StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetloš standard

Ima li ikakvog smisla ići u šoping preko granice? Evo kolika je cijena ulja i brašna u susjednoj Bosni i Hercegovini

Piše dv
27. lipnja 2022. - 15:46

I prije enormnog rasta cijena, mnogi građani Bosne i Hercegovine živjeli su na rubu siromaštva. Plaće ne rastu, kupovna moć je sve slabija, a na to se žale trgovci i ugostitelji, donosi Slobodna Dalmacija.

Za minimalne troškove života u svibnju ove godine četveročlana obitelj u BiH morala je izdvojiti 2.639 konvertibilnih maraka, pokazali su podaci Saveza samostalnih sindikata BiH, prenosi Caportal.

Kako bi olakšali građanima, ali i sačuvali radna mjesta, države se na razne načine bore s inflacijom.

Primjera radi, sredinom travnja litra ulja u Njemačkoj koštala je skoro pet eura, a sad košta 1,79 eura (nešto manje od 3,60 KM). Tako se cijena ulja u Njemačkoj vratila na razinu prije agresije na Ukrajinu i inflacije.

A u BiH – suprotna situacija. Ulje je dostiglo cijenu od 5,70 KM po litri. Ne tako davno, za sadašnji iznos koji građani izdvajaju za jednu litru ulja mogli su kupiti dvije.

Međutim, pad cijena u Njemačkoj nije došao sam od sebe, ona je od početka godine uvela tri seta protuinflacijskih mjera. Smanjen je porez na gorivo za gospodarstvo, uvedene su subvencije za tvrtke koje su pogođene stanjem na tržištu koje je izazvala agresija na Ukrajinu, kao i porezne olakšice.

Zanimljivo je da je trenutna cijena kilograma brašna u Njemačkoj 45 centi, dakle, nešto manje od 0,90 KM, dok se jučer u BiH najjeftinije brašno moglo naći za 1,60 KM po kilogramu.

Ovome treba dodati i ublažavanje cijena nekih drugih namirnica u Njemačkoj, ali i mnogo bolji standard građana u ovoj zemlji, pa je jasno da su građani BiH u odnosu na Europsku uniju još više ugroženi, navodi Caportal.

22. travanj 2024 20:30