StoryEditor
Hrvatska i svijetod 5 do 11 godina

Idućeg tjedna počinje cijepljenje djece, a imunolog Trobonjača najavljuje: Očekujem otpore zbog psihoze koja je nepotrebna

Piše PSD
9. prosinca 2021. - 08:52

Idući tjedan počinje cijepljenje djece od 5 do 11 godina, a za to je pripremljeno gotovo 50 tisuća doza. Koliko će vrijediti COVID potvrde, o tome će nadležni odlučiti u siječnju, dvojba je nakon drugog cijepljenja hoće li potvrda vrijediti 9 ili 12 mjeseci. Blizu smo odluke da oni koji prime treću dozu cjepiva imat će neograničeno valjanu COVID potvrdu, kazao je Zlatko Trobonjača u Studiju 4 HRT-a, prenosi Slobodna Dalmacija

Na početku je komentirao najave o početku cijepljenja djece stare od 5 do 11 godina. 

- Vjerujem da će tu biti dosta komentara i otpora. Cijela psihoza koja se digla oko cjepiva, potpuno nepotrebno, sada su posebno osjetljivi na cijepljenje djece. Djecu kada se sve uzme u obzir, ipak treba cijepiti. Relativno je velika hospitalizacija djece, naravno, manja u odnosu na odraslu populaciju. Postoje problemi, djeca mogu razviti dugotrajni COVID, mogu razvit multirganski upalni sindrom koji za djecu može biti po život opasan. Kod nas je 200-tinjak takvih slučajeva, mislim da na kraju niti jedno dijete nije umrlo, ističe doktor Zlatko Trobonjača sa Sveučilišta u Rijeci. 

Dodaje da se djeca cijepe s drugim cjepivima i da nema većih problema.

- Treba roditelje dobro informirati. Znamo da djeca nemaju većih problema s tim cjepivom, djeci se daje i puno manja doza, djeca jako dobro imunosno odgovaraju na cjepivo. Jedini problem koji se pojavio u mlađim dobnim skupinama, tu je bila nešto veća učestalost miokarditisa, ali treba reći da su to bili blagi simptomi. Modernino cjepivo je zbog tih slučajeva u nekim zemljama povučemo, pokazalo se da Pfizerovo cjepivo uzrokuje manje slučajeva miokarditisa. 

"COVID potvrde za stalno ne znače ništa ako se pojavi soj na koji cjepivo ne djeluje"

Trebaju li veći radni kolektivi testirati i cijepljene i necijepljene? 

- To bi bila jedna idealna situacija kada bi testirali sve, primjerice u zdravstvenim institucijama ili socijalnim institucijama. Ali to je velik financijski poduhvat, to se ne može napraviti da se svakih primjerice tri dana testira oko 150 tisuća ljudi. Upravo se zato testira necijepljena populacija koja više širi virus od cijepljenih osoba. 

Bi li osiguravanje trajne COVID potvrde za osobe koje se cijepe tzv. "booster dozom", zapravo moglo motivirati ljude da se odluče na taj korak?

- Ova treća doza neće osigurati neku trajnu imunost, pogotovo kroz prizmu omikron varijante, koji izbjegava imunost. Ako smo postigli imunost protiv delta virusa ili izvornog wuhanskog soja cijepljenjem, ta nas imunost sigurno neće kroz dugo vrijeme štititi od omikron varijante, ako se on proširi. Postoji i mogućnost pojave novih sojeva. Dakle, ovo nas preboljenje i cijepljenje štiti od nekih sojeva, ali nas ne štiti od svih sojeva. 

"Idealno bi bilo da se omikron brzo širi i da ima blažu kliničku sliku"

- Sve ovisi o tome što će se u budućnosti događati. Što će vam COVID potvrda za stalno, ako se pojavi neki soj za koji se pokaže da aktualno cjepivo ne štiti? Ako se omikron ne proširi ili neki drugi soj, onda COVID potvrda ima smisla, ali to treba vidjeti, pita se Trobonjača. 

Kako sada stvari stoje, od omikron varijante nitko nije preminuo.

- Pokazuje se da postoji blaža klinička slika nego što je bila kod zaraze deltom, betom i alfom. Klinička slika se mahom temelji na velikom umoru, velikim bolovima, laganoj upali grla, intenzivnoj glavobolji. To su simptomi koji dominiraju s omikron sojem. Virus je jako izmutirao, ali ja bih bio oprezan. Ne držim da je izmutirao u virus prehlade, držim da je ostao SARS virus, to znači teški akutni respiratorni sindrom. Ipak, kažu da je kašalj blažeg oblika, nije težak oblik. Idemo pričekati što se tiče kliničke slike, ajmo pričekati, ako bi se potvrdio blaži oblik, to bi bilo izuzetno dobro. Omikron je potisnuo deltu potpuno u JAR-u, izuzetno je zarazan, više od 90% izolata su omikron. Izuzetno je brzo prenosiv, pa ako uz to izaziva znatno blažu kliničku sliku, to bi bila jedna idealna kombinacija. Hoće li se to dogoditi, vidjet ćemo. 

15. kolovoz 2022 21:16