


Marijana Puljak, zastupnica Centra, smatra da u sadašnjem definiranju prava na određene vrste naknada očito postoje zone rastezljivih tumačenja tih saborskih propisa pa je dosta toga, kako kaže ostavljeno etičnom osjećaju zastupnika.

- Ja sam, primjerice, mogla tražiti stan od Sabora, ali nisam jer stan ima naša kćer koji sad i ja koristim. Isto tako nastojim koristiti najekonomičniji i prema troškovima najpovoljniji prijevoz od Splita do Zagreba i obratno. U svakom slučaju, uz prisutnost na plenarnim sjednicama i drugim tijelima, prava i korištenje naknada, uz plaće zastupnika, trebaju biti od prvog do zadnjeg dana mandata građanima vidljiva stavka na portalu Sabora, tako da u svakom trenutku birači mogu znati za što i koliko plaćaju svakog saborskog zastupnika poreznim novcem - kazala je Puljak.

U toj tablici vidljivo je da njen put lani koštao autom 3.256 kuna plus cestarina od 724 kune, ali je i letjela pa u stavci pod prijevoz avionom stoji iznos od 28.241,25 kuna. Uzima i naknadu za odvojeni život, no sveukupno nas je koštala 44.730,75 kuna što je manje nego što su neki samo na auto spucali.

- Ako netko ima određene opravdane i neizbježne troškove u odnosu na zastupnika koji živi u Zagrebu, refundacije troškova mogu biti opravdane i logične kao poravnanje jednakog prava. Zloupotrebe tih prava od strane pojedinaca idu na dušu konkretnog imena i prezimena - mišljenja je zastupnica Centra.

KATARINA PEOVIĆ: Zaradu dajem u radnički fond

Jedna od rijetkih koja se odriče mjesečnog iznosa koji u Saboru premašuje njenu plaću sveučilišne profesorice jest Katarina Peović iz Radničke fronte, što je više puta ponovila. Inače, trenutno ne predaje na fakultetu jer živi u Zagrebu i posvećena je političkom radu.

- To je stvar našeg stranačkog dogovora. Ja sam se odricala kompletne plaće kao vijećnica u Gradskoj skupštini te isto tako kao članica Mjesnog odbora Trnje. Imamo princip da samo nezaposleni uzimaju sve naknade. Taj iznos, zajedno s onim na koji imamo pravo kao parlamentarna stranka, odlazi u naš stranački fond za pomoć radnicima i savjetovalište. Ne zanima nas iznadprosječna zarada u politici već rad za opće dobro – kaže Peović i dodaje kako ljudi uglavnom misle da su svi političari isti, no to je ne čudi. Napominje kako je potpuno pogrešno uzimati naknadu kao da živiš udaljen kilometrima od Zagreba, ali u stvarnosti si u Zagrebu.

MIRO BULJ: Uzimam naknadu, ali sam protiv nje

- Ja sam za to da se ukinu te naknade za odvojeni život iako dane i sate provodim u Saboru, a obitelj mi je u Sinju - kaže Miro Bulj koji ipak uzima tu naknadu. Po njemu, naknade na neki način imaju opravdanja, ali svakako nisu nužne i prvi će, kaže, biti za to da se saborskim zastupnicima one ukinu.
Svjestan je da primanja zastupnika i državnih dužnosika premašuju ona koja ima većina građana, a na pitanje podupire li financijski neku udrugu ili organizaciju, odgovorio nam je da ima jedna u Sinju kojoj redovno mjesečno uplaćuje novac, ali da o tome ne želi javno govoriti.

27. travanj 2024 03:03