StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSjednica vlade

Idemo u nabavu aviona od Francuza, obuka za pilote će se provoditi u obje države, a sutra će ih nekoliko preletjeti nad Zagrebom

Piše JL/Hina
24. studenog 2021. - 17:24

NOVO 16:53 Vlada je usvojila zaključak o prihvaćanju političke deklaracije o Hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu te donijela odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2022. do 2026. godine, za nabavu višenamjenskog borbenog aviona Rafalea, piše Jutarnji list.

- Nabavlja se 12 korištenih Rafala. Uz njega dolazi i simulator, a osiguran je i moderan oružani paket. Obuka će se provoditi u Francuskoj i Hrvatskoj. Prijenos vlasništva provest će se u Francuskoj, a krajem 2024. u Hrvatskoj će biti 8 aviona, a tijekom 2025. preostalih četiri aviona. Sve avione će pretletjeti piloti hrvatskog ratnog zrakoplovstva, izjavio je ministar obrane Mario Banožić.

Plenković je otkrio da će dva Rafalea sutra nadletjeti Zagreb oko podneva.

16:38 - Smrtnost od bolesti covid-19 može se smanjiti samo cijepljenjem, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Tijekom prosvjeda je došlo do jednog fizičkog i nekoliko verbalnih napada na predstavnike medija što snažno osuđujemo. Pravo na prosvjed imaju svi, ali se moramo složiti i da se taj prosvjed mora održati po zakonu, rekao je Božinović dodajući kako se napadi istražuju.

16:31 Ministar zdravstva Vili Beroš dao je pregled epidemije koronavirusa istaknuvši kako je zdravstveni sustav opterećen.

- Brojevi koje smo bilježili prije dva tjedna danas se vide u popunjenom bolničkom kapacitetu. 80 posto ljudi koji su umrli, nisu trebali umrijeti, bili bi među nama da su se cijepili, rekao je Beroš. Dodaje i kako su se u zadnjih tjedan dana cijepila dva grada veličine Dubrovnika.

- Glasnoj manjini poručujem da se ne igraju liječnika i stručnjaka, već da se drže mjera. Znanost nam je jedini izlaz iz ove situacije, rekao je ministar.

image
Vili Beroš
Boris Kovačev/Cropix

16:24 - Mi ćemo prihvatiti tekst strateškog partnerstva Hrvatske i Francuske koji će biti potpisan sutra. Večeras ćemo imati sastanak s predsjednikom Macronom i izaslanstvom. Ti ugovori otvaraju novu dimenziju naših odnosa, potporu jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta. Trebalo je skoro 30 godina da svjedočimo prvom bilateralnom posjetu francuskog predsjednika, rekao je Plenković.

16:21 Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na početku uvodnog govora na aktualno prijepodne u Saboru i na obilježavanje Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju zahvalivši se svima koji su sudjelovali u organizaciji.

Uskoro počinje sjednica Vlade RH na kojoj će usvojiti zaključak o prihvaćanju političke deklaracije o Hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu te donijeti odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2022. do 2026. godine, za nabavu višenamjenskog borbenog aviona Rafale.

Zaključak i odluku Vlada donosi uoči službenog posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Marcona Hrvatskoj.

Francuska i Hrvatska već imaju sklopljeno strateško partnerstvo, ali će ono novim ugovorom biti prošireno i produbljeno na niz novih područja, istaknuli su Banski dvori uoči Macronovog dolaska. Prvi je to službeni posjet nekog šefa francuske države Hrvatskoj.

Na dnevnom redu sjednice Vlade je i prijedlog zakona o proračunu (EU), a bit će iznesene i informacije o aktualnom stanju vezanom uz potres te uz koronavirus.

19. travanj 2024 10:05