StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkraj izolacije?

Iako cijepljen, ipak je odlučio biti odgovoran i testirati se, ali je na kraju zbog greške u sustavu priveden i sad mu prijeti kazna od devet tisuća kuna

Piše DV/ PSD
3. prosinca 2021. - 21:39

Priču o Zagrepčaninu koji se cijepio, ali je zbog suprugina poroda odlučio i uraditi test koji se pokazao pozitivnim zbog čega je na kraju i priveden donosi RTL

Osjetio je simptome i odlučio se testirati, a nakon pozitivnog rezultata kod kuće isto je pokazao i PCR test. Zarazu koronavirusom proživio je bez većih posljedica, a dva dana nakon zadnjeg dana izolacije odlazi u MUP po novu osobnu iskaznicu. 

- Dajem potvrdu da sam cijepljen dva puta i dajem osobnu, skeniraju potvrdu, skeniraju moju osobnu i kažu da sam slobodan, da mogu ući. Nakon 20 minuta prilazi mi policijski službenik i kaže da moram poći s njima, priča Alen Begić koji je tek tada saznao da se službeno vodi kao da je još uvijek u izolaciji. Odmah je nazvao svojeg liječnika i upalio zvučnik. 

- Kad su čuli medicinsku sestru tad su shvatili da ja uopće nemam pojma o čemu se radi, da sam stvarno krivo upućen, kaže Alen. 

image
Testiranje na koronavirus
Damir Krajac/Cropix

Policajci su ga razumjeli, ali su mu ipak otkrili kolika mu kazna prijeti. 

- 8500 kuna je kazna, 500 kuna vam je tih nekakvih troškova ili kao ne želim platiti tu kaznu onda moram ići na Županijski sud, govori Alen koji se u ovom problemu pronašao jer je kao zadnji dan njegove izolacije naveden 10.dan od nalaza PCR testa, a ne simptoma.

- Izolacija se određuje prema datumu obolijevanja ako je osoba razvila simptome, ako je bolesna, a ako je asimptomatska tada se kao referentni datum uzima datum pozitivnog nalaza, objašnjava epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović. 

No, čini se, sustav povlači deseti dan od PCR-a. Zato je pisao i ministarstvu.

- Oni nemaju ovlaštenje jer je Stožer glavni i oni su sad taj moj upit proslijedili Stožeru civilne zaštite, priča Alen.

image
Cijepni punkt
Ivana Nobilo/Cropix

Stožer je RTL-u kazao kako je za to zadužena policija. 

- To se ne zna tko je zadužen. Ja koga god zovem, nitko nema nikakve ovlasti. Znači, nitko ne zna tko je za to nadležan, nastavlja Alen. 

- Nije određeno tko će točno odrediti izolaciju. Najčešće je to, ako nema puno oboljelih koliko smo imali prošlih tjedana, bude epidemiolog", kaže epidemiologinja Petrović. 

Alen kaže kako ga epidemiolog tijekom bolesti nije kontaktirao: "Niti mailom, niti mobitelom niti ničim. Nitko. Niti doktor opće prakse, nitko me nije kontaktirao ništa."

I tako je odgovoran čovjek ni kriv ni dužan postao širitelj bolesti koju nema.

- Znam jednu stvar: da više samoinicijativno, nikada, neću ići raditi PCR. Ja ne, zaključuje Alen. 

28. travanj 2024 18:00